NOVI POČETAK

REINER PRIMIO GLOGOŠKOG I BRANITELJE 'Zajedničkim snagama probat ćemo riješiti sve probleme hrvatskih branitelja. To nisu isključivo materijalni zahtjevi'

 EPH

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s izaslanstvom prosvjednika iz šatora ispred Ministarstva branitelja da su branitelji najviše pogođeni time što se Domovinski rat i branitelji ne vrednuju u društvu na pravi način, a osobito invalidi i poginuli za slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku.

Reiner je nakon sastanka, na kojem su bili i novi ministar branitelja Mijo Crnoja i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo, rekao novinarima kako je dogovoreno da se zajedničkim snagama pokušaju riješiti problemi hrvatskih branitelja.

Neki se mogu brzo riješiti, za neke je potrebna izmjena zakona i više vremena, a ponajviše vremena će vjerojatno biti potrebno za promjenu ozračja u društvu, koje se dugo stvaralo i trebat će puno vremena da se promijeni i da Domovinski rat i branitelji budu shvaćeni kao temelj hrvatske države, rekao je Reiner.

Predsjednik Sabora ustvrdio je kako se braniteljski zahtjevi ne svode isključivo na materijalne zahtjeve, iako postoji mali broj branitelja koji su egzistencijalno ugroženi pa im treba pomoći.

Upitan je li za objavu registra izdajnika Reiner je rekao kako bi o tome trebalo pitati ministra Crnoju - je li to registar agresora na Hrvatsku ili nešto drugo, jer on trenutno to ne može reći. Na upit je li upitao ministra što to znači, Reiner je rekao kako su razgovarali o problemima branitelja.

Predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida prve kategorije Đuro Glogoški rekao je da su razgovarali o problemima s kojima se sreću branitelji i članovi njihovih obitelji te odnosu institucija prema Domovinskom ratu. Naišli smo na razumijevanje predsjednika Sabora i ministra branitelja i vjerujemo da smo na dobrom putu kako bismo pronašli riješenje, dodao je.

Upitan hoće li prosvjednici uskoro napustiti šator pred Ministarstvom branitelja Glogoški je rekao kako vjeruju da će sada suradnja ići u dobrom pravcu i da im je osnovni cilj pronaći rješenje kako bi branitelji u hrvatskom društvu imali mjesto koje im pripada, a Domovinski rat u povijesti kao obrambeni rat.

Upitan o registru izdajnika Glogoški je rekao kako među braniteljima ima daleko većih problema, a ako za takvo što postoji potreba onda postoje i institucije koje će odraditi svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:14