MOGUĆE ZLOSTAVLJANJE

RAVNATELJ ZAGREBAČKE DJEČJE BOLNICE U KLAIĆEVOJ 'Majka se još nije pojavila u bolnici. Doći će, ali u pratnji policije'

 
Goran Roić
 Boris Kovacev / CROPIX

Stravičan slučaj dječaka (2) koji je u bolnicu u Zagrebu primljen s prijelomima, nagnječenjima i hematomima šokirao je javnost i povukao brojna pitanja na koja se još uvijek traže odgovori. Zasad su se o slučaju oglasili susjeda, koja je dječaka dovela u bolnicu, liječnici te Centar za socijalnu skrb. Ipak, očekuje se i reakcija nadležnih institucija. Odgovore na neka pitanja o ovom slučaju Dnevnik.hr tražio je od ravnatelja Klaićeve bolnice dr. Gorana Roića koji je otkrio je li dječaka posjetila majka.

Situacija je posebno šokantna jer je dijete, dok mama radi na moru, čuvala 19-godišnja dadilja, koja ga je predala susjedi uz izliku da ga treba odvesti u bolnicu jer je nedavno pao. Riječ je o samohranoj majci koja nije imala prijava za zanemarivanje ili zlostavljanje. Nitko ne zna koliko je dugo dijete čuvala dadilja, zašto je majka baš njoj povjerila tu ulogu, ni ono najvažnije - tko je dijete ozlijedio.

Je li dijete posjetila majka?

- Koliko imam informacije, majka još nije bila u bolnici. Javila se telefonski, ali nije došla u bolnicu.

Najavila je dolazak?

- Da, ali još se nije pojavila.

Smije li sama doći?

- S obzirom na okolnosti, mi smo u stalnom kontaktu s predstavnicima policijske uprave. Uz njihovo prisustvo će majka doći u bolnicu.

Liječnici su bili šokirani kad su vidjeli stanje djeteta. Je li to zaista bilo tako potresno?

- Dijete je u subotu tijekom jutra zapirmljeno u bolnicu. Nakon kliničkog pregleda i radiološke obrade zamijećene su i dijagnosticirane višestruke ozljede, dakle prijelom nadlaktične kosti, prijelomi starijeg datuma obje podlaktice i hematomi na koži. Naravno, takva vrsta ozljeda i različite lokacije, različita starost ozljeda ukazali su na mogućnost da se radi o fizičkom zlostavljanju.

Rijetko tako mala djeca dolaze bez roditelja

Doktor Roić govorio je o učestalosti ovakvih slučajeva kad u bolnicu zaprimaju djecu s ozljedama koje upućuju da je dijete zlostavljano.

- To su sporadični slučajevi kad mi na temelju medicinskog pregleda posumnjamo da se radi o fizičkom zlostavljanju. Naravno, dužnost nas medicinskih profesionalaca je da takve ozljede konstatiramo, da prijavimo mogućnost i da istražimo uz nadležne organe na koji su način takve ozljede nastale - objašnjava ravnatelj Klaićeve bolnice.

Roić kaže i da se vrlo rijetko događa da djeca u bolnicu dolaze bez pratnje roditelja.

- U ovom slučaju radi se o djetetu vrlo niske životne dobi. Vrlo rijetko djeca te dobi dođu bez pratnje roditelja - rekao je za Dnevnik.hr i dodao kako je dječak sad u dobrom stanju, a ozljede su sanirane.

- Uspostavlja kontakt i dobro je dijete - rekao je Roić.

Ravnatelj bolnice kaže i da će dječak još nekoliko dana sigurno ostati na odjelu dječje traumatologije u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:11