PREDSJEDNIČKI IZBORI

REZULTATI Josipoviću 38,46%, Kolindi 37,22%, Sinčiću 16,42%, a Kujundžiću 6,30% glasova!

Cropix

U drugom izbornom krugu za predsjednika Republike natjecat će se Ivo Josipović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ)

NOVO 7:00 - Obrađeno je 99,98 posto biračkih mjesta. Ivo Josipović je dobio 38,46% glasova, Kolinda Grabar Kitarović 37,22%, Ivan Sinčić 16,42% i MIlan Kujundžić 6,30%.

------------------

ZAGREB - Hrvatska na šestim neposrednim predsjedničkim izborima neće dobiti predsjednika u prvom izbornom krugu. U drugi krug idu aktualni predsjednik i kandidat lijevo liberalnih stranaka Ivo Josipović i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović. Nakon više od 99 posto obrađenih biračkih mjesta Ivo Josipović je u laganoj prednosti nad Grabar Kitarović. Njega je podržalo 38,5 posto, a kandidatkinju HDZ-a 37,17 posto birača.

Uz prilično izjednačen rezultat dvoje glavnih takmaca apsolutno iznenađenje predsjedničkih izbora 2014. je i dobar rezultat 25-godišnjeg Ivana Vilibora Sinčića kojeg je na prebrojanom uzorku biračkih mjesta podržalo 16,44 posto birača. Ivan Kujundžić ima razloga za razočaranje, podržalo ga je 6,28 posto birača, manje nego što je dobivao u predizbornim anketama.

Rezultati nakon prebrojanih 99 posto glasova poprilično potvrđuju rezultate izlazne ankete objavljene u 19 sati, u trenutku zatvaranja birališta, koju je proveo Ipsos Puls, a koja je ukazala na iznenađujuće ujednačen rezultat dvoje glavnih takmaca u ovoj kampanji, te neočekivano visoku potporu političkom autsajderu, kandidatu udruge Živi zid Ivanu Sinčiću.

Iz neslužbenih i nepotpunih rezultata DIP-a vidljivo je da oni odudaraju od predizbornih anketa koje su aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću davale veću prednost nad glavnom protukandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović koja je iznosila najmanje 11 posto.

Na jučerašnjim predsjedničkim izborima izlaznost je, usprkos snježnoj nedjelji, u gotovo cijeloj Hrvatskoj bila za oko tri posto veća nego prije pet godina. Na prvi krug jučerašnjih predsjedničkih izbora izašlo je 46,72 posto birača, što je tri posto više nego u prvom krugu predsjedničkih izbora 2009. kada je odaziv iznosio 43,9 posto.

Pri tome, međutim, valja imati na umu da podaci o odazivu iz 2009. i na jučerašnjim izborima nisu sasvim usporedivi, jer je Hrvatska prije pet godina u popisu imala oko 700.000 birača više. Na prošlim predsjedničkim izborima u biračkom popisu bilo je 4,5 milijuna birača, dok ih je danas oko 3,8 milijuna. Smanjenje broja birača posljedica je sređivanja biračkih popisa.

U apsolutnim brojkama, na ove izbore je izašlo oko 1,78 milijuna birača. Na izborima 2009., u prvom krugu glasalo je 1,98 milijuna birača, što znači da je jučer glasalo gotovo 200.000 ljudi manje nego prije četiri godine.

Najveća izlaznost zabilježena je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, dok je najniža bila u Osječko-baranjskoj. Promatrano po gradovima, najviše je građana glasovalo u Karlovcu, a najmanji odaziv zabilježen je u Vukovaru. Valja napomenuti da je izborni odaziv u Vukovaru redovito među najnižima bez obzira na to radi li se o predsjedničkim, parlamentarnim ili lokalnim izborima.

Ivo Josipović najviše je prednosti nad protukandidatkinjom ostvario u Istarskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a Kolinda Grabar Kitarović najveću je potporu dobila u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Ako je suditi po natprosječno visokom odazivu birača u Karlovačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj dominira HDZ, čini se da je ta stranka na ovim predsjedničkim izborima, za razliku od prošlih, uspjela mobilizirati svoje birače da izađu na izbore. Prije pet godina, samo pola godine nakon Sanaderove neobjašnjive ostavke na mjesto premijera, poljuljani HDZ nije imao upečatljivu predsjedničku kampanju, niti je uspio mobilizirati svoje birače.

Ovo je drugi put otkad se u Hrvatskoj održavaju neposredni predsjednički izbori da je odaziv birača u prvom izbornom krugu ostao ispod 50 posto. U prosincu 2009. izlaznost je bila 43,8 posto.

