DOŠLO 1000 LJUDI

REAKCIJE NA PROSVJED U ČAKOVCU Posavec: 'Vrijeme je da Vlada počne rješavati probleme romske manjine'; Kajtazi: 'Ovim se potiče govor mržnje'

 
Prosvjed u Čakovcu
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Dobro je da se prosvjed održao. Pokazalo se da je to bio miran prosvjed, a s njega su se poslale poruke nakon kojih će se, vjerujem, upaliti lampice i započeti razgovori o problemima romske nacionalne manjine na razini više ministarstava - od socijalne skrbi, pravosuđa i unutarnjih poslova do Ministarstva rada i mirovinskog sustava i drugih - rekao je međimurski župan, HNS-ovac Matija Posavec, nakon prosvjeda koji se održao danas u Čakovcu pod nazivom “Želim normalan život” i okupio više od tisuću ljudi.

Župan Posavec tvrdi kako nije istina da su Romi segregirana skupina, no postoje problemi na koje se godinama upozorava, ali ih se ne rješava.

70 posto kriminala

Jedan od organizatora prosvjeda iza kojeg stoji skupina građana iz Pribislavca, Alen Pancera kaže da “međimurski čovjek nije zaslužio da ga se gazi i maltretira”.

- Prepošten čovjek živi u Međimurju i zato smo tu gdje jesmo. Međimursko strpljenje traje 20 godina. Pokušavalo se s peticijama, sva ministarstva i kabineti su upoznati s našim problemima. Mi sada moramo izaći na ulicu i umjesto njih raditi posao za koji su plaćeni. Oni taj problem ne žele niti shvatiti - poručio je Pancera. I ostali govornici na prosvjedu isticali su problem povećane stope kriminala i nasilja među romskom populacijom te zatražili da država počne sustavno rješavati ove probleme.

Načelnica općine Pribislavec, koja se nalazi uz romska naselja, Višnja Ivačić iznijela je podatke prema kojima 70 posto kriminala počine pripadnici romske manjine, i to mladi u dobi od 12 do 16 godina. Na skupu se, kao problemima, govorilo i o nenamjenskom trošenju socijalne pomoći koje dobivaju romske obitelji, koja odlazi na alkohol i kockanje, kao i o tome da djeca ne završavaju čak ni osnovnu školu. Načelnik PU međimurske Ivan Sokač kaže da je prosvjed protekao u najboljem redu te da nije bilo incidenata. Nekoliko ekscesa koje su zabilježili mediji načelnik je opisao kao manje sukobe zbog transparenata s neprimjerenim sadržajem.

- Policija je izrekla nekoliko opomena, ali nije bilo razloga za podnošenje prijava - rekao je Sokač.

Demantirao je izjave Veljka Kajtazija, saborskog zastupnika i osnivača Saveza Roma Kali Sara, da je policija zabranila protuprosvjed navodeći da on nije ni prijavljen, a da je bio prijavljen, policija iz sigurnosnih razloga ne bi mogla odobriti da se održava u isto vrijeme i na istom mjestu.

Cakovec, 010619.
Na Trgu Republike u Cakovcu odrzava se prosvjed Zelim normalan zivot kojim stanovnici zele stati na kraj problemima koje imaju s Romima.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Katajzi zatvara oči

Kajtazi je protiv prosvjeda i tvrdi da oni koji su ga organizirali Romima ne žele dobro. Na N1 televiziji je izjavio da je pokušavao naći rješenje za probleme, ali ga se ignoriralo.

Cakovec, 010619.
Na Trgu Republike u Cakovcu odrzava se prosvjed Zelim normalan zivot kojim stanovnici zele stati na kraj problemima koje imaju s Romima.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kajtazi smatra da je prosvjed okrenut protiv romske zajednice te da će još više potaknuti govor mržnje. Međimurska županija, kaže, ne zapošljava Rome, u dućanima ih prate dok kupuju, a ne žele ih niti poslužiti u kafićima...

- Kad jedan Rom napravi nešto, onda se proziva cijela romska zajednica. Krađe romske zajednice su i ukradeno mlijeko, kruh... Ja to ne odobravam, to se ne smije. Ali, zbog toga se proziva cijela zajednica. Romi ne mogu biti objekt, oni moraju biti uključeni u sve događaje - rekao je Kajtazi. Međimurski župan Posavec, pak, kaže da nije zadovoljan suradnjom s Kajtazijem.

-On zatvara oči pred problemima. Dođe u Međimurje, obilazi naselja, ali ne navrati do županije, ne sjeda za stol i ne razgovara o problemima - kaže Posavec i tvrdi da županija čini što može, da je još prije devet godina uveden projekt predškole kako bi svako dijete steklo socijalne i higijenske navike, da škole imaju produljeni boravak, da su osigurani prijevoz i knjige. Kaže da je zbog nenamjenskog trošenja socijalne pomoći tražio da se za korisnike uvedu vaučeri, a podsjeća i kako je više puta tražio da se kadrovski ojačaju Centri za socijalnu skrb i policija.

- Na stotinu obitelji korisnika socijalne pomoći dolazi jedan socijalni radnik - kaže Posavec. Načelnik policije Sokač govori da policija čini sve ne bi li održavala javni red i sigurnost. U danu kada se dijeli socijalna pomoć, imaju 20-ak intervencija.

- Kakva smo mi to zemlja ako ćemo pitanje nacionalnih manjina rješavati povećanjem policije - pita načelnik Sokač i dodaje da treba djelovati preventivno, a da je prostor za poboljšanja velik.

Cakovec, 010619.
Na Trgu Republike u Cakovcu odrzava se prosvjed Zelim normalan zivot kojim stanovnici zele stati na kraj problemima koje imaju s Romima.
Na fotografiji: Tin Hrgovic, organizator prosvjeda.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Tin Hrgović, organizator prosvjeda.

Iz istraživanja koje je prošle godine provela policija proizlazi da Romi, koji čine 6 posto populacije u Međimurju, počine 72 posto kaznenih djela, a maloljetnici 30 posto svih imovinskih delikata. No, uzroci toga su uvjeti u kojima odrastaju, a takvi su da čak 80 posto romske djece nema uvjete u kojima bi mogli napisati zadaću. Prije 12 godina osnovnu školu je upisalo 320 Roma, a srednju je završilo njih četvero...

Političke konotacije

Prosvjed s kojega se tražilo rješavanje problema ipak je dobio drugačije političke konotacije. Protiv skupa u Čakovcu bile su romske udruge, Centar za mirovne studije i GONG, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža antifašistkinja Zagreba, Kuća ljudskih prava i Pravo na grad. Oni smatraju da je prosvjed usmjeren na diskriminaciju temeljem etničke pripadnosti. Prosvjedu je podršku dao saborski zastupnik Hrvoje Zekanović i njegova stranka Hrast. Ton prosvjedu dao je i podatak da je jedan od govornika, maturant Tin Hrgović, aktivist u referendumskoj inicijativi Željke Markić Narod odlučuje, a da stanovnik Pribislavca Alen Pancera, koji je organizator, na svojem profilu na Facebooku koketira s ustaštvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:29