VERBALNI DELIKT

REAKCIJA HRVATSKOG HELSINŠKOG ODBORA NA PRIVOĐENJE NA KORČULI 'Ovakva praksa hrvatske policije vraća nas u prohujala vremena komunizma'

 

Hrvatski helsinški odbor reagirao je danas na privođenje prosvjednika koji je u ruci držao papir na kojem je pisalo 'Ćaća'. Incident se dogodio u ponedjeljak, a poruka je bila upućena premijeru Andreju Plenkoviću.

Priopćenje HHO-a prenosimo u cijelosti.

"Nedavni incident koji se dogodio na novoizgrađenom trajektnom pristaništu Dominče na otoku Korčula s pravom je izazvao veliku pozornost, ali i zgražanje hrvatske demokratske javnosti.

Naime, prilikom dolaska u grad Korču premijera Plenkovića među ostalim građanima na obali je dočekao i šezdeset jedno godišnji Ivan Parlov, umirovljeni časnik HV (kapetan korvete – rang pukovnika-što se može naći na interentu), držeći u ruci natpis na komadu papira A4 na kojem je bilo napisano: „Ćaća“. Parlov je, prema tv snimcima (prilično udaljen od premijera), pritom i uzvikivao „Živio Ćaća“ .

Sigurnosne službe(?), očito po nečijem nalogu, krenule su na Parlova, i to neuniformirane osobe koje se nisu legitimirale, te su potom silom odvukle Parlova i odguravši ga iza kućice za prodaju karata firme Jadrolinija. Prije nego su ga odvukli Parlov im je rekao „Pustite me! Došao sam pozdraviti našeg Ćaću. Živio Ćaća!“, uzvikivao je. Parlov je nakon toga priveden pa pušten iz postaje lokalne policije, uz optužni prijedlog „za narušavanje javnog reda i mira“.Nije pokazivao namjeru niti je pokušao ugroziti sigurnost premijera, osim možda premijerove taštine.

Parlov je svoje nezadovoljstvo i razlog zbog kojih je uzvikivao „Ćaća“ obrazložio činjenicom da općinari nisu ispunili ono što su obećali, a to je uređenje obale, šetnice, a zahtjev za to potpisalo je 900 stanovnika Korčule. Umjesto toga, kako je to uobičajeno u Hrvatskoj, napravljena je privatna plaža, pa se obični građani nemaju gdje kupati. Rekao je kako je natpis „Ćaća“ ponio zato što je to asocijacija na bivšeg premijera Sanadera, koji je simbol korupcije i kriminala među moćnicima, a njemu se čini da je u ovu „prljavu rabotu“ umješana građevinska mafija. Uz to je rekao da se on zapravo tim činom htio obratiti i premijeru (kao vrhu hrvatske izvršne javne vlasti) ali i korčulanskoj vlasti koja da je korumpirana.

Moramo priznati da nas ovakav postupak policije, odnosno sigurnosnih, službi ne čudi budući je očigledno da je u način razmišljanja hrvatske policije ugrađena matrica kojom se ne smije ništa reći protiv premijera Plenkovića. O tome svjedoči cijeli niz sličnih „incidenata“ na koji je policija reagirala na istovjetan način – silom.

Treba li uopće upozoravati na činjenicu da je praksa slobodnog izražavanja i javnog istupanja u europskim demokratskim zemljama neupitna, štoviše prema političarima čak i kad je takvo istupanje uvredljivo ili predstavlja (najčešće verbalno) pretjerivanje.

Hrvatsk i helsinški odbor(HHO) smatra da nas ovakva praksa hrvatske policije vraća u prohujala vremena komunizma, kada se osluškivala volja političkih moćnika. Razlika je samo u tome što se tada završavalo u zatvoru i to odmah, a sada se uglavnom plaćaju kazne. To je pogubno za hrvatsku demokraciju, ali za HHO to je očekivano ponašanje Plenkovića i njegovog kruga.Moramo li ponoviti dase radi o kršenju ljudskih prava i ograničavanju i spriječavanju slobode govora i izražavanja.

Upozorili smo još prije nego se Plenković uspeo na vrh HDZa, još 2016. godine,da Plenković nije dovoljno demokratski kapacitiran," da je netolerantan, da je autoritarna osoba, te da je vrlo opasan za demokraciju (Slobodna Dalmacija, 25.6.2016.)". Praksa je nažalost potvrdila naša predviđanja. Premijer Plenković očito pokazuje da nema smisla ni za kritiku, ni za duhovitost. On je previše zaokupljen samim sobom, odnosno svojim ambicijama,samoljubljiv, što je i na europskoj razini, gdje je taj njegov „politički model“ doživio ne samo politički poraz na otvorenoj sceni, nego je i ismijan, nedavno baš u najvišim EU institucijama.

HHO nema namjere ovom prilikom „obračunavati se“ s premijerom, nego upozoriti na nedopustivu političku praksu koji koja se poput kuge proširila na niže razine vlasti, na kojima lokalni moćnici čak i sudski progone ne samo svoje kritičare nego i izabrane vijećnike zbog kritike upućene na službenim sjednicama ili pak preko interneta.

Konačno, što misliti o državi u kojoj premijer višekratno poručuje“Ja mogu što hoću". U ponašanje policije, i u poduzimanju automatskih „sigurnosnih mjera“ moguće je očitati osluškivanje i kasniju reakciju Plenkovića. On možda osobno nije odlučio o ovom incidentu, ali svojim ponašanjem doprinio je stvaranju u hrvatskom društvu pogubnog načina razmišljanja i ponašanja koji na scenu vraća verbalni delikt.

HHO stoga traži od institucija javne vlasti,a posebno sigurnosnih institucija države objašnjenje tko je i zašto dao nalog neuniformiranim osobama za privođenje Ivana Parlova. Jednako tako tražimo trenutačnu obustavu postupaka protiv njega, budući je samo pokretanje tog postupka civilizacijska sramota.

Ovom prilikom skrećemo pozornost na poruku kršćanskome puku, pa i onom većinski hrvatskom, Pape Franje: „Najveća vrijednost kršćanstva je ljubav. A prvi i najveći grijeh je – oholost", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:54