NOVE MJERE MINISTRICE RADA

Režu kvote za strane radnike, a nezaposlene će prekvalificirati 

Nezaposlene će prekvalificirati za točno određene poslodavce i tako zaštititi domaće radnike i cijenu rada
 Goran Mehkek / CROPIX

Godišnji broj radnih dozvola za zapošljavanje stranaca 2017. dodatno će se smanjiti, a potrebe domaćih poslodavaca za radnom snagom namirivat će se ciljanom prekvalifikacijom osoba prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, najavljuje ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Spas za tisuće

- Na taj način želimo zaštititi cijenu rada u Hrvatskoj i zaposliti osobe koje traže posao i žele raditi, ali im nedostaju specifična znanja. Ove godine su kvote silom prilika odobrene na brzinu, no za sljedeću ćemo ih godinu raditi sustavno i planski. Na vrijeme ćemo tražiti da nam poslodavci izraze svoje potrebe za radnom snagom koju ne mogu naći na hrvatskom tržištu kako bismo unaprijed mogli prekvalificirati odgovarajuće nezaposlene osobe sa Zavoda - kaže ministrica Šikić. Za ovu godinu hrvatska je Vlada odobrila ukupno 3115 radnih dozvola za strane državljane, od čega se 800 odobrenja odnosi na produljenje već postojećih dozvola, 2300 na nove dozvole (deset puta više nego lani) i 15 na dozvole za sezonce. Odluka Vlade o kvotama za strance donosi se do kraja listopada tekuće godine za sljedeću godinu, no bivša Vlada takvu odluku za 2016. nije donijela. Stoga ju je donijela sadašnja Vlada krajem veljače, i to, kaže ministrica, temeljem dosadašnje prakse i potreba poslodavaca.

Manjak vremena

- Nismo odobrili prevelik broj dozvola, no nismo imali vremena za utvrđivanje svih okolnosti jer smo morali djelovati brzo - objašnjava ministrica.

Poslodavci svake godine traže bitno više dozvola od onih koje se odobravaju - za ovu su godinu tražili više od 5000 dozvola, a odobreno ih je 3115. Broj odobrenih dozvola u konstantnom je padu od početka krize: tijekom 2008. godine odobreno je više od 10.000 dozvola, od čega 7700 za nove radnike. S ozbiljnim rezanjem kvota, zbog velike nezaposlenosti u Hrvatskoj, počela je bivša Vlada, odnosno ministar rada Mirando Mrsić koji je također smatrao kako poslodavci povećanim kvotama žele zapravo rušiti sadašnju cijenu rada u Hrvatskoj. U posljednjoj godini svojeg mandata Vlada je, na prijedlog ministra Mrsića, odobrila tek 1730 dozvola, u odnosu na 5300 koliko ih je odobreno u posljednjoj godini prije dolaska Kukuriku koalicije na vlast.

Interes za brodogradnju

Najviše se radnih dozvola traži i odobrava za brodogradnju. Poslodavci tvrde da na domaćem tržištu ne mogu naći radnu snagu, a sindikati tvrde da ne žele plaćati domaće radnike jer su nezaposleni iz okolnih siromašnijih država spremniji raditi za manje plaće.

- Smatramo da prije svega moramo zaposliti domaćeg radnika - kaže ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:58