SKANDAL RAZOTKRIO JUTARNJI

RAVNATELJICI KOJA JE DALA OTKAZ TRUDNICI PRIJETI SMJENA Radnicu najurila jer nije presložila ormar, žena nakon intervencije Murganić vraćena na posao

Krasnodar Peršun / CROPIX, Facebook

lijevo: Nada Murganić; desno: Nela Bodrožić-Selak

Ravnateljica Centra za posebno skrbništvo pokušala je otpustiti trudnu ženu jer “nije presložila ormar”

Trudna zaposlenica Centra za posebno skrbništvo, kojoj je početkom listopada ravnateljica Nela Selak-Bodrožić uručila izvanredni otkaz bez otkaznog roka jer nije u roku presložila ormar, primila je napokon ovih dana putem pošte odluku o povlačenju otkaza.

Budući da je otkaz trudnoj zaposlenici zabranjen Zakonom o radu, resorno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike o svemu je obavijestilo i Inspektorat rada te se može očekivati i njihovo postupanje.

Odgovornost

Što se tiče odgovornosti ravnateljice, o njoj će odlučivati Upravno vijeće. Kako neslužbeno doznajemo, ovaj je tjedan održana sjednica Upravnog vijeća na kojoj je od ravnateljice zatraženo očitovanje o odluci o poništenom otkazu te o optužbama koje su iznijeli zaposlenici u anonimnim i potpisanim predstavkama uručenima ranije Ministarstvu demografije.

Nakon analize ravnateljičina očitovanja, Upravno joj vijeće može izreći neku od mjera ili zatražiti suglasnost Ministarstva za njezinu smjenu.

- Upravno vijeće provodi propisani postupak, no ne smije prejudicirati odluke. Možemo tek kratko izvijestiti da ćemo javnosti biti na raspolaganju za daljnje upite nakon okončanja postupka propisanog zakonom i općim aktima Centra za posebno skrbništvo - poručila je odvjetnica Božena Fofić, predsjednica Upravnog vijeća.

Penjanje

Ravnateljica Bodrožić-Selak opravdala je svoju odluku o izvanrednom otkazu činjenicom da nije znala da je zaposlenica u drugom stanju. U tom slučaju - kad poslodavac ne zna da je zaposlenica trudna - ne snosi odgovornost. Međutim, svjedoci verbalnog sukoba ravnateljice i zaposlenice zbog nepresloženog ormara u svojim su izjavama - sastavljenima na zahtjev same ravnateljice - opisali kako je zaposlenica ravnateljici jasno rekla da nije presložila ormar jer je trudna i ne može se penjati po ljestvama i dizati teške spise.

Očigledno u ravnateljičinu obranu da nije znala da je zaposlenica - koja je u petom mjesecu trudnoće, ima vidljivi trbuščić te je zaposlena u kolektivu od ukupno desetak osoba - trudna nije povjerovalo ni resorno ministarstvo jer je u svojem dopisu Inspektoratu rada kojem ustupa zahtjev zaposlenice za postupanje naveo sljedeće: “Poslodavac je uručio zaposlenici izvanredni otkaz ugovora o radu unatoč činjenici da je imao saznanja da je zaposlenica trudna”.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo