SKANDAL U ZADRU

Ravnatelj bolnice se ispričao: Nemam riječi, ovo je neshvatljivo

Teško bolesna dvogodišnja djevojčica s tumorom mozga je termin za snimanje glave magnetskom rezonancom dobila tek 22. studenoga 2010. godine
Ilustracija, magnetska rezonanca
 Biljana Gaurina / CROPIX

ZADAR - Ravnatelj zadarske Opće bolnice, dr. Dario Nakić, ispričao se u četvrtak Lili Lončar, majci teško bolesne dvogodišnje djevojčice s tumorom mozga koja je termin za snimanje glave magnetskom rezonancom dobila tek 22. studenoga 2010. godine.

Unatoč tome što djevojčica iza sebe ima tri teške operacije i svakodnevno pati od epileptičnih napada, na pretragu bez koje ne može nastaviti liječenje u Zagrebu mora čekati čak 10 mjeseci.

- Ne mogu naći riječi kojima bi opravdao ovaj postupak, neshvatljivo je i nedopustivo da nemamo suosjećanja za ovakvu životnu priču. Mi kao zdravstveni djelatnici moramo slati drugu poruku, da brinemo i vodimo računa o svojim pacijentima. Zadarska bolnica godišnje napravi šest tisuća pregleda magnetskom, zbog gužvi se na tu pretragu mora čekati osam mjeseci, ali to nije opravdanje niti išta znači kad padnemo na jednom ovakvom slučaju. Da se majka javila liječnicima i od njih zatražila termin, sve se ovo moglo izbjeći, ali ni to nas ne opravdava da bolesnom djetetu ponudimo termin tek krajem studenoga. Ovo najbolje pokazuje sve mane sustava, međutim, to ništa ne znači jer je falilo ljudskosti - rekao je Nakić kojeg je u četvrtak ujutro nazvao i ministar zdravstva Darko Milinović.

Zbog ovog slučaja, ali i činjenice da su u Zadru svi termini za snimanje mališana magnetskom rezonancom popunjeni do studenoga, u zadarskoj bolnici sazvan je hitan sastanak. - Odmah jutros poduzeli smo mjere kako se ovakvo što više ne bi dogodilo. Sva snimanja magnetskom rezonancom za djecu više neće naručivati sami roditelji, već isključivo pedijatri koji će procijeniti stanje djeteta. Ako je slučaj hitan, dijete će odmah dobiti termin - rekao je Nakić.

Majka odbila termin preko reda

Ravnatelj bolnice ponudio je u četvrtak majci Lili Lončar novi termin za magnetsku rezonancu, i to već za 19. siječanj. Ona je, međutim, zahvalila ravnatelju i odbila termin "preko reda" rekavši kako ne želi uzimati mjesto nekom drugom djetetu koje već mjesecima čeka na svoj pregled.

- Nije u pitanju samo moja djevojčica, već sva bolesna djeca koja čekaju. To što ću ja dobiti termin jer je moja priča izašla u novinama ništa ne znači, niti će išta riješiti. I moj drugi sin još od travnja čeka snimanje na neurologiji, od tada do danas se iz bolnice uopće nisu javili. To samo govori da takvih slučajeva ima puno, ali ljudi šute jer se ne žele zamjeriti liječnicima - rekla nam je Lili Lončar koja će, zahvaljujući brojnim ponudama dobrih ljudi, svoju djevojčicu odvesti na snimanje u Split. (A.V.Š./EPEHA)

Brojni čitatelji žele platiti snimanje magnetskom rezonancom

Nakon što je objavljena priča o bolesnoj djevojčici, iz cijele Hrvatske javljaju se brojni čitatelji koji žele pomoći i platiti snimanje magnetskom rezonancom u Splitu. Od običnih građana, umirovljenika koji su spremni dati cijelu mirovinu za pomoć djevojčici do malih obrtnika i velikih hrvatskih tvrtki. Ogorčena na zadarsku bolnicu, jedna majka iz Zadra ponudila je i čak termin snimanja svog djeteta, na koji također mjesecima čeka, kako bi djevojčica što prije došla na red. (A.V.Š./EPEHA)

Lili dobila priznanje 'Ponos Hrvatske'

Životna priča Lili Lončar i njezinog supruga Ive koji su usvojili i udomili petoro djece, među njima i teško bolesnu djevojčicu koja treba snimanje magnetskom rezonancom, dirnula je mnoge. Zbog svoje hrabrosti i humanosti Lili je prije mjesec dana dobila je i priznanje "Ponos Hrvatske". (A.V.Š./EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:46