POZADINA SKANDALA

REKETARI LI UISTINU IDS ULAGAČE? Otkrivamo pozadinu skandala s polo projektom u Istri

Jakovčić: Riječ je o investitoru koji želi devastirati unutrašnjost Istre i uzurpirati državnu imovinu
 Darko Tomaš

Župan Ivan Jakovčić tražio me mito od pola milijuna eura - optužuje njemački poduzetnik Georg List, koji je bivšeg istarskog župana prijavio Državnom odvjetništvu.

Georg List jučer je za Jutarnji list precizirao optužbe protiv bivšega šefa IDS-a, koje je proslijedio i nadležnim tijelima.

- Predložio mi je da uplatim novac na račun tvrtke njegova suradnika kako bi mi pomogao oko realizacije polo projekt u Motovunu - nastavlja List. Službeno je ovih dana potvrđeno da policija i pulsko Županijsko državno odvjetništvo provode istragu u tom slučaju.

Jakovčić optužbe demantira.

Službeni dopis

Negira da je tražio novac, no potvrđuje da se sastao s Listom, kojeg u ovom razgovoru naziva “neozibiljnim investitorom”.

- Sastajao sam se sa stotinama investitora, ali nikad nisam imao problema, osim s Rockwoolom, pa i dotičnim gospodinom - kaže Jakovčić za Jutarnji list.

Sporni sastanak odigrao se krajem 2009. godine u porečkom Cotton Clubu. Jakovčić je tada, navodno, zatražio od Lista da novac uplati na račun tvrtke Branka Curića, tadašnjeg pročelnika za turizam Istarske županije.

- Rekao mi je da gospodin Curić zna što sve treba učiniti da se projekt realizira. Komunikacija među nama je kasnije zamrla. A na naš kasniji službeni dopis nismo iz ureda župana Jakovčića nikad dobili nikakav odgovor - žali se List. Branko Curić jučer nam je rekao da zna da je bio na tom sastanku, ali se uopće ne sjeća kad se odigrao.

Zgrožen je optužbama.

- U tim konstrukcijama toliko je toga netočno da uopće ne bi ulazio u detalje, osim da je sve laž i da ću vlastitu stranu priče iznijeti na sudu, a dotičnog gospodina tužit ću za klevetu - rekao je Curić.

Taj Nijemac pokrenuo je lavinu kad je ovih dana slučaj prijavio DORH-u. Jakovčića je, kaže, upoznao još 2004. godine, na polo turniru na Brijunima. - Osobno sam inicirao taj sastanak 2009. godine. Jer projekt pola kod Motovuna godinama je bio na čekanju - prisjetio se List.

Uzgoj rasnih konja

Georg List potomak je, kaže, obitelji koja posjeduje imanje u Koruškoj, te se bave uzgojem rasnih konja. List je, priča, posljednjih desetak godina stekao iskustva u poslu uzgoja konja za polo. Vodio je stočarske farme površina većih od 40 tisuća hektara u Namibiji 80-ih, angažirao se i u denacionalizaciji obiteljske tvornice i nekretnina u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, a bavi se i organiziranjem ekološke proizvodnje na zemljištima većim od 50 tisuća hektara u Mađarskoj.

- Hrvatsku sam pobliže upoznao 2002., a dvije godine kasnije sam poduzeo prve korake prema investiciji u polo u Motovunu - kaže.

Prezentirao nam je svoj projekt kao spoj polo sporta te turizma visoke kategorije. Planirao je gradnju hotela s pet zvjezdica u samom Motovunu, te uz polo terene klupsku kuću i štale. Na području okolnih sela sagradio bi se određeni broj kuća za smještaj gostiju. Projektom je, kaže, predviđeno zapošljavanje od oko 200 radnika.

Velika devastacija

Bivši župan Jakovčić o Listovu projektu ima sasvim drukčije mišljenje.

- Projekt pola i golfa na području Motovuna podržavam. Ali ne s Listom. Jer ono što želi napraviti u Motovunu zapravo je urbana devastacija, projekt koji bi nepovratno uništio ljepotu unutrašnje Istre. Moramo se boriti protiv takvih projekata - poručuje Jakovčić.

- Ne odustajem od projekta, nadmašili smo inicijalnu fazu i uložili više milijuna eura. Glavna prepreka je komplikacija s tvrtkom Puris d.d. u stečaju i AZRRI d.o.o., koje su u nejasnom odnosu, a posljedica je uzurpacija, kako zemljišta u vlasništvu moje tvrtke Polo Arena Montona d.o.o., tako i zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske - kaže List.

Medijski pritisak

Jakovčić najavljuje da će angažirati odvjetnika i na sudu istjerati stvar do kraja.

Još ovaj tjedan planira sazvati konferenciju za novinare na kojoj će predočiti dokumente iz kojih se, tvrdi, vidi što List želi napraviti u Istri.

- U životu sam trpio i trpim svakojake napade, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Ovo je nepoželjan tip investitora koji se koristi medijskim pritiskom, a želi napraviti pritisak na pravosuđe. Apeliram na DORH da zaštiti interese Hrvatske.

Općina Motovun vodi spor s dotičnim gospodinom oko zemljišta koje želi zaštititi od uzurpacije javnog prostora. Kupio je optiranu zemlju od jednog talijanskog državljanina koji je za to dobio obeštećenje od države, a radi se o državnoj imovini - kaže.

‘Odjednom su me počeli ucjenjivati’

Prvi kontakti s lokalnom samoupravom bili su, kaže List, korektni.

- Susreo sam se prvo sa Slobodanom Vugrinecom, tadašnjim općinskim načelnikom u Motovunu. Bili su prijateljski rasploženi te zainteresirani za projekt - prisjeća se List.

- Odjednom su ljudi iz Zagreba, a i neki drugi, od lokalnih vlasnika zemljišta pokupovali zemljišta planirana za polo. Lokalni vlasnici nisu znali za planiranu prenamjenu. Osobno nisam htio kupovati ta zemljišta dok ne bude obznanjena prenamjena. Želio sam poslovati transparentno i u suradnji s lokalnom zajednicom - govori List.

- Kad ste pomislili da vas se ucjenjuje?

- Kad su mi se novi vlasnici tog zemljišta izravno obratili s ponudom da mi prodaju - kaže List.

Negirao je da su novac tražili i lokalni, motovunski, IDS-ovi dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:21