SUKOB VLASTI I CRKVE

RAT ZA ODGOJ Jovanović: 'Ako je netko hrvatskim građanima ukrao Božić, učinio je to Bozanić!'

Ministar znanosti i obrazovanja objasnio je danas kako ipak 'nije očekivao napad s oltara na Božić'
 CROPIX

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ocijenio je da je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zbog stajališta koje je izrekao o zdravstvenom odgoju taj koji je građanima 'ukrao' Božić te da on osobno nije očekivao da će se kardinal Bozanić na takav način očitovati o zdravstvenom odgoju baš pred i za Božić.

Kurikulum "Zdravstvenog odgoja", posebice njegov četvrti modul "Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje", koji je predmet i aktualnoga spora Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), nekih civilnih udruga i Katoličke crkve, bio je tema o kojoj se ministar Jovanović, na molbu novinara, osvrnuo i danas nakon završetka konferencije za novinare na kojoj su predstavljeni programi u području popularizacije znanosti za koje je Ministarstvo prvi put raspisalo Javni poziv za financijsku potporu.

JOVANOVIĆ 'Crkva ima srednjovjekovna stajališta!' BOZANIĆ 'Niste gospodar škola'

"Ako je netko hrvatskim građanima ukrao Božić, učinio je to kardinal Bozanić", izjavio je Jovanović te dodao kako "nije očekivao napad s oltara na Božić".

Jedno od novinarskih pitanja ministru bilo je i hoće li mjerodavno ministarstvo i on uspostaviti dijalog s Katoličkom crkvom, a Jovanovićev odgovor bio je da se on "ne prepucava, niti svađa s bilo kime, nego zastupa stavove Ministarstva".

Podsjetio je je kako su spomenuta stajališta Ministarstva donesena na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je pak utemeljen na radu stručnoga povjerenstva za izradu kurikuluma "Zdravstveni odgoj". Jovanović je rekao da će nastava zdravstvenog odgoja nakon dvije godine biti evaluirana, pa će se na temelju vrednovanja neovisnog povjerenstva vidjeti na koji se naći može unaprijediti nastava.

Kad je pak riječ o prijedlozima da se o "Zdravstvenom odgoju" provede javna rasprava, ministar Jovanović ustvrdio je da se o kurikulumima ne provodi javna rasprava te da je to još jedna dezinformacija javnosti. Dodao je da se javna rasprava ne provodi ni o jednom kurikulumu, kako matematike, psihologije ili biologije, tako i zdravstvenog odgoja. Jovanović je napomenuo kako Crkva i udruge mogu, ako to žele, "provoditi izvannastavne aktivnosti kakve žele, ali u školi za njih nema mjesta".

Izjavu kardinala Bozanića da "škole nisu državne nego javne" komentirao je da u Hrvatskoj postoje javne škole koje se financiraju iz državnoga proračuna, a za njihov rad i sadržaje odgovornost snosi MZOS zajedno sa svim agencijama.

Crkva pak, smatra ministar Jovanović, "ima jednu mogućnost da kroz nastavu vjeronauka provodi ono što želi, a u svemu ostalom Crkva i udruge nemaju mjesta u školama".

Novinare je zanimalo i koliko su proračunskoga novca dobile udruge "Grozd" i "David", a ministrov odgovor bio je da uopće nisu financirane jer nisu prijavile ni jedan projekt za financiranje, ali da će, ako to novinare zanima, provjeriti jesu li te udruge bile prije financirane.

"Zdravstveni odgoj" uveden je od početka tekuće školske godine kao obvezan program u razdoblju od dvije godine u sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Ima četiri modula - Živjeti zdravo, Prevencija ovisnosti, Prevencija nasilničkog ponašanja te Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Eksperimentalnu provedbu kurikuluma "Zdravstveni odgoj" pratit će Centar za vanjsko vrednovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:27