SKANDAL U SISKU

'REKLI SU DA SMO ZA GROBLJE SLONOVA!' Sud presudio da ih se mora vratiti na posao i isplatiti im zaostale plaće, ali će ipak ostati bez novca?

 
Ksenija Vrebac
 Miroslav Kiš / CROPIX

Siščani Ksenija Vrebac i Darko Weiss, oboje 61-godišnjaci i diplomirani ekonomisti, ogledni su primjer kako prolaze građani kada upadnu u žrvanj bešćutne lokalne vlasti, sporog i inertnog pravosuđa, nedjelotvornosti i nebrige državnih tijela.

Darko Weiss i Ksenija Vrebac, oboje su stari, bivši i novi zaposlenici tvrtke Sisak-projekti. Oboje su 18. ožujka 2014. godine, dobili otkaz, iako oboje visokoobrazovani i bez mrlja u karijeri, jer su, kako su im rekli, relikti prošlosti, prestari za nove izazove te da su za groblje slonova. Imali su tada svaki po 57 godina. Ksenija Vrebac je pravomoćnom presudom na posao vraćena prije godinu dana, a Darko Weiss prije dva mjeseca.

- Odlukom suda ja sam vraćena na posao, otkaz ugovora o radu proglašen je ništavnim, ali mi tvrtka uporno odbija isplatiti zaostale plaće. Kako sam nakon otkaza otišla u prijevremenu mirovinu, i primala gotovo tri godine mirovinu, sada sam u situaciji da mi Mirovinsko sjeda na račun zbog povrata isplaćene mirovine, a moja tvrtka mi ne želi isplatiti zaostale plaće i platiti doprinose mirovinskom. S obzirom da imam informacije da gradonačelnica gasi Sisak-projekte kako gospodinu Weissu i meni ne bi morala platiti zaostale plaće, blokirala sam tvrtku i tražim prisilnu naplatu svojih potraživanja, jer ću, bojim se, ostati bez trogodišnje plaće. Isto se tako bojim da ću ponovo ostati bez posla, jer je, kako čujem, u planu premještanje samo troje zaposlenika iz Sisak-projekata u gradski upravni odjel komunalnih djelatnosti, a nas je petero. Dakle, za Weissa i mene opet vjerojatno neće biti posla, ponovo ćemo biti poslani na groblje slonova, kaže Ksenija Vrebac.

Sisak, 060415   
Darko Weis iz Siska dobio je presudu na Opcinskom sudu u Sisku da je bio zrtva mobinga i diskriminacije po dobnoj, strucnoj i politickoj osnovi u tvrki Sisak projekti u vlasnistvu grada Siska, u kojoj je prije godinu dana dobio otkaz. 
Na fotografiji: darko Weis
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Darko Weiss

- I ja sam prije par mjeseci otišao u prijevremenu mirovinu i vraćen sam u ožujku ove godine pravomoćnom presudom na posao, na svoje radno mjesto. Ni meni nisu isplaćene zaostale plaće, pa ćemo kolegica i ja morati tužiti grad, odnosno tvrtku Sisak-projekti o tražiti zaostale plaće. Sudski troškovi bit će ogromni. No, koga u gradu briga? Izgubljene parnice, zaostale plaće, naknade i sudske troškove ne plaćaju bivši direktori Sisak-projekata ili predsjednica Skupštine toga trgovačkog društva i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, nego mi građani, porezni obveznici, kaže Darko Weiss.

Dodaje kako će, izgleda, gradonačelnica radnije pokušati ugasiti gradsku tvrtku, koja je osnovana radi europskih projekata i povlačenja novca iz EU, nego isplatiti zaostale plaće radnicima kojima je pričinjena nepravda, koji su bili žrtve mobinga i nezakonito su dobili otkaz.

- Pitam se što će biti s projektima koje smo mi radili, koji su u tijeku, temeljem kojih je grad dobio sredstva iz EU?, kaže Weiss.

On i Ksenija Vrebac, osim što su pravomoćnom presudom vraćeni na posao, dobili su i pravomoćne presude da su bili žrtve mobinga po dobnoj i političkoj osnovi, jer su im govorili da su za groblje slonova i da su stari hadezeovci. To je i na sudu potvrđeno. Ističu Ksenija Vrebac i Darko Wiess kako ni inspekcija rada nije u njihovu slučaju odradila posao do kraja, jer je neizdavanje obračuna plaća kazneno djelo. Nisu inspektori izdali rješenje zbog tih nezakonitih poteza tvrtke Sisak-projekti, iako su prije godinu dana obavili inspekcijski nadzor na tu temu, kažu nam naši sugovornici.

Sisak, 140218.
Gradsko poglavarstvo.
Kristina Ikic Banicek, gradonacelnica grada Siska.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica grada Siska

- Nama je jasno zašto nam u Sisak-projektima ne žele izdati liste obračuna plaća za proteklo razdoblje, jer je to ovršna isprava, ali nam nije jasno zbog čega državna tijela to dopuštaju i ne sankcioniraju. Sisak-projekti nisu platili poreze ni doprinose za nas dvoje. Zašto se država ne naplati od grada nego se naplaćuje od nas koji smo dvostruko zakinuti? Kakvu poruku takvim nečinjenjem šalju državna tijela i sisačka gradonačelnica svim drugim vlasnicima trgovačkim društvima i poduzetnicima: da ne plaćaju poreze i doprinose, nego da, kada dođu računi na naplatu, ugase tvrtke. I nikome ništa, zaključuje Darko Weiss.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček nije nam odgovorila na upite zašto se ne isplaćuju zaostale plaće za dvoje radnika, koji su, prema pravomoćnoj presudi suda prije četiri godine nezakonito otpušteni iz trgovačkog društva Sisak-projekti, koje je u vlasništvu grada.

Također ne želi odgovoriti jesu li točne tvrdnje oporbenih vijećnika i oštećenih radnika da je pokrenuta aktivnosti gašenja trgovačkog društva Sisak-projekti (koje je prvog dana svibnja ponovo ostalo bez direktora, jer je direktorica Snježana Tomašević dala otkaz) samo kako bi se izbjeglo plaćanje zaostalih plaća za dvoje radnika i sudske troškove, što je zbrojeno iznos od oko 1,5 milijuna kuna.

Uz to, kako sada stvari stoje preostalih petero zaposlenih neće primiti plaću za travanj, jer je već pet, šest dana tvrtka Sisak-projekti u blokadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:05