PREDSJEDNIČKI IZBORI

REZULTATI Josipoviću 38,46%, Kolindi 37,22%, Sinčiću 16,42%, a Kujundžiću 6,30% glasova!

U drugom izbornom krugu za predsjednika Republike natjecat će se Ivo Josipović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ)
 Cropix

NOVO 7:00 - Obrađeno je 99,98 posto biračkih mjesta. Ivo Josipović je dobio 38,46% glasova, Kolinda Grabar Kitarović 37,22%, Ivan Sinčić 16,42% i MIlan Kujundžić 6,30%.

------------------

ZAGREB - Hrvatska na šestim neposrednim predsjedničkim izborima neće dobiti predsjednika u prvom izbornom krugu. U drugi krug idu aktualni predsjednik i kandidat lijevo liberalnih stranaka Ivo Josipović i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović. Nakon više od 99 posto obrađenih biračkih mjesta Ivo Josipović je u laganoj prednosti nad Grabar Kitarović. Njega je podržalo 38,5 posto, a kandidatkinju HDZ-a 37,17 posto birača.

Uz prilično izjednačen rezultat dvoje glavnih takmaca apsolutno iznenađenje predsjedničkih izbora 2014. je i dobar rezultat 25-godišnjeg Ivana Vilibora Sinčića kojeg je na prebrojanom uzorku biračkih mjesta podržalo 16,44 posto birača. Ivan Kujundžić ima razloga za razočaranje, podržalo ga je 6,28 posto birača, manje nego što je dobivao u predizbornim anketama.

Rezultati nakon prebrojanih 99 posto glasova poprilično potvrđuju rezultate izlazne ankete objavljene u 19 sati, u trenutku zatvaranja birališta, koju je proveo Ipsos Puls, a koja je ukazala na iznenađujuće ujednačen rezultat dvoje glavnih takmaca u ovoj kampanji, te neočekivano visoku potporu političkom autsajderu, kandidatu udruge Živi zid Ivanu Sinčiću.

Iz neslužbenih i nepotpunih rezultata DIP-a vidljivo je da oni odudaraju od predizbornih anketa koje su aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću davale veću prednost nad glavnom protukandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović koja je iznosila najmanje 11 posto.

Na jučerašnjim predsjedničkim izborima izlaznost je, usprkos snježnoj nedjelji, u gotovo cijeloj Hrvatskoj bila za oko tri posto veća nego prije pet godina. Na prvi krug jučerašnjih predsjedničkih izbora izašlo je 46,72 posto birača, što je tri posto više nego u prvom krugu predsjedničkih izbora 2009. kada je odaziv iznosio 43,9 posto.

Pri tome, međutim, valja imati na umu da podaci o odazivu iz 2009. i na jučerašnjim izborima nisu sasvim usporedivi, jer je Hrvatska prije pet godina u popisu imala oko 700.000 birača više. Na prošlim predsjedničkim izborima u biračkom popisu bilo je 4,5 milijuna birača, dok ih je danas oko 3,8 milijuna. Smanjenje broja birača posljedica je sređivanja biračkih popisa.

U apsolutnim brojkama, na ove izbore je izašlo oko 1,78 milijuna birača. Na izborima 2009., u prvom krugu glasalo je 1,98 milijuna birača, što znači da je jučer glasalo gotovo 200.000 ljudi manje nego prije četiri godine.

Najveća izlaznost zabilježena je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, dok je najniža bila u Osječko-baranjskoj. Promatrano po gradovima, najviše je građana glasovalo u Karlovcu, a najmanji odaziv zabilježen je u Vukovaru. Valja napomenuti da je izborni odaziv u Vukovaru redovito među najnižima bez obzira na to radi li se o predsjedničkim, parlamentarnim ili lokalnim izborima.

Ivo Josipović najviše je prednosti nad protukandidatkinjom ostvario u Istarskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a Kolinda Grabar Kitarović najveću je potporu dobila u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Ako je suditi po natprosječno visokom odazivu birača u Karlovačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj dominira HDZ, čini se da je ta stranka na ovim predsjedničkim izborima, za razliku od prošlih, uspjela mobilizirati svoje birače da izađu na izbore. Prije pet godina, samo pola godine nakon Sanaderove neobjašnjive ostavke na mjesto premijera, poljuljani HDZ nije imao upečatljivu predsjedničku kampanju, niti je uspio mobilizirati svoje birače.

Ovo je drugi put otkad se u Hrvatskoj održavaju neposredni predsjednički izbori da je odaziv birača u prvom izbornom krugu ostao ispod 50 posto. U prosincu 2009. izlaznost je bila 43,8 posto.

Najveći i do danas nepremašeni odaziv na neposredne predsjedničke izbore zabilježen je 1992. kad je izašlo 74,9 posto birača. Franjo Tuđman pobijedio je tada protukandidata Dražena Budišu u prvom krugu. Aktualni predsjednik Ivo Josipović prije pet godina morao je u drugi izborni krug s Bandićem.

-----------------------

Tijek događanja u izbornoj noći možete pročitati ovdje...

NOVO 23:45 Pobijedili smo u prvom krugu. Pobijedit ćemo i u drugom krugu, rekao je, između ostalog, u svom govoru Ivo Josipović. Opširnije OVDJE.