JADRANKA KOSOR

RAZGOVARALI SMO S BIVŠOM PREMIJERKOM KOJA JE VLADU VODILA USRED ZADNJE KRIZE 'U pitanje su tada došle i mirovine i plaće. Ključna je bila jedna stvar'

“Vlada je još prije mjesec dana trebala donijeti rebalans, smanjiti rashode i donijeti oštre mjere”
Jadranka Kosor

- Ušli smo u teško i izazovno vrijeme. Posljedice obje ove krize, i pandemije koronavirusa i potresa, osjećat će se godinama... Sada živimo nekakav život u kojem se tješimo da će uskoro krenuti u normalu. Ali najgora je neizvjesnost, dokad će trajati ova situacija - govori bivša premijerka Jadranka Kosor. Dane, kao i većina, provodi zatvorena u stanu, poštujući mjere koje su na snazi zbog pandemije.

- Spadam u one disciplinirane ljude tako da sam se zaista nastojala pridržavati uputa Nacionalnog stožera, dakle, što manje izlazaka, kontakata, a o pranju ruku da ne pričam - kaže Kosor, ističući kako joj je posebno težak trenutak bio kad se dogodio potres.

Potres u Zagrebu

- Ne pamtim takav šok. Bilo je strašno. Tog ranog jutra s mamom koja je bolesna i koja se jako teško spustila niz stepenice izašla sam pred zgradu. Bilo je jako hladno. Tamo su bile stotine uplašenih ljudi, distancu je bilo gotovo nemoguće održavati što je dodatno povećalo i opasnost od širenja virusa. Moju mamu susjedi su pozvali da sjedne s njima u automobil kako bi se utoplila. Ja sam ostala vani. No, onda je po nas došao moj sin, pa smo s njima bile u autu - prepričava bivša premijerka dramatične trenutke od prošle nedjelje.

- Štete u Zagrebu su zastrašujuće, ljudi su ostali bez domova... Mi smo u tom smislu imali sreće, u stanu ima oštećenja, ali sanirat ćemo ih poslije - oštećeni su zidovi, dvoja vrata više se ne mogu zatvoriti, porazbijale su se kristalne čaše, izgubljene su neke uspomene... Ali, najvažnije je da smo se mogli vratiti u stan - ističe Kosor.

Iako je u političkoj mirovini, bivša premijerka vrlo je aktivna. Zadnjih je godina puno putovala na razne susrete, od New Yorka do Azerbejdžana. Nedavno je, netom prije nego što je počela kriza s pandemijom, završila i prvu knjigu, memoare, koja je ovih dana trebala ići u tisak. Urednik je Velimir Visković, a promocija je bila planirana za svibanj ili lipanj. No, sada je sve prolongirano, a otkazani su i neki događaji na koje je, kaže, trebala ići u travnju i svibnju, uključujući susret bivših premijera u Bruxellesu te posjet Parizu i Angersu gdje je trebala otvoriti izložbu o Hrvatskoj...

- Vrijeme sada dijelim na ono prije i poslije potresa. Prije potresa sam puno čitala, počela sam se baviti i pisanjem druge knjige, a sada nakon potresa ne mogu ništa... Sada bjesomučno čistim i dezinficiram kuću, kuham i “tvitam”. Zadnja dva dana “tvitala” sam upravo o kuhanju - kaže Kosor, dodajući kako je kuhanje opušta. Najviše voli pripremati jela po bakinim receptima, koja uključuju puno povrća.

- Nisam od onih koji stvaraju zalihe i kupuju “na veliko”. U trgovinu odem svakih četiri do pet dana - priča Kosor.

- Od potresa mi je jako teško zaspati, pa navečer volim pogledati neki dobar film, volim akcijske i ratne filmove, jedan od najdražih mi je “Lovac na jelene”. A ako ova situacija potraje, ponovno ću se ozbiljno posvetiti pisanju - kaže Kosor, s kojom smo razgovarali i o teškoj gospodarskoj krizi koja prijeti Hrvatskoj s obzirom na to da se i sama, kad je bila premijerka, suočila sa sličnim problemima zbog kojih je morala poduzeti niz izvanrednih mjera, uključujući i krizni porez.

Oštri rezovi

- Vodila sam Vladu u vrijeme kad je BDP drastično pao, a u takvoj situaciji smo se našli jer određene mjere nisu bile poduzete ranije. U pitanje su tada došle mirovine i plaće. Ključno je u toj situaciji bilo savjetovanje. Pomogli su mi stručnjaci za gospodarstvo koji su to radili volonterski, a jedan od glavnih bio je Željko Lovrinčević. Tada smo iznjedrili Program gospodarskog oporavka.

Napravili smo rebalans proračuna, smanjili rashode, svako ministarstvo dobilo je točan iznos koji je moralo srezati, zaustavili smo i neke investicije, a uvela sam i drastične mjere štednje - objedinili smo javnu nabavu, smanjili povlaštene plaće i mirovine, oduzeli kartice... Radili smo sve kako bi ostalo za golo funkcioniranje države i za isplatu plaća i mirovina. Uveli smo tada i krizni porez zbog kojeg su me mnogi napadali, ali smo na kraju uspjeli - ispričala je bivša premijerka. Kaže kako mi, što se tiče sadašnje situacije, već plivamo u krizi.

Brze reakcije

- Vlada je još prije mjesec dana trebala donijeti rebalans, smanjiti rashode i donijeti neke brze, oštre mjere. Riječ je o nepopularnim mjerama, ali one se moraju donijeti, jer što dulje odgađate, posljedice su veće. Bojim se da ovaj put bez otpisa nekih dugovanja neće ići - kaže Kosor. Ističe kako ona nije za osnivanje kriznog stožera jer je to prebacivanje odgovornosti na drugog, a odgovornost je na Vladi.

- Ove mjere odgode neće pomoći. Treba pomoći poduzetnicima jer oni koji sada propadnu, neće se više moći oporaviti. Ova turistička sezona je gotova i s tim se treba suočiti. Sada se očekuju brze reakcije. Razumijem da je u ovom trenutku teško voditi državu, ali to je zadaća svake Vlade i u najtežim vremenima.

I smatram da one koji najviše rade i koji su najizloženiji, od medicinskog osoblja do policije, treba dodatno nagraditi – smatra Kosor. Kaže kako njezino iskustvo govori da se treba okružiti stručnjacima i to onima koji nemaju političkih ambicija.

- Ovo nije vrijeme za skupljanje političkih bodova - ističe bivša premijerka i dodaje kako se sada ponovno vidi kolika je prednost to što je Hrvatska članica EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:06