PRIVREDA

RIBARI OČEKUJU PAD PRIHODA OD 30 POSTO U Vali ima 15 ribarskih obrta

 Srecko Niketic / CROPIX

Iako Hrvatska neće priznati odluku Arbitražnog suda koja je jučer objavljena, istarski ribari sumnjaju u činjenicu da će bez problema raditi na tom području gdje rade od pamtivijeka.

Danas na tom području ribari 15 ribarskih obrta, koji se sada boje za svoj posao i egzistenciju jer procjenjuju da će im gubici iznositi od 30 do čak 60 posto.

Za juga

- Izgubili smo jedan dio mora gdje smo radili kada je bilo jako jugo. Tu smo mogli nesmetano raditi mrežama stajaćicama jer je taj dio mora zaštićen zbog rta Savudrije i svjetionika. Sada će nam, zbog toga što tamo nećemo moći loviti, profit pasti 30 posto - rekao nam je savudrijski ribar Diego Makovac koji se cijeli život bavi ribarstvom upravo na tom području.

- To područje slovi kao najbogatije na Jadranu za izlov lista. Lovili smo ovdje i morske pse, razne vrste hlapa, muzgavce, sipe, više vrsta puževa i školjki, brancine i orade - nabraja Makovac. Zanimljivo je da se usred zaljeva nalazi pedoćera umaške zadruge Sargus, ali i još nekoliko hrvatskih poduzetnika, a koncesiju su dobili prije pola godine, i to od hrvatske Vlade. Upitno je na koji će se način sada tretirati njegova gospodarska aktivnost koja bi prema odluci Arbitražnog suda trebala biti u Sloveniji, a ne kao dosad u Hrvatskoj.

Koncesija

- Ako moramo pregovarati o tome što će biti s pedoćerom, morat ćemo to napraviti s našom Vladom. Nama Slovenci neće reći da se moramo maknuti. Dobili smo koncesiju na 20 godina. Ukupno je pod pedoćerama oko 30 hektara površine, a imaju ih i tvrtke iz Umaga - istaknuo je Daniele Kolec iz zadruge Sargus, ujedno i predsjednik ribarske udruge Mare Croaticum. Dodao je da je ovo područje prema prostornim planovima još u Jugoslaviji bilo predviđeno za marikulturu. Ni sam ne zna koliki prinos nose školjke i što bi eventualni problemi oko koncesije mogli donijeti jer su praktički tek počeli s radom. A za prihod od ulova ribe tvrdi da bi mogao pasti ne 30, nego čak 60 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:55