U BEČU

RAZMJENA TEHNIČKIH INFORMACIJA, ZBRINJAVANJE OTPADA I UTJECAJ NA OKOLIŠ Hrvatska i SAD potpisali sporazum o suradnji na području nuklearne sigurnosti

Sasa Medakovic, ravnatelj zavoda za radiolosku i nuklearnu sigurnost
 Srdjan Vrancic / CROPIX

U Beču je u srijedu potpisan sporazum između Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost RH i Nuklearnog regulatornog povjerenstva SAD-a o suradnji na području nuklearne sigurnosti i razmjeni tehničkih informacija.

Sporazum su potpisali ravnatelj hrvatskog Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZNS) Saša Medaković i predsjednica Američkog nuklearnog regulatornog povjerenstva (USNRC) Kristine Swinicki.

"Sporazum je daljnji korak u promicanju naše jako dobre dugogodišnje suradnje", rekla je nakon potpisivanja Swinicki.

"Sporazum je nastavak dosadašnje uspješne suradnje između nuklearnih regulatornih tijela SAD-a i Hrvatske posebice na području primjene i održavanja termohidrauličkih računalnih programa", kazao je Medaković.

Naglasio je da je sporazum i cjelokupna tehnička suradnja s američkim povjerenstvom vrlo korisna za Državni zavod kao nuklearno regulatorno tijelo RH a posebice za cjelokupnu nuklearnu znastvenu zajednicu jer omogućava Hrvatskoj korištenje naprednih tehnologija i računalnih kodova na polju nuklearne sigurnosti .

"To znači da naše tvrtke i znanstveme institucije mogu provoditi vrlo kompleksne proračune i modelirane procese primjerice u nuklearnoj elektrani Krško i na taj način doprinositi sigurnosti elektrane", dodao je on.

Sporazum uključuje razmjenu tehničkih informacija glede reguliranja sigurnosti, zbrinjavanja otpada i utjecaja na okoliš nuklearnih postrojenja te glede programa istraživanja na području nuklearne sigurnosti.

Sporazum je zaključen na rubu redovitog godišnjeg zasjedanja glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja se održava od 17. do 21. rujna u bečkom sjedištu UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:47