BRANI SE OD NAPADA

REAKCIJA UREDNIKA WIKI.HR-a ‘Nisam ustaša, već normalan čovjek’

Od Facebooka ćemo tražiti uklanjanje stranice ‘Razotkrivamo sramotnu hr.wikipediju’ zbog govora mržnje, kažu urednici

“Hrvati i građani Hrvatske (i susjednih država) zabavljaju se prisjećanjem negativaca iz Drugog svjetskog rata i svoju osobnu vrijednost uzdižu tako što druge optužuju da su proustaški, endehaški, šovinisti, nacionalisti...

Podsjeća li nekoga ovo proskribiranje na 1948.? Zapravo možda više podsjeća na 1971., samo što je 2013. nagrada za težnju za istinom prozivanje, klevetanje i vrijeđanje. 1971. je bio zatvor, a 1948. smrtna kazna”, poručili su administratori hrvatske Wikipedije.

Besmislice i klevete

Iako je njihov odgovor napisan kao demanti na naš članak u kojemu ih grupa bivših suradnika optužuje za desničarenje i pristranost u povijesnim i političkim temama vezanim uz Drugi svjetski rat, u odgovoru zapravo ne demantiraju ništa nego se, među ostalim, upuštaju u političke analize trenutne situacije u Hrvatskoj, a sve optužbe na svoj račun nazivaju “degutantnim besmislicama i klevetama”.

'NDH NIJE BILA TOTALITARNA, A ŽRTVE U JASENOVCU POBILI SU PARTIZANI' Desničari preuzeli uređivanje hrvatske Wikipedije

“Političari u Hrvatskoj nisu sposobni riješiti problem nezaposlenosti, pravna država kaska i još nije riješila problem ubojstava Hrvata koje su djelatnici ili plaćenici Udbe činili širom Europe. Rješavanje ovog drugog problema nameću nam birokrati iz EU jer naši birokrati nisu sposobni sami riješiti dotični problem”, smatraju administratori. U dijelu dematija pak tvrde da nemaju odgovornost za sadržaj Wikipedije, da su volonteri koji se trude smanjiti broj sukoba suradnika i da je njihova uloga tehnička.

Govor mržnje

U drugom dijelu demantija reagirao je i Darko Čokor, jedan od glavnih birokrata na hr.wiki poznatiji pod nadimkom SpeedyGonsales. Od Facebooka će tražiti, kaže, uklanjanje stranice “Razotkrivamo sramotnu hr. wikipediju” jer smatra da je riječ o “govoru mržnje, proganjanju normalnih ljudi zato što su stali na žulj nekolicini revizionista i ekskulpatora jugokomunizma”.

A što misli o zločinima u Drugom svjetskom rata i njihovim počiniteljima?

“Zločini tijekom rata bez obzira tko ih počinio ne mogu se opravdati, jednako komunistički kao i ustaški. Svim zločincima se mora suditi i mjeriti istom mjerom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:59