MJESEC PROMJENA REJTINGA

REAKCIJE NA NOVI CROBAROMETAR Bačić: 'SDP-u se ne isplati agresivno ponašanje'; BAUK 'Gledajući dulje razdoblje, jasno je da potpora HDZ-u pada'

Kolinda Grabar Kitarović
 Profimedia, Sputnik

Dok su SDP-ove kritike na račun vladajućih, opoziv Vlade i istražno povjerenstvo za Agrokor birači ocijenili promašenima, jer je rejting SDP-a u studenom pao, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović kritika Vlade se i te kako isplatila. Rezultati Crobarometra za studeni (istraživanje provodi agencija Ipsos puls za Novu TV) pokazuju da njen rad trenutno podupire 51 posto birača, ne podupire njih 41%, a 8% ne zna. Moglo bi se reći da je Grabar-Kitarović poravnala svoj status jer je vratila sve birače. Kritizirajući Vladu nije se zamjerila HDZ-ovim biračima, a vratila je one koji glasaju za Most i Živi zid te neodlučne.

Predsjednica je popravila i dojam, pa sada pozitivan o njoj ima 64% birača (u odnosu na 50% iz listopada). Dojam kod birača je popravio i premijer Andrej Plenković na 43%. Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je kazao kako HDZ već dugo drži rejting iznad 30% podrške. - Blagi pad od 1 posto u odnosu na prošli mjesec u okviru je statističke pogreške. Međutim, odluke koje donosi Vlada mogu utjecati na pad rejtinga, ali će se pozitivni efekti porezne reforme, kao i odluke vezane za Agrokor pokazati u godinama koje dolaze - rekao je Bačić.

Komentirao je i činjenicu da je pao rejting SDP-u, koji iznosi 21,2 posto, te naraslu podršku Živom zidu na 11,7 posto što ih čini trećom političkom opcijom,

- Mislim da građani ne honoriraju agresivno ponašanje SDP-a i njihove neargumentirane napade - kaže Bačić i nastavlja kako se nakon rasprava i nastupa pojedinih SDP-ovaca ne vidi razlika između njih, Živog zida i Mosta pa građani poklanjaju povjerenje Živom zidu koji im je autentičniji.

- Gledajući dulje razdoblje jasan je trend pada potpore HDZ-u i Vladi i porast potpore Živom zidu. Naš rejting je već dulje vrijeme na sličnoj razini s povremenim rastom ili padom u okvirima statističke pogreške - kaže šef Kluba SDP-a Arsen Bauk uz konstataciju da SDP-ovci ne mogu biti sretni s tom situacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:39