BIVŠI PREDSJEDNIK

RAZGOVARALI SMO S IVOM JOSIPOVIĆEM ZA KOJEGA SE TVRDI DA SE VRAĆA U SDP Nije nam znao reći u kojoj je trenutno stranci: To će odlučiti Predsjedništvo

Ivo Josipović
 Željko Puhovski / CROPIX

Na izravno pitanje novinara Jutarnjeg, bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović nije u srijedu znao odgovoriti koje je stranke član.

Pitali smo ga jesu li istinite informacije da je ušao u SDP ili je i dalje u stranci Naprijed Hrvatska čiji je predsjednik.

- Ne znam, to će odlučiti Predsjedništvo.

- Koje stranke? - pitamo Josipovića, na što on odgovara da će o svemu odlučiti Predsjedništvo stranke Naprijed Hrvatska.

- Dobro, pa ne odlučujete li vi, ipak ste predsjednik stranke? - pitamo ga.

- Nije to moja privatna prćija, nego ozbiljna stranka - uzvratio nam je bivši predsjednik.

- Je li Ivo Josipović kao osoba član SDP-a ili stranke Naprijed Hrvatska?

- Odlučit će Predsjedništvo.

Nije nam, stoga, do kraja jasno u kojoj se poziciji trenutno nalazi gospodin Josipović. No, kuloarima kruži priča kako se vraća u SDP, stranku iz koje je ponikao i bez čije podrške ne bi bio hrvatski predsjednik.

Jutarnji je jučer objavio izjavu predsjednice GLAS-a Anke Mrak Taritaš koja je potvrdila raskol s Josipovićevom strankom.

- Kazao je da su oni socijaldemokrati i da im je bliži SDP, te su odlučili dalje s njima. Mi u GLAS-u idemo svojim putem onako kako smo planirali. Ako se putem sretnemo, to ne znači da ne možemo zajedno raditi - diplomatski je zaključila Mrak Taritaš.

Prema Josipovićevim riječima, izrečenima na tiskovnoj konferenciji koju je danas organizirao u Zagrebu, SDP i njegova Naprijed Hrvatska trebale bi surađivati na okrupnjavanju ljevice u Hrvatskoj. Suradnju s GLAS-om komentirao je na način koji ukazuje da je eventualno pripajanje Amsterdamskoj koaliciji i GLAS-u nemoguće.

- Po mnogočemu smo slične stranke u politici, no u mnogočemu se i razlikujemo, oni su liberali, mi smo socijaldemokrati. Dugo smo razgovarali, bili su to ugodni i korisni razgovori, no ostalo je jedno važno pitanje, a to je u kojoj mjeri je ta naša nova stranka zajednička stranka i koliko ima elemenata liberalizma, a koliko socijaldemokracije i tu nismo našli zajednički jezik te smo odlučili da suradnju nastavimo kao neovisne stranke i da proces ujedinjavanja i okrupnjavanja radimo na neki drugi način - kazao je.

Prije nešto više od mjesec dana njegova je stranka organizirala maleni domjenak na kojem je počasna gošća bila Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a i nekadašnja članica HNS-a.

Bio je to zanimljiv događaj, Josipović ju je raširenih ruku pozdravio i posjeo za zaseban stol gdje su se fotografirali. Tada se govorkalo kako će Josipovićeva stranka, uslijed nedostatka financijskih sredstava i druge infrastrukture, biti pripojena GLAS-u.

Ipak, čini se da od toga ništa.

- Nismo se mogli dogovoriti oko toga hoće li ta naša nova stranka biti socijaldemokratska ili liberalna. Ja sam govorio da mora biti socijaldemokratska, a oni liberalna. Nastao je prijepor kojeg će razriješiti Predsjedništvo na svojim sastancima - rekao nam je Josipović, izbjegavajući odgovor na pitanje hoće li ili ne sa SDP-om.

Od visokog izvora u SDP-u doznajemo kako prijepora zapravo nema.

- Ivo i Bero (Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, op.a.), odavno su se dogovorili. Ivo će biti predsjednički kandidat SDP-a. To je bio njegov glavni preduvjet za suradnju - kaže naš sugovornik.

Inače, kada se radilo o predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Josipović, u SDP-u su održani takozvani predizbori na kojima su članovi birali između Ljube Jurčića i Josipovića. Pobijedio je Josipović, kako na predizborima, tako i na predsjedničkim izborima. Ipak, izvor iz stranke otkriva nam kako statutarne odredbe stranke ne propisuju obavezu tih predizbora.

- Tehnički gledano, Bero može bez problema reći da je to kandidat stranke i to je to - kaže naš sugovornik, ponavljajući kako je upravo to bio ključan dio dogovora između Bernardića i Josipovića.

Kada smo ga to pitali, Josipović je rekao da o tom preduvjetu nije bilo govora.

Doznajemo kako najviši dužnosnici SDP-a nisu imali ništa protiv kada su čuli taj prijedlog.

- SDP je u takvom rasulu da nema baš nikoga tko bi prihvatio kandidaturu za predsjednika. Nitko se ne želi baciti u trku za koju zna da neće dobiti - kaže naš izvor kojem, kaže, nije jasno što će jednom uvaženom profesoru Pravnog fakulteta toliki stres.

Stoga je ideja o predsjedniku Josipoviću toplo dočekana. Kako kažu naši sugovornici, Bernardića i Josipovića spaja jedna stvar - zlovolja spram bivšeg predsjednika stranke Zorana Milanovića. Obojica su, navodno, s gnušanjem dočekali ideju o Milanovićevoj predsjedničkoj kandidaturi, pa odlučili poduzeti nešto protiv toga.

- A i u Ivinoj stranci je oko ovoga nastalo rasulo. Nije ga bilo mjesecima, stalno je bio na nekim putovanjima, a sada se javio kada se počelo razgovarati o predsjedničkoj kandidaturi. Mi mu ti nismo mogli ponuditi, pa je očito otišao tamo gdje to može - kaže nam izvor iz GLAS-a.

Pitali smo i koja je jasna granica, preko koje Josipovićeva stranka očito ne može prijeći, između socijaldemokrata i liberala.

Odgovor nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:05