PROBLEM BEZ RJEŠENJA

REAKCIJE NA ODLUKU VLADE DA DO DALJNJEG NEMA POVEĆANJA PLAĆA U ZDRAVSTVU 'Nedostaje liječnika i sestara, na rubu su izdržljivosti'

Ilustracija
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Odluka Vlade da do daljnjeg nema povećanja plaća u zdravstvu izazvala je reakcije zaposlenih u toj djelatnosti, odnosno Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatske komore Medicinskih sestara (HKMS).

Liječnici traže od Vlade da hitno riješi problem definiranja njihovih plaća i upozoravaju da unatoč obećanjima još uvijek ne sudjeluju u kolektivnom pregovaranju jer njihov sindikat nije reprezentativan. Naglašavaju da odbijanje povećanja plaća u zdravstvu za četiri posto pokazuje da Vlada ne prepoznaje dubinu problema u tom sustavu.

'Liječnici mogu samo kao statisti promatrati još jednu epizodu neuspješnog kolektivnog pregovaranja Vlade RH i reprezentativnih sindikata u sustavu zdravstva. Godinama upozoravamo da najvažniji i najodgovorniji dionici zdravstvenog sustava - liječnici uopće nemaju mogućnost sudjelovati u izravnim pregovorima s hrvatskom Vladom i tako ugovarati svoja radna prava i obveze', podsjeća predsjednik HLK-a, dr. sc. Krešimir Luetić.

Dodaje da se uporno ignoriraju zahtjevi liječnika za samostalnim pregovaranjem, činjenica da se nepravilno obračunavaju prekovremeni sati, da se radi nedopustiv pritisak na sudstvo, da se vode brojni radni sporovi zbog obračuna plaća, da raste nasilje u zdravstvenim ustanovama, nejasno provodi rad pod nadzorom za mlade kolege...

Sve su to razlozi, kažu u HLK, zbog kojih liječnici napuštaju Hrvatsku i odlaze u inozemstvo i upozoravaju na manjak liječnika. Iz HLK pozivaju Vladu na razgovor, a kao jedan od najvažnijih problema koji treba riješiti, žurno je donošenje Zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora.

I iz HKMS-a smatraju da je odnos prema zdravstvu neprihvatljiv. Ističu da je Vlada izigrala zaposlenike u tom sustavu jer nije prihvatila već parafirani dogovor.

'Zdravstvene ustanove kontinuirano upozoravaju na nedostatak medicinskih sestara, a one zaposlene rade na rubu mogućnosti i izdržljivosti. Nema zdravstvene skrbi za pacijente i očuvanja zdravlja pučanstva bez medicinskih sestara. Od pregovora očekujemo priznanje da su medicinske sestre i tehničari društveno neophodni. To se priznaje i kroz financijsku podršku i kroz financijsko davanje, ali isto tako i kroz i bolju organizaciju rada i cjelokupnog sustava', kaže je predsjednica Hrvatske komore, Slava Šepec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:52