IPSOS ZA NOVU TV

REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA OTKRIVAJU ŠTO GRAĐANI MISLE O VLADINIM MJERAMA PROTIV KORONAVIRUSA Banski dvori imaju golemu potporu

Zagreb, 11.3.2020 Konferencija za medije nakon sastanka kriznog stozera u Vladi. Na slici Zdravko Maric, Blazenka Divjak, Andrej Plenkovic, Davor Bozinovic i Vili Beros.
Foto HINA / Dario GRZELJ / dag
HINA / Dario GRZELJ / dag / CROPIX

 

Vlada u borbi protiv koronavirusa za sada ima veliku potporu - 94 posto građana smatra da Vlada danas poduzima odgovarajuće mjere - pokazuje istraživanje koje je za Novu TV provela agencija IPSOS od 25. do 26. ožujka telefonskom metodom na 600 ispitanika.

Prema tom istraživanju, samo tri posto ispitanika smatra suprotno - da se ne poduzimaju odgovarajuće mjere, a tri posto dalo je odgovor “ne znam”. Zanimljivo je da gotovo svi stariji ljudi, njih 97 posto, misle kako Vlada poduzima odgovarajuće mjere.

NOVA TV
 

Žene daju veću podršku

Kad je riječ o cijelom nizu restrikcija koje su uvedene zbog krize s koronavirusom, uključujući i onu da se bez posebnih dozvola ne može putovati iz grada u grad, istraživanje je pokazalo da 53 posto građana smatra da su sadašnje restrikcije dovoljne. Njih 43 posto smatra da ograničenja moraju biti još veća, dok je samo četiri posto građana za manje restrikcije.

NOVA TV
 

Vlada i ministar zdravstva Vili Beroš s epidemiolozima su od veljače počeli provoditi preventivne mjere, a prema istraživanju, većina građana, njih 65 posto, smatra da se Hrvatska s pandemijom bori bolje od većine zemalja Europe. Da su mjere podjednake, misli njih 31 posto, a tek jedan posto misli da je sve lošije. Odgovor “ne znam” na to pitanje dalo je tri posto ispitanika.

NOVA TV
 

Zanimljivo je da većinom žene smatraju da se Hrvatska bolje bori s virusom od drugih država, a tu su i starije osobe, radno neaktivno stanovništvo te oni s nižim prihodima.

Kad je riječ o tome koliko su građani upoznati s mjerama kriznog stožera, njih 50 posto odgovorilo je da sve prati, 47 posto da uglavnom prati, dok se tri posto izjasnilo da nisu upoznati.

NOVA TV
 

Većina poštuje upute

Istraživanje pokazuje da veći interes za svaku mjeru stožera iskazuje generacija od 30. do 44. godine, visokoobrazovani i oni koji imaju djecu. Na pitanje provodite li mjere kriznog stožera, 63 posto ispitanika odgovorilo je da se drži svih uputa, a njih 35 posto drži se većine uputa. Jedan posto ispitanika reklo je da se drži dijela uputa, a jedan posto da ne sluša upute. I tu je istraživanje pokazalo kako se mjera pridržavaju žene i visokoobrazovani.

NOVA TV
 

Iz istraživanja, zaključuje Nova TV, proizlazi da se građani pridržavaju poruka i novih restrikcija stožera, ali i da većina građana, u zemlji u kojoj se nije vjerovalo institucijama, gotovo referendumski počinje vjerovati porukama iz institucija i slušati ih, što je u ovoj borbi protiv koronavirusa osobito bitno.

Izdvajamo