'POKUŠAJ RELATIVIZIRANJA PATNJI'

Ravnateljica JUSP Jasenovac uputila ispriku zbog vijenca HNP-a na komemoraciji u Jasenovcu

Foto: Mate Piškor / CROPIX
 Nataša Jovičić / CROPIX

Ravnateljica Javne ustanove spomen područje Jasenovac (JUSP) Nataša Jovičić uputila je u srijedu ispriku preživjelim logorašima, potomcima žrtava i hrvatskoj javnosti zbog vijenca Hrvatske nacionalne platforme(HNP) s natpisom "Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951." na državnoj komemoraciji, te naglasila da je službena komemoracija posvećena sjećanju na žrtve ustaškoga logora i ne smije se zloupotrebljavati za pokušaje relativiziranja njihovih patnji.

"Komemoracija 22. travnja, na obljetnicu proboja logoraša izvedenog 1945. godine, posvećena je sjećanju na žrtve jasenovačkog ustaškog logora i ona se ne smije zloupotrebljavati za pokušaje relativiziranja njihovih patnji izazvanih nasiljem i genocidnom politikom ustaškog režima, te zbog polaganja spornog vijenca upućujem ispriku preživjelim logorašima, potomcima žrtava, kao i hrvatskoj javnosti", stoji u priopćenju ravnateljice JUSP Jasenovac.

Ravnateljica Jovičić je priopćenje medijima uputila nakon što su članovi HNP-a objavili video snimak, na kojemu je i ona. "Pred sam početak komemoracije koja se održava svake godine u Spomen području Jasenovac u spomen svim stradalima u jasenovačkom logoru povodom obilježavanja dana proboja 22. travnja, pristupio mi je novinar tv-a kojemu se navodno ne dozvoljava položiti vijenac, ali i istovremeno to je bila, naknadno sam uvidjela, svojevrsna provokacija koju nisam naslućivala. Prvenstveno želim istaknuti da je cijeli događaj snimljen bez mojeg znanja, pa stoga i pretpostavljam da je bila želja zabilježiti reakcije na vijenac kojega je grupica donijela, a na kojem je pisalo 'Svim stradalima logora Jasenovca od '41-'51".

"Sam taj vijenac ja nisam vidjela, a moram priznati da se u neposrednom trenutku prije početka službenog i televizijskog programa komemoracije nisam snašla. Moram naglasiti - mi se u Spomen području Jasenovac bavimo muzejskom i edukativnom djelatnišću prema Zakonu o muzejima i isključivo i samo komemoriranjem stradalih Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista i ostalih naroda koji su stradali u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac od '41-'45", navodi ravnateljica JUSP Jasenovac.

Video o kojemu je riječ objavio je član izaslanstva HNP-a novinar Marko Jurič, a u njemu se vidi kako prije početka komemoracije ravnateljica JUSP Jasenovac izaslanstvu HNP-a daje dozvolu da polože vijenac. Jurič ga je objavio uz tekst: "Na službenoj komemoraciji stradalima u logoru Jasenovac prvi je puta položen vijenac s natpisom 'Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.' Nakon što je kustos muzeja Spomen područje Jasenovac Ivo Pejaković zabranio polaganje vijenaca Platforme hrvatskih nacionalnih udruga HNP zbog navođenja godine 1951., ravnateljica Nataša Jovičić je u prisutnosti ministra Zlatka Hasanbegovića izaslanstvu HNP-a dala potpuno suprotan odgovor. Na snimci je dio izaslanstva HNP-a Drago Koruga, Igor Vukić, Ivica Jularić i Marko Jurič".

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:29