ČEKA GA TEŽAK OPORAVAK

Rexa učimo spašavati živote, a ne napadati, zato se i nije mogao obraniti od provalnika

 

Iako bi sa svojih 15 mjeseci trebao biti u psećem pubertetu, Rex je još uvijek jedna ogromna beba. Nije svjestan svoje veličine pa mu šape ne prate baš točno svaku zapovijed koja dolazi iz glave.

U kući voli razbacati stvari, krade papire, a najslađe mu je zadirkivati terijera Čilija kada se ovaj starac, kojeg je obitelj nedavno udomila, opusti u popodnevnoj drijemci. Kroz zajedničku ogradu redovito se iskrada u susjedovo dvorište kako bi ušićario dodatnu porciju maženja. A onaj blentavi, nevini pogled je usavršio do te mjere da nitko nema srca na njega ni podviknuti.

No dobro, takav je ovaj njemački ovčar samo u svoje slobodno vrijeme, u ono radno itekako je na visini zadatka. On se od svojeg petog mjeseca života, znači posljednjih godinu dana, školuje za potražnog psa i to mu jako dobro ide. Negdje na jesen trebao bi položiti završni ispit te na taj način dobiti i licencu.

Vlasnik i trener Dejan ga uči kako spašavati živote, a uskoro će krenuti u svoje prve misije. No, on ne zna napadati, ne zna se čak ni braniti, jer ga tome nitko ne uči. Zato se nije znao obraniti od nepoznatog napadača koji ga je teško ozlijedio u subotu u kasnim večernjim satima. Obitelj ne želi nagađati tko je tako nešto mogao počiniti, jesu li to bili lopovi koje je svojom pojavom možda prestrašio u noći pa su ga udarili po glavi i onda pobjegli ili se dogodilo nešto drugo, istražit će to policija.

Ležao na boku

Rex spava u kući pored Čilija, Dejanova supruga Antonija pustila ga je u subotu oko 23 sata da obavi nuždu, ali se iz dvorišta nije vraćao. Čak je pomislila da se provukao kroz onu ogradu do susjeda, ali je vidjela da su vrata zatvorena. Uključila je baterijsku lampu i pronašla ga kako leži na boku. Bio je u nesvijesti. Suprug je radio, pa joj je susjed pomogao da ga unesu u kuću. Rex je bio u izuzetno teškom stanju, a nitko nije znao što se dogodilo. Ubrzo će stručnjaci doći do zaključka da je pas vrlo snažno udaren po glavi tupim predmetom, “pajserom” ili nekom palicom.

Zatražili su hitnu veterinarsku pomoć u noći, a u jutarnjim satima psa je preuzeo dr. vet. med. Tomislav Kavčić iz Veterinarske ambulante Banija. Kaže nam da je stanje bilo vrlo ozbiljno.

- Primljen je u jako lošem stanju, toliko da nije mogao podići glavu. Obavili smo pretrage, rendgen zdjelice i rebara, a onda i glave. Pokazalo se da nema fraktura, no od prvog trenutka sam sumnjao da se radilo o nekoj traumi, udarcu, jer se vidjela ozljeda oka i donje čeljusti. Da je bilo nešto drugo u pitanju, on bi se dizao, no ležao je nepomično i bez svijesti s ubrzanim disanjem - kaže nam dr. vet. med. Tomislav Kavčić, koji je uvjeren da je pas ozlijeđen udarcem u glavu.

Ne želi davati prognoze, ali se može reći da je optimist što se tiče Rexova oporavka. Već nakon prve kure lijekova i prve infuzije pokazao je “znakove živote”, ali još uvijek nije reagirao na pozive vlasnika. No, i to se promijenilo dan kasnije jer je jučer, nakon druge kure infuzije i lijekova, počeo dizati glavu i reagirati na šumove i pozive. Njegov liječnik se nada da će mu Rex na današnju kontrolu u ordinaciju ući na vlastitim nogama.

Rex se jučer pridigao na noge, ali hoda poput pijanca. Osim terapije dr. Kavčića, za potpuni oporavak trebat će mu samo mir i vrijeme. Dejan kaže da će imati i jedno i drugo jer je važno samo da se obiteljski ljubimac do kraja oporavi.

Zato se Dejan i ne zamara previše pitanjem tko je tako nešto mogao učiniti, a, ruku na srce, nema za to ni vremena jer po cijele dane odgovara na pozive brojnih kolega vatrogasaca iz čitave Hrvatske. Koliko god je tragično izgledala priča o napadu na Rexa, toliko je nevjerojatan broj dobrih želja za njegov oporavak koji dolaze sa svih strana.

Obitelj posebno zahvaljuje Županijskoj vatrogasnoj zajednici, DVD-u Karlovac, dr. Kavčiću, ali i jednom neznanom junaku, dežurnom veterinaru iz Veterinarske stanice Karlovac koji im se javio na poziv u pomoć upućen u noćnim satima neposredno nakon događaja te dao prve i najvažnije savjete.

