DUGAČAK POPIS

REINER NIJE SAMO VITEZ Potpredsjednik Sabora dopunio imovinsku karticu nakon afere 'Mason', evo u kojim sve udrugama djeluje

 
Obred proglašenja hrvatskih vitezova Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog, od kojih je jedan bio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner (13.5.2017.)
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je SDP-ovac Nenad Stazić, potaknut ostavkom glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, u Saboru upitao premijera i Vladu zašto dopuštaju da neki dužnosnici mogu biti članovi neke organizacije a drugi ne, pri čemu je apostrofirao potpredsjednika Sabora Željka Reinera koji u imovinsku karticu nije prijavio članstvo u Viteškom redu Svetog groba jeruzalemskog, dio dužnosnika dopunio je svoje imovinske kartice.

U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa rekli su nam da je nakon Jelenićeve ostavke desetak državnih dužnosnika dopunilo imovinske kartice članstvima o udrugama kojima pripadaju.

Tajna društva

Navodila su se tako članstva u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, lokalnim nogometnim klubovima, u društvu “Naša djeca” i slično. Ni jedan dužnosnik nije naveo pripadnost masonskoj organizaciji, Opusu Dei ili nekom drugom tajnom ili polutajnom društvu.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa obvezuje dužnosnike da u posebnu rubriku u imovinskoj kartici navedu članstvo u udrugama kojima pripadaju. Povjerenstvo je nakon Jelenićeva slučaja dužnosnike i javno podsjetilo na tu obavezu i objasnilo da iako članstvo u udrugama ne predstavlja podatak o imovini, ono nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik jer državni dužnosnik u obnašanju dužnosti može doći u situaciju da donosi odluke koje se tiču i udruge kojoj pripada.

Provjerom u imovinskoj kartici ustanovili smo da je i javno prozvani potpredsjednik Sabora Željko Reiner samo dan nakon što ga je Stazić prozvao dopunio svoju imovinsku karticu. Taj dužnosnik, koji uz funkciju zastupnika i potpredsjednika Sabora obavlja i posao liječnika u KBC-u Rebro i profesora na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, 21. veljače ove godine u imovinskoj je kartici naveo čak 16 organizacija, redova, bratovština i udruga čiji je član. Osim pripadnosti Viteškom redu Svetog groba jeruzalemskog sa sjedištem u Vatikanu, Reiner je naveo još osam udruga sa sjedištem u Hrvatskoj i sedam inozemnih, ili međunarodnih, čiju iskaznicu ima.

Naveo je tako da je član HAZU, zatim Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, član je i Udruge liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. Kad je prošle godine na skupu Udruge Macelj 1945. na dan obilježavanja žrtava totalitarističkih režima držao govor kao izaslanik predsjednika Sabora, javnosti je bilo nepoznato da je Reiner i sam član te udruge i to od 2012.

Kajkavski pjesnik

Od 2015. Reiner je i član Društva hrvatskih književnika jer piše pjesme na hrvatskom, engleskom i kajkavskom dijalektu, a 2003. je objavio i zbrku pjesama “Vrijeme sna i vrijeme jave”. Član je i korčulanske crkvene bratovštine Gospe od Utjehe Pojasa. Naveo je i članstvo u Akademiji medicinskih nauka Bosne i Hercegovine te u brojnim međunarodnim medicinskim udrugama za kardiologiju i aterosklerozu, sa sjedištima u Dallasu, Baltimoreu, Londonu, Milanu, Sofiji, Göteborgu...

Među onima koji su nakon slučaja Jelenić dopunili svoju imovinsku karticu članstvima, u udrugama je i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. Napisao je da je od 2016. član Akademije pravnih znanosti, član je i Društva Blaćana i prijatelja Blata u Zagrebu, na listi je arbitara stalnog izabranog suda pri HGK, ali napominje da je članstvo u arbitražnom sudu HGK privremeno zamrznuo jer smatra da je dužnost ustavnog suca nespojiva s njom.

Kao i Reiner, i Šeparović je član crkvene bratovštine. Riječ je o bratovštini Svih svetih Blato na Korčuli, kojoj se pridružio krajem 90-ih. “Riječ je o udruzi registriranoj kod nadležnih crkvenih vlasti pa nisam mogao navesti OIB udruge”, napisao je u napomeni Šeparović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 05:06