POGLED IZVANA

Reportaža Der Standarda iz Knina: O zločinima nad Srbima nitko ne želi ništa znati

Austrajski dnevnik Der Standard donosi reportažu iz Knina, njihov politički komentator ističe da je haška presuda generalima daleko od osude cijele Hrvatske, dok Der Presse o Gotovini piše kao o "kraju jednog navodnog heroja"

" Ante Gotovina nije kao Superman, on je poput Supermana i Batmana u jednom", riječi su mladog Kninjanina Ante S.upućene reporteru bečkog dnevnika Der Standarda na zadatku u Zvonimirovom gradu. Njegov cilj jest istražiti kako "diše" lokalno stanovništvo nakon haških presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Kninjani s kojima je austrijski reporter razgovarao su "bijesni, tužni i razočarani, jer je "Gotovina samo branio svoju zemlju i narod", dok je presuda izrečena u Haagu "uvreda za cijelu Republiku Hrvatsku".

"U Kninu nije drukčije nego u ostatku bivše Jugoslavije: kada je riječ o ratnim zločinima, svatko započinje svoje brojanje. Patnja drugih se ne prepoznaje, a svaka sitnica se tumači kao da je od povijesne važnosti", tumači austrijski list, dok "o zločinima nad srpskim narodom nitko ne želi ništa znati", konstatirao je reporter Der Standarda.

Uz to, bečki dnevnik prenosi naslovnice hrvatskih tiskanih medija, na kojima prevladavaju slike uplakanih lica i razočaranih ljudi kako mole krunicu.

Također, reportaža prikazuje tešku socijalnu situaciju u Kninu u kojem vlada velika stopa nezaposlenosti.

Osim reportaže, austrijski dnevnik se u svome komentaru dana uglednog publicista Paula Lendvaija također osvrnuo na presude hrvatskim generalima. Lendavai upozorava da "Hrvati, baš kao ni Srbi ili kosovski Albanci, nisu započeli suočavanje s mračnom stranom ratova koje su vodili", te da je izrečena haška presuda daleko od "presude cijeloj državi".

Također, Lendvai ističe da u Hrvatskoj i dalje vladaju nacionalističke vrijednosti koje bi mogle naštetiti ulasku Hrvatske u EU.

Der Presse o presudi Gotovini piše kao o "kraju jednog navodnog heroja", uz zaključak da je u biti riječ o osudi politike Franje Tuđmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:33