VELIMIR NEIDHARD

RENOMIRANI HRVATSKI ARHITEKT I ŠEF HAZU RAZGLEDAO OŠTEĆENI CENTAR ZAGREBA 'Vidio sam zgradu kojoj je bok kompletno gotov i možete gledati u stan...'

 Dragan Matić / CROPIX

Velimir Neidhardt, renomirani arhitekt i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti govorio je u programu N1 televizije o sigurnosti i konstrukciji zgrada u centru Zagreba, nakon potresa koji su se dogodili rano jutros.

- Vjerojatno su u Donjem gradu koji je pogodio potres, gotovo svi stanovi i strukture to osjetile u interijeru na način da su popucale žbuke, popadali su ormari za knjige, vitrine itd. Dobro je ako nije došlo do većih konstruktivnih pukotina, to će se onda lakše sanirati. Negdje ćete vidjeti da su konstrukcije potpuno poklekle. Nastradali su oni dijelovi koji su izvan, jer tu je centrifugalna sila najveća. Vidjeli smo tu jednu zgradu kojoj je bok kompletno gotov i možete gledati u stan. To je strašno i mora se naći hitni alternativni smještaj za te ljude. Takvih zgrada mislim da nema puno tu, ali morat će biti za dobru rekonstrukciju. I u HAZU imamo dosta šteta. Dimnjaci su padali na krovove, oštetili su krovove i staklene atrije i sad to treba hitno zaštititi. Pitanje je dalje što preporučiti građanima i svima. Hitno se baciti na zaštitu krovova, prvo krova, a onda polako sređivati. Ako negdje zgrada ne može izdržati dalje, to treba na neki način sanirati. Neka prijave oštećenja od potresa i polako saniraju svoje stanove. Nesreća ne dolazi sama, sad će se pokazati kakvi smo, moramo sve izdržati. Prionimo poslu, nema nam druge, poručio je Neidhardt.

Upitan o konstrukciji zagrebačkih bolnica, rekao je da tamo još nije bio, no pretpostavlja da problema zbog potresa nema.

- Moja pretpostavka je da su one građene solidno i tamo su vjerojatno samo unutarnji radovi, otpala žbuka, pločice i slično. To se hitno mora sanirati, ali ne vjerujem da je neka veća šteta. Bolnice su dobro građene. Nakon šezdesetih godina i potresa u Skoplju je u Zagrebu enormno pojačan statički stabilitet tijekom proračuna zgrada. To su jake zgrade, kao i ove nove, recimo NSK. One su kvalitetno rađene, rekao je Neidhardt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:59