Najveći i do danas nepremašeni odaziv na neposredne predsjedničke izbore zabilježen je 1992. kad je izašlo 74,9 posto birača. Franjo Tuđman pobijedio je tada protukandidata Dražena Budišu u prvom krugu. Aktualni predsjednik Ivo Josipović prije pet godina morao je u drugi izborni krug s Bandićem.

-----------------------

Tijek događanja u izbornoj noći možete pročitati ovdje...

NOVO 23:45 Pobijedili smo u prvom krugu. Pobijedit ćemo i u drugom krugu, rekao je, između ostalog, u svom govoru Ivo Josipović. Opširnije OVDJE.

-----------------------

23:30 Hrvatska je pokazala da želi promjene, da želi zaokret, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović u svom završnom obraćanju u stožeru HDZ-a. Opširnije OVDJE.

-----------------------

22:24 'Da, bili smo teret Josipoviću, priznajem. Drugi krug će biti težak, ali vjerujem u pobjedu Josipovića. Građane pozivam da ne vjeruju HDZ-u', prva je reakcija premijera Zorana Milanovića na rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora.

'Ljudi, nemojte se navući na HDZ. Prošle su samo tri godine, to su još uvijek isti ljudi', zaključio je Milanović. Opširnije OVDJE

-----------------------

22:22 Obrađeno je više od 99% biračkih mjesta. Ivo Josipović je osvojio 38,50% glasova, Kolinda Grabar-Kitarović 37,16%, Ivan Sinčić 16,45%, a Milan Kujundžić 6,28%.

Nedjeljnim izborima, koji su u većini zemlje protekli u snježnom ozračju sa stanjem u 22,30, pristupilo je 47,11 posto birača (njih 1.781.194), dok je nevažećih listića oko 1,56 posto ili 27.692.

Josipović je prema rezultatima objavljenima iza 20 sati bio vodio u odnosu na Grabar Kitarović s početnom prednošću većom od osam posto. No, kako su s terena pristizali glasovi tako se prednost smanjivala da bi se stabilizirala na manje od jedan i pol posto.

S obzirom na rezultate DIP-a pokazalo se da su izlazne ankete Ipsos Pulsa, koje se temelje na odgovorima birača nakon glasovanja, dale vjerodostojnu procjenu izbornih rezultata. Prema toj anketi Josipović je dobio 38,9 posto, a Grabar-Kitarović 38,1 posto.

-----------------------

22:15 U završnom obraćanju svojim pristašama na Zagrebačkom velesajmu Ivan Vilibor Sinčić najavio je izlazak na parlamentarne izbore: 'Ja sam ponosan na vas, napravili smo nemoguće, pokazali smo da se može, a može se zato što se mora. Da nismo mi s našom platformom postavili prava pitanja, to nitko drugi ne bi napravio.' Opširnije OVDJE

-----------------------

22:05 Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je na konferenciji za novinare privremene rezultate prvog kruga izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

DIP je do 22:00 obradio rezultate sa 6.090 izbornih mjesta (95,91%). Izlaznost na obrađenim izbornim mjestima iznosi 47,11%, a iznenađuje velik broj nevažećih listića – čak 26.880 ili 1,55 posto.

Najviše glasova u prvom krugu, prema dosad obrađenim podacima, dobio je Ivo Josipović (38,56%).

U stopu ga slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s 37,08% dok je ugodno iznenadio Ivan Vilibor Sinčić osvojivši 16,47 posto glasova.

Četvrti kandidat, Milan Kujundžić, dobio je tek 6,29% važećih glasova.

DIP još mora obraditi 260 biračkih mjesta s 120.754 birača, među njima i 9 biračkih mjesta iz inozemstva.

Posljednje biračko mjesto, ono u Los Angelesu, zatvara se u 4:00 po našem vremenu.

-----------------------

22:00 Nakon 95,91 posto obrađenih glasačkih mjesta Josipović je osvojio 38,56%, Kolinda 37,08%, Sinčić 16,47%, Kujundžić 6,29% glasova, objavio je šef DIP-a Branko Hrvatin na konferenciji za novinare.

-----------------------

21:58 Predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić rekao je da nije razočaran rezultatima izbora, na kojima on osvaja najmanje, nešto više od 6 posto glasova birača, ali da je iznenađen. Više pročitajte OVDJE .

-----------------------

21:45 Prebrojano je više od 95% glasova i jasno je kako nas čeka itekako neizvjestan drugi krug predsjedničkih izbora te velika borba za Pantovčak između Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović. Josipović trenutno ima tek nešto više od 1% prednosti ispred Grabar-Kitarović tj. 38,57% naspram 37,08%.

-----------------------

21:01 Razlika između Josipovića i Kolinde je sve manja. Kandidat SDP-a je sada na 38,99%, a kandidatkinja HDZ-a na 36,04%.

-----------------------

20.50>> Ivo Josipović stigao je u svoj izborni stožer.

-----------------------

20:51 - Zabrinuli su me rezultati, drago mi je da situacija bolja nakon prvih rezultata DIP-a, nadam se da će konačni rezultati biti bolji, rekla je Mirela Holy za RTL Televiziju. OVDJE pročitajte opširnije.

-----------------------

20:18 >> Prema prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, predsjednički kandidat Ivo Josipović osvojio je 40,99 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 35,45 posto, Ivan Vilibor Sinčić 16,72 posto, a Ivan Kujundžić 5,37 posto glasova birača.

Na stranicama Državnog izbornog povjerenstva stalno se ažuriraju podaci kako dolaze rezultati sa pojedinih biračkih mjesta. Dosad je obrađeno 32,79 biračkih mjesta.

-----------------------

20:00 >> Prema prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, predsjednički kandidat Ivo Josipović osvojio je 42,31 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 34,23 posto, Ivan Vilibor Sinčić 16,95 posto, a Ivan Kujundžić 5,05 posto glasova birača.

Obrađeno je 20,28 posto biračkih mjesta. Nevažećih listića bilo je 1,46 posto.

-----------------------

20:01 Svoje viđenje prvog kruga izbora dao je i bivši predsjednik Stipe Mesić: 'Na jednoj strani imali smo mladog čovjeka koji je dosta provokativno nastupao, imao je dosta svojih prijedloga, često puta nija ih mogao potvrditi brojkama, ali u svakom slučaju mnoge je zainteresirao da mu poklone povjerenje'.

'Onda smo imali g. Kujundžića koji je napadao sve i svakoga... Jedino što nije rekao na koji način misli ostvariti onih nekoliko ideja koje je predložio.'

'Ja razumijem da se gđa. Grabar-Kitarovića više drži općih poruka, ali malo je njenih prijedloga koji bi išli u kroisti rješavanja naših problema. Jedno mi je ostalo u sjećanju - priča o njenom velikom uspjehu i zaslugama za ulazak Hrvatske u Visjeće . Građanima treba reći - ona s tim nema nikakve veze, ona je bila tada ambasador u SAD-u, a SAD je tada u VS gurao Češku.'

'Mi smo morali lobirati kod nesvrsteanih zemalja i tu su glavnu ulogu odigrali Budo Lončar i Amir Muharemi. Ako netko treba reći da je zaslužan, onda je to Amir Muharemi.'

'Što se tiče Josipovića, on je nastupao državnički, nastupao je tako da se zna u čemu želi promjene. Krenuo je od UStava, a svi drugi morat će u tom okviru tražiti rješenje.Mislio sam da će u prvim izlaznim anketama prednost Josipovića biti izraženija. Prve, prave rezultate dobit ćemo uskoro pa ćemo vidjeti kako se situacija odvija.'

-----------------------

20:00 Predsjednički kandidat Živog zida Ivan Sinčić, koji je s 15,6 posto osvojenih glasova po izlaznim anketama zauzeo iznenađujuće treće mjesto, istaknuo je u nedjelju navečer da su "napravili veliku stvar" te najavio izlazak na parlamentarne izbore. Više pročitajte OVDJE.

-----------------------

19:44 Potpredsjednik Vlade Branko Grčić uvjeren je u Josipovićevu pobjedu: 'Pa kao što vidite, ovi izbori donose mala iznenađenja, Sinčić je povukao malo više glasova od anketa, ali kad gledam raspodjelu tih glasova... još uvijek mislim da najveće šanse ima sadašnji predsjednik'.

'Mislim da je Ivo Josipović toliko uvjerljiv kandidat da ne bi smio nikako izgubiti ove izbore', hrabro je prognozirao Grčić.

-----------------------

19:42 - Nisam iznenađena s obzirom da među ljudima vlada veliki defetizam, a Sinčić je davao obećanja na koja ljudi olako padaju, izjavila je Željka Antunović. OVDJE pročitajte i ostale reakcije iz Josipovićeva stožera

-----------------------

19:41 - Treba reći da smo mjesecima govorili da ankete nisu vjerodostojne, izjavio je nakon objave izlaznih anketa prvi čovjek predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović, Miro Kovač. Kakva atmosfera vlada u HDZ-ovu stožeru pročitajte OVDJE.