K9 tim

Vlasnik Dejan je i prije radio sa službenim psima. Kada je od karlovačkog uzgajivača nabavio Rexa znao je da ga mora obučiti za neku zadaću. Ubrzo je shvatio da Rex nije jedan od onih koji će samo trčati za lopticom, već da ima talent za dobrog potražnog psa. Uključio se u K9 tim DVD-a Karlovac, koji već ima tri licencirana potražna psa za šume i ruševine, a jedan je čak specijaliziran i za lavine. Iako je stručnjak za zaštitu od požara, zbog Rexa se i formalno uključio u rad karlovačkih vatrogasaca te položio ispit za vatrogasca. Tako su zajedno učili kako će postati tim koji će pomagati ljudima u nevolji.

- Rex je jako lijepo napredovao. Nema tu nekih filmskih akcija. Ide se strpljivo i po segmentima. Prije nekoliko mjeseci smo udomili tog parson terriera Čilija i uz njega je Rex fizički živnuo i strašno napredovao. Čilija sam vodio na treninge i, kako sve nastoji raditi kako bi bio brži i bolji od njega, tako je počeo brže i kvalitetnije raditi potrage - priča nam Dejan.

Kako pas sazrijeva, tako mu se dodjeljuju uloge koje će raditi u službi,. U ovom trenutku Rex ima sjajne predispozicije da bude odličan potražni pas u šumama i ruševinama.

- On je izuzetno smiren, ne njuši tlo, nego zrak, trkom pretražuje područje i tako ga sužava sve do pronalaska. Nešto je sporiji, ali dok to radi vrlo je smiren. Pokazuje volju dugo tražiti, što je jako dobro. Brzinu ćemo s vremenom postići - kaže nam njegov vlasnik i trener.

Rex trenira jednom do dva puta tjedno, a tijekom ljetne pauze s vlasnikom odrađuje domaću zadaću u vidu kraćih vježbi, kako bi ostao u dobroj formi. Zbog svojeg najvjernijeg psećeg prijetalja Čilija, to mu je strašno zanimljivo. To je, dakako, prekinuo suludi čin noćnog napadača. Dejan se nada, samo privremeno.

- Mi smo ga uzeli iz ljubavi i s vremenom shvatili da može poslužiti društvu jer je talentiran. Uložiš toliko ljubavi, energije, vremena i onda se dogodi ovako nešto. Osim toga, vežeš se uz životinju, nas dvojica smo svaki dan zajedno u šumi. On s nama živi u kući, ima svoj red i tretiramo ga kao člana obitelji. Da, teško mi je, kaže nam Dejan.

Tražimo registar nasilnika i osnivanje odreda za zločine nad životinjama

O brutalnom smo slučaju iz Karlovca porazgovarali i s udrugom Prijatelji životinja. - Pogodio nas je stravičan čin nasilja nad nesretnim psom, koji je pretrpio fizičke ozljede zbog premlaćivanja, ali i doživio psihičku traumu. Suosjećamo i s vatrogascem koji je skrbnik psa i njegovom obitelji - rekli su nam.

Smatraju da je iznimno važno reagirati na svako kršenje Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti životinja, odmah sve prijaviti policiji i inspekciji te da svaki mučitelj životinja treba biti što prije identificiran i odmah priveden kako bi se spriječilo daljnje zlostavljanje životinja, ali i ljudi. - Naime, podsjećamo da se osobe koje su nasilne prema životinjama rijetko zaustavljaju na tome, odnosno da je nasilno ponašanje prema životinjama indikator takvog ponašanja i prema ljudima - dodali su.

Smatraju i da bi kazne za takve zločine trebale biti veće. - U tom smislu, trebali bismo slijediti europske zemlje u kojima se izriču kazne zatvora do deset godina. Smatramo da bi veće zatvorske kazne potencijalnim zlostavljačima dale jasnu poruku da njihovo iživljavanje prema slabijima neće proći nekažnjeno - smatraju u udruzi.

- Nažalost, kao i uvijek, problem nastaje tek s provedbom zakona. Iako brojni slučajevi dođu do policije i suda, previše se rijetko izriče zatvorska kazna. To se mora promijeniti jer neizricanjem kazni ili izricanjem simboličnih kazni zlostavljači i ubojice ne dobivaju poruku da je njihovo ponašanje neprihvatljivo. Zauzimamo se i za registar ubojica i zlostavljača životinja - predlažu iz udruge.

Kazneni zakon koji se odnosi na ubijanje životinja donesen je 2011., a sastoji se od četiri članka:

1. do godine dana kazne - za usmrćivanje životinje bez opravdanog razloga, teško zlostavljanje, nanošenje nepotrebne boli ili izlaganje nepotrebnim patnjama

2. do dvije godine - tko djela iz prethodnog članka počini iz koristoljublja

3. do šest mjeseci - tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju dulje vrijeme

4. u prethodnom se slučaju prekršitelja kažnjava i oduzimanjem životinje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:11