ZORAN BAHTIJAREVIĆ

RIJEČI PODRŠKE ZA RAVNATELJA 'Pomogao je nebrojeno puta, tješi nas, spašava našu djecu i uvijek je na usluzi'

 
Zoran Bahtijarević
 Ronald Goršić / CROPIX

- Kad nam je bilo najteže, došao je do nas i s dvije rečenice ohrabrenja dao mi je više nego što sam mislio da ću dobiti od ikoga. U tom trenutku, to je bilo sve što sam trebao od doktora. Zoran Bahtijarević stvarno se pokazao, prije svega, kao veliki čovjek i želimo da ostane ravnatelj bolnice - rekao je Danijel Marušić, otac malenog Ivana koji boluje od leukemije i posljednje dvije godine se liječi u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Taj dječak ima gotovo tri godine i već jako dobro zna što je borba za život. Otac Danijel sa suprugom Lidijom izmjenjuje se svaku noć u bolnici, a tako će biti još nekoliko mjeseci, odnosno sve dok ne pronađu odgovarajućeg donora koštane srži koja bi Ivanu spasila život.

Susretljivost

A dok vrijeme provode u bolnici, mnogo im znači, kažu, svako iskustvo s profesionalnim i srdačnim osobljem koje im sav taj očaj i iščekivanje ublaže toplim riječima i susretljivošću.

Na pretrage u Klaićevu redovno odlazi i petogodišnji Luka koji boluje od cerebralne paralize. Njegova majka, Vlatka Žnideršić Gospočić, ističe da joj je doktor Bahtijarević pomogao nebrojeno puta, a bez njegovih uputa bi bili, kaže, izgubljeni.

- Zahvaljujući doktoru Bahtijareviću, u rujnu je moj Luka spašen od dijalize. Borio se s drugim doktorima i izborio da mu napravi citostomu i sad je super. Brine se u svakom pogledu, a na svako pitanje odgovori i pomogne, zove druge doktore da naprave što je najbolje za mog sina. Ulijeva povjerenje, smiruje kad je panika i čuda radi - rekla nam je Vlatka i dodala da podržava doktora Bahtijarevića kao ravnatelja i nada se da će ostati na toj funkciji.

Slično iskustvo ima i Tea Tandarić iz Jastrebarskog. Kaže da je on jedini doktor koji je njoj i njenoj djeci ostao u jako dobrom sjećanju.

- Imam troje djece i s njima sam prošla brojne bolnice po Zagrebu i Karlovcu jer su imali lomove, bolesti i sve ono što hiperaktivna djeca mogu zaraditi. Od svih doktora s kojima sam se susrela, samo je Bahtijarević pristupao djeