JAVNA NABAVA

REZULTATI VELIKE REVIZIJE Natječaji bolnica u Bjelovaru i Puli naštimani za istu tvrtku

Neslužbeno se tvrdi da je posao trebao dobiti Siemens, a ravnatelji bolnica tvrde da je specifikacije radilo Ministarstvo
 CROPIX

Ministarstvo zdravlja krenulo je u reviziju 18 natječaja za nabavu opreme u bolnicama za koje se sumnja da su namješteni za određene proizvođače.

Trenutno se revizija provodi, kako neslužbeno doznajemo, nad natječajima za nabavu uređaja u desetak hrvatskih bolnica. Riječ je, objašnjava naš izvor, o natječajima koji su raspisani u prvoj polovici godine, u mandatu bivšega ministra Rajka Ostojića, a za koje se sumnja da su, s obzirom na pojedinosti kojima uređaj mora udovoljavati, skrojeni točno za određenog proizvođača.

Sedam sumnjivih stavki

Prva žrtva revizije već je pala u petak, kada je ministarstvo Siniše Varge naložilo sanacijskom upravitelju Opće bolnice u Bjelovaru da poništi postupak javne nabave za MSCT uređaj.

- Prema jednoglasnom zaključku Povjerenstva za procjenu regularnosti postupka javne nabave, prilikom postupka javne nabave nisu ispunjeni minimalni standardi transparetnosti postupka. Opća bolnica Bjelovar pokazala je suspektnu rigidnost u izmjeni uvjeta u sedam stavki tehničke specifikacije javne nabave, bez stručno prihvatljivih obrazloženja inzistiranja na pojedinim uvjetima - naglašava se u priopćenju MInistarstva zdravlja.

Bez komentara

U ministarstvu ne navode od koga je bjelovarska Opća bolnica nabavila sporan uređaj, no kako neslužbeno doznajemo riječ je o Siemensu. Siemensov je uređaj, prema neslužbenim informacijama, sporan i u slučaju Opće bolnice u Puli: sumnja se da je natječaj koji je ta bolnica raspisala za nabavu MSCT-ova uređaja također “naštiman”, zbog čega je, prema tvrdnjama nekih medija, sanacijska ravnateljica pulske bolnice i pozvana na razgovor u Vargino ministarstvo. U Siemensu jučer nisu htjeli komentirati ove slučajeve.

Prema informacijama kojima raspolažemo, osim u slučaju bjelovarske Opće bolnice, u kojoj je posao završen, revizija se provodi i nad kliničkim bolničkim centrima Zagreb (Rebro), Dubrava, Rijeka i Osijek, kao i u općim bolnicama u Puli i Dubrovniku. Revizija bi uskoro mogla obuhvatiti i nabavu uređaja u bolnicama u Vinkovcima, Čakovcu i Šibeniku, nad kojima se trenutno provodi nadzor. U slučaju KBC-a Rijeka navodno je sumnjiva nabava CT uređaja, za koji se sumnja da je bio “podešen” za Toshibu, dok se u slučajevima vinkovačke, čakovečke i šibenske bolnice nadzire javni natječaj za nabavu CT-a, za koji u branši sumnjaju da su bili namješteni za General Electric.

Prvi nasljednik

- Sve u vezi natječaja provodi provodi Ministarstvo zdravlja, i nabava uređaja nema veze s bolnicom, pa o natječaju trebate pitati ministarstvo - rekao je sanacijski upravitelj vinkovačke bolnice Dubravko Korenika. I drugi sanacijski ravnatelji bolnica tvrde kako su specifikacije kod nabave uređaja sastavljane u Ministarstvu te tako na neizravan način prebacuju odgovornost na bivšeg ministra Rajka Ostojića. Jučer smo za komentar pokušali dobiti bivšeg ministra Ostojića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

‘Sad još samo treba kazniti odgovorne’

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Trpimir Goluža u izjavi za Hinu pozdravio je poništavanje javnog natječaja za nabavu uređaja za bjelovarsku bolnicu, no poručio je kako natječaje nije dovoljno samo poništiti, već treba i sankcionirati odgovorne, a nove natječaje provesti prema uzusima transparentnog i otvorenog tržišnog natjecanja. Goluža je upozorio i na potencijalnu odgovornost Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:24