GOVOR U BAČKOJ PALANCI

REAKCIJE NA PUPOVČEV ODLAZAK NA 'VUČIĆEV SKUP' 'Koalicija je stabilna, no problema bi za Plenkovića moglo biti u samom HDZ-u...'

 
Milorad Pupovac
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Prisustvo Milorada Pupovca na skupu u Bačkoj Palanci, na kojem je Aleksandar Vučić usporedio Hrvatsku s Hitlerovim režimom, izazvalo je burno negodovanje i lijevih i desnih hrvatskih političara, a prvi put nervozna reakcija stigla je i iz HDZ-a koji traži da se predsjednik SNV-a odredi prema svemu što je izrekao srbijanski predsjednik.

Ako je suditi prema jednoj izjavi Andreja Plenkovića, najvjerojatnije je premijer znao da će njegov koalicijski partner biti na skupu s Vučićem. - Dobro, Pupovac je dobio poziv, otišao je - rekao je Plenković uz naglasak da je najvažnije stajalište hrvatske Vlade koja je jedinstvena kad je riječ o tome.

Nema ugroze

Dok se Milorad Pupovac zasad ne oglašava, svi HDZ-ovi koalicijski partneri i stranke koje podržavaju Vladu tvrde da njegovo prisustvo na Vučićevu skupu neće poremetiti odnose u koaliciji, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i koalicijski partner HDZ-a, reagirao je vrlo žestoko na Vučićeve riječi i poručio da je, što se njega tiče, “s ovakvom Srbijom gotovo”.

Je li gotovo i s Pupovcem, Kosor nam nije odgovorio decidirano. - To ćemo mi riješiti unutar koalicije - rekao nam je predsjednik HSLS-a. Ivan Vrdoljak za Jutarnji kaže da Pupovčevo prisustvo neće ugroziti koaliciju. - A, zašto bi ugrozilo - pita se Vrdoljak uz napomenu da bi svaka destabilizacija koalicije nakon ovog istupa srbijanskog predsjednika onda bila protumačena kao da Vučić ruši hrvatsku Vladu.

Vrdoljak očekuje da će i Pupovac reći što o svemu misli, istaknuvši da nitko u Hrvatskoj, bio pozicija ili opozicija, ne može stati iza Vučićevih izjava. “Mislim da Plenković i Pupovac ionako stalno razgovaraju, kao što i ja razgovaram s premijerom.”

Držao leđa

Ni Ratko Čačić ne misli da će se išta dogoditi s koalicijom, pa onda ni s Vladom. “ Nekoliko istaknutih članova HDZ-a izrazilo nam je krajnje nezadovoljstvo Pupovčevim prisustvom na Vučićevu skupu, ali svi tvrde da to nije neočekivano, ni iznenađujuće.

- Pupovac je više vezan za Vučića nego za bilo kojeg srbijanskog političara iz prošlosti - tvrdi jedan naš sugovornik iz vrha HDZ-a, uz dodatak da ne očekuje neke veće potrese u koaliciji. “Ipak, ako se Pupovac ne izjasni i ublaži sve ono što se čulo od Vučića, to bi moglo itekako naštetiti Andreju Plenkoviću u samom HDZ-u, gdje inače vlada nezadovoljstvo zbog suradnje s Pupovcem.”

Naš sugovornik tvrdi da bi do prekida suradnje s Pupovcem moglo doći samo ako se raspišu prijevremeni izbori i HDZ nađe novog partnera koji može zamijeniti SDSS. “To u ovom trenutku nije realno, a treba podsjetiti da je sam Pupovac ovoj Vladi držao leđa u mnogim presudnim trenucima, pa je teško da će ga se premijer samo tako riješiti zbog činjenice što je bio na Vučićevu skupu.”

Poziv u Knin

Ipak, mnogi u HDZ-u smatraju da je nastavak suradnje s Miloradom Pupovcem velika opasnost za Plenkovićevu budućnost unutar HDZ-a. Tu suradnju ne odobravaju mnogi, pa ni Milijan Brkić, a kad na red dođu unutarstranački izbori, za Plenkovića bi to mogao biti problem. - Pupovac je previše iskusan i sigurno je da će naći način kako ovu situaciju neutralizirati, a do jeseni, kad prođu odmori, ionako će druge teme doći na dnevni red. Zbog Pupovčeva odlaska u Bačku Palanku, svakako, neće pasti koalicija - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Treba podsjetiti da je bivši hrvatski predsjednik 2012. godine pozvao Milorada Pupovca da dođe u Knin na obljetnicu Oluje, ali se to nije dogodilo. Tada je u Knin je došao Veljko Džakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51