DRONOVI

'RAZVIJAT ĆEMO I PROIZVODITI SVOJE BESPILOTNE LETJELICE!' Hrvatske oružane snage imat će novi taktički obrambeni adut

 cc

Oružane snage trenutno raspolažu s taktičkom bespilotnom letjelicom Skylark koju su, među ostalim, u misiji u Afganistanu koristili pripadnici Vojno-obavještajne bojne.

Letjelica je nabavljena 2007., a njen proizvođač, izraelski Elbit, više ne proizvodi dijelove za nju. U Oružanim snagama zato se već dulje radi na nabavi nove bespilotne letjelice. U Ministarstvu poljoprivrede prije više od godinu dana pokrenut je projekt nabave te vrste letjelice koja bi se sufinancirala novcem iz EU fondova. Letjelicu bi u konačnici za svoje potrebe koristili Ministarstvo poljoprivrede i Oružane snage. O kojem je tipu letjelice riječ zasad nije poznato.

No, načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić u razgovoru za mjesečnik Defender tvrdi da je vojsci potrebna nova taktička bespilotna letjelica. Prema njegovim riječima, u Oružanim snagama se razmatra nabava letjelice. No, načelnik najavljuje i mogućnost razvoja i proizvodnje domaće bespilotne letjelice.

- Ne treba isključiti činjenicu da postoji niz znanstvenih institucija i tvrtki u Hrvatskoj koje mogu zajedničkom suradnjom s OS-om razviti letjelicu za potrebe OS-a i drugih tijela u državi, a u budućnosti mogu postati i hrvatski izvozni proizvod - tvrdi general Lovrić. No, put od razvoja do proizvodnje te korištenja u OS-u je iznimno dugačak. Stoga je najrealnije očekivati da će se ići u nabavu letjelice strane proizvodnje. Ministarstvo obrane je prije 10 godina ozbiljno razgovoralo o nabavi letjelice Hermes 450 koju proizvodi izraelski Elbit. Vojne su delegacije nekoliko puta bile u Izraelu i dogovor je bio pred sklapanjem. No, na kraju se od svega odustalo zbog nedostatka novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:47