POSTIGNUT DOGOVOR

'RATIFIKACIJA U ROKU 30 DANA' Janša potvrdio memorandum Slovenije i Hrvatske

Maribor, 150512.Nakon polaganja vijenaca ispred spomenika nevinim zrtvama kriznog puta u Teznom, premijer Zoran Milanovic sastao se sa slovenskim kolegom Janezom Jansom. Pretpostavlja se da su razgovarali o otvorenim problemima izmedju dvije zemlje. Na slici: izjave nakon sastanka - Zoran Milanovic i Janez JansaFoto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je slovenska vlada potvrdila memorandum vlada Slovenije i Hrvatske koji se odnosi na pitanje Ljubljanske banke i postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu koji će, prema procjenama, biti okončan u roku od oko mjesec dana.

"Slovenska vlada danas je potvrdila memorandum, odnosno sporazum dviju vlada kojim se pitanje u hrvatski javni dug preuzetih deviznih depozita bivše Ljubljanske banke Zagreb ponovo vraća u okvir rješavanja prema sukcesijskom sporazumu sljednica bivše Jugoslavije", rekao je Janša na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

On je dodao da sporazum, koji će u ponedjeljak u Mokricama potpisati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem , predviđa da se zaustave svi postupci pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke i da se ne otvaraju novi.

UKLONJENA ZADNJA PREPREKA ZA ULAZAK HRVATSKE U EU 'Hrvatska neće izigrati to što je potpisala', Milanović dao obećanje. Slovenija odmah počinje s ratifikacijom Pristupnog ugovora, a Hrvatska zamrzava tužbe protiv Ljubljanske banke

Janša je rekao da je Slovenija sporazumom postigla ono što je bio njen interes, a to je da se pitanje Ljubljanske banke vrati u okvir sukcesijskih pregovora, dok je Hrvatska postigla da u Sloveniji bude što prije završen postupak ratifikacije njenog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Slovenska vlada će nakon potpisivanja sporazuma u ponedjeljak tijekom tjedna sporazum sama i ratificirati, vjerojatno u srijedu, za što je ovlaštena jer nije potrebna ratifikacija u parlamentu. Istoga dana slovenska vlada poslala bi u proceduru u parlament prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Budući da oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora sada postoji visok stupanj suglasnosti stranaka u parlamentu, Janša je iznio očekivanje da cijeli postupak ratifikacije može trajati oko mjesec dana i da je realno očekivati da će slovenski parlament idućeg mjeseca hrvatski pristupni sporazum konačno ratificirati.

Postupak će početi odmah nakon što slovenska vlada ratificira memorandum o Ljubljanskoj banci, a ratifikacija pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu bit će završena kad slovenska vlada dobije diplomatsku notifikaciju da je sporazum o Ljubljanskoj banci ratificiran i u Hrvatskoj, rekao je Janša na konferenciji za novinare.

Dodao je da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji biti i konačna suglasnost na hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, s obzirom da je o tome u Sloveniji nakon sporazuma o Ljubljanskoj banci postignuto političko suglasje. Postupak ratifikacije od njegova početka do završetka realno može potrajati najviše 30-ak dana, ocijenio je Janša.

Na pitanje kada bi moglo doći do konačnog rješenja pitanja deviznih depozita Ljubljanske banke s obzirom da tekst memoranduma govori da se sudski postupci protiv Ljubljanske banke zaustavljaju do postizanja konačnog rješenja koje se očekuje u okviru sukcesije, Janša je rekao da to može trajati nekoliko godina, ali ne i vječno, jer praksa kod rješavanja sukcesijskih pitanja pokazuje da države sljednice lakše rješavaju pitanja koja su vezana na materijalna sredstva sukcesije nego na neka druga pitanja, kao što su granična.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:59