-----------------------

19:19 >> Dolazak Ive Josipovića u stožer je predviđen oko 21 sat, a u isto vrijeme bi u HDZ-ov stožer trebala stići i Kolinda Grabar Kitarović, javlja RTL .

U stožeru Milana Kujundžića ne žele komentirati rezultate izlaznih anketa. Čekaju objavu DIP-a.

-----------------------

19:18- Birališta u Bosni i Hercegovini na kojima su hrvatski državljani s prebivalištem u toj zemlji mogli glasovati na izborima za predsjednika Hrvatske zatvorena su u 19 sati a tijekom dana zabilježen je veći odaziv nego na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu provedenim 2013. godine.

Već do 15 sati u BiH je glasovalo gotovo pet tisuća hrvatskih državljana a za sudjelovanje na izborima prethodno se registriralo njih nešto manje od 5700.

Tijekom dana veliki broj hrvatskih državljana tražio je potvrde o upisu u birački popis kako bi mogli glasovati iako se nisu ranije registrirali a nakon toga su na nekim biračkim mjestima, prije svega u Mostaru, nastupile i gužve i duža čekanja.

-----------------------

19:17 - Hvala svima koji su izašli. Rezultati anketa su više manje točni, znači da idemo u drugi krug. Očekujemo pobjedu, 11. siječnja je nova utakmica. Krećemo od 0:0, rekao je ministar uprave Arsen Bauk iz Josipovićeva stožera.

-----------------------

19:13 - 'Jako smo zadovoljni. Izašli smo da probijemo medijsku blokadu. Izašli smo da pokažemo ljudima da mogu računati na nas. Ovo je veliko iznenađenje', izjavila je Vladimira Palfi, zaručnica Ivana Vilibora Sinčića.

'Ljudi znaju da radimo 4 godine na terenu. Imamo silne rezultate, samo toga nije bilo u medijima. Bilo je vrijeme da se otkrije što Živi zid radi. Očekujem da će se naši birači priključiti našoj stranci. Mislim da smo danas počeli pisati novu povijest ove države', dodala je Palfi.

-----------------------

19:10 - 'U prvom redu treba reći da smo mjesecima govorili da ankete nisu vjerodostojne. Vjerujemo u narod. Narod hoće promjene, narod će kazniti vlast Ive Josipovića i vladu koja ga je kandidirala', izjavio je nakon objave izlaznih anketa prvi čovjek predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović, Miro Kovač.

'Danas je festival demokracije u Hrvatskoj. Odaziv je jako, jako dobar. Moramo svima onima koji su radili u HDZ-u i partnerskim strankama na promidžbi izbora čestitati i reći da je dobro da su se odlučili za program gospođe Kolinde.'

-----------------------

19:08 >> Rezultati nas nisu neugodno iznenadili. Mi smo morali potvrditi ulogu favorita koju su nam davale ankete. S obzirom na izlaznost, ovo je odličan rezultat. Mi smo spremni za drugi krug, komentirao je Krešimir Macan iz Josipovićevog stožera.

-----------------------

19:00 >> U drugom izbornom krugu, prema izlaznim anketama, za predsjednika Republike natjecat će se Ivo Josipović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) između kojih se vodi mrtva utrka s podjednako osvojenim brojem glasova.

Prema izlaznim anketama koje je za sve tri nacionalne televizijske kuće provela agencija Ipsos Puls aktualni predsjednik osvojio je 38,90 posto glasova, a slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s 38,10 posto glasova.

U drugi krug prema tom ispitivanju neće Ivan Sinčić (Živi zid) koji je za neke iznanađenje izbora. On je zauzeo treće mjesto s 15,60 posto osvojenih glasova, a slijedi ga Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) s 5,70 posto glasova.

Nevažećih glasova je 1,60 posto.

Izlazna anketa je metoda koja na temelju odgovora birača na pitanje za koga su glasovali procjenjuje rezultate izbora. Izlazna anketa provodi se na uzorku od desetak tisuća birača. Statistička pogreška iznosi 4 posto.

-----------------------

U 19 sati zatvorena su birališta na kojima su hrvatski birači u nedjelju odlučivali između četvero kandidata koji su se u prvom krugu natjecali za petogodišnji predsjednički mandat.

Prvi neslužbeni rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkada će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljavati nepotpune i privremene rezultatima koji će stalno obnavljati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika države provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na prošle izbore.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

Prema DIP-ovim podacima do 16,30 sati glasovalo je više od 1,2 milijun birača ili 36,36 posto, što je za više od tri posto nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg.

Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasovalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Među gradovima, najbolji odaziv bilježi Karlovac (44, 8 posto), najslabiji Vukovar (32 posto).

Izdvajamo