STATUS QUO

REVOLTIRANI MLADI HRVATSKI LIJEČNICI 'Stalno se govori da nedostaje doktora, a mi sjedimo doma s diplomama jer nema natječaja'

Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

Gotovo pola godine nije raspisan natječaj za stažiranje mladih liječnika. Svi oni koji su diplomirali nakon sredine studenoga prošle godine tako još neko vrijeme neće moći dobiti posao.

Nakon završetka studija mladi liječnici moraju odraditi pripravnički staž koji je obvezni dio obrazovanja, kako bi nakon toga pristupili stručnom ispitu, dobili licencu za rad i u konačnici se zaposlili.

Na ovaj problem upozorili su nas revoltirani mladi liječnici koji smatraju da su previše uložili u obrazovanje da bi sjedili kući s diplomama.

- U vrijeme kad se govori da nedostaje liječnika, mi moramo čekati. Previše je truda uloženo u ovaj poziv i zaista nije u redu - kaže mladi liječnik koji je odlučio ostati anoniman jer još čeka staž.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) kažu da su posljednji, 3. javni natječaj za financiranje pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije u 2017. godini raspisali 27. studenoga 2017. godine i kandidati su imali mogućnost podnijeti zahtjev za financiranje pripravničkog staža zaključno do 12. prosinca 2017. godine.

- Na taj su natječaj pristigla 53 zahtjeva za financiranje pripravničkog staža. Svi kandidati zadovoljili su uvjete 3. javnog natječaja te su na listu prvenstva pripravnika uvrštena 53 kandidata, i to 38 doktora medicine, 10 magistara farmacije i pet magistara medicinske biokemije - kažu u HZZO-u.

Navode da je u 2018. godini na temelju prihvaćenih smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2018. - 2020. godine, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prihvatilo uvjete i načine korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2018. godini. U Zavodu za zapošljavanje, pak, napominju da oni ne raspisuju natječaje za prijem liječnika u radni odnos u svojstvu pripravnika ili za stjecanje prvog radnog iskustva, nego to čine zdravstvene ustanove, tj. poslodavci.

Zavod je u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja za 2018. godinu operacionalizirao mjeru za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva, odnosno pripravništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:08