KADROVSKA KRIŽALJKA

REKONSTRUKCIJA VLADE MOGLA BI ZAHVATITI I MINISTRA ZDRAVSTVA Milana Kujundžića mogao bi naslijediti jedan od ovih sedam kandidata...

 
Ministar zdravstva Milan Kujundžić
 Robert Fajt / CROPIX

Hoće li među kadrovski “provjetrenim” ministarstvima biti i ono zdravstva, odnosno odlazi li ministar Milan Kujundžić, potvrde nema, ali kuloarskih priča ne nedostaje, čak i onih da bi se ovo ministarstvo moglo spojiti s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Osobito su moguće promjene aktualizirane nakon što je u igri kadrovska promjena u čak pet ministarstava.

Prema nekim izvorima, navodno Kujundžić ne bi bio smijenjen već je spreman povući se “iz vlastitih razloga”. No, kako bilo, činjenica je da puno toga u resoru ne štima, a u protekle tri godine problemi su samo produbljeni pa su mnogi i u vladajućoj stranci skloni promjeni u toj vrućoj fotelji. Istina, kandidata navodno ne nedostaje, premda je riječ o zapravo sad već predizbornoj godini u kojoj bi i novi ministar više “statirao” nego radio. Ipak, vrte se potencijalni kandidati među kojima su neki od njih već u nekoliko prijašnjih mandata bili na listi, a neki trenutno obavljaju funkcije u Ministarstvu zdravstva.

Bolji poznavatelji sustava tvrde da spajanje dvaju ministarstava ne bi bilo dobar potez godinu pred izbore jer bi otpor u “socijali” sigurno bio ogroman, a to znači da bi provedba bila upitna, osobito u tako kratkom roku. Osobito bi kadrovska križaljka bila izrazito zahtjevna pa se iz nekoliko izvora može čuti da to ipak nije izgledno.

Kad je riječ o mogućim ministarskim kandidatima, spominje se trenutni pomoćnik ministra zdravstva prof. dr. Vili Beroš za kojeg kažu da je ionako morao rješavati probleme ili točnije vaditi iz vatre vruće kestene zdravstva. Jedna od varijanti je i ona da kao državni tajnik ministarstvo preuzme Željko Plazonić, odnosno da se na “kratki rok i ne mora imenovati ministar. No, stranački krugovi pak kažu da je to manje izgledno rješenje. Svaki put kad se govori o novom ministru zdravstva među kandidatima je navodno i akademik Davor Miličić. Među “standardnim” kandidatima je, kažu, i prof. dr. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice koji pak opovrgava tu informaciju.

Navodno je među kandidatima i prof. dr. Diana Zadravec, Zovakova zamjenica u KBC-u, koja je nakon prošlih parlamentarnih izbora dulje kotirala kao izgledna kandidatkinja za tu funkciju. Prema izvorima iz HDZ-a, Plenković je sklon “feminiziranju” Vlade, a onda bi Zadravec imala šansu. No, istodobno, kažu, neki stranački dužnosnici nikako nisu skloni tom izboru i to bi mogla biti za nju nepremostiva prepreka.

Kao mogući kandidat ovih je dana iskočio dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), koji je u vrijeme ministra Darka Milinovića bio državni tajnik. Naime, kažu da bi to mogla biti moguća nagrada za njegov veliki angažman na izborima u Ličko-senjskoj županiji i u “detroniziranju” Milinovića. Na kraju u igri je i ginekolog dr. Mislav Herman, snažno aktivan u zagrebačkom Gradskom odboru HDZ-a. No, izvori iz stranke kažu da bi bilo “loše potrošiti ga na kratke staze”. Sve su to, dakako, spekulacije jer uvijek je moguće da i u tu stolicu sjedne neki zdravstveni “Ressler ili Malenica”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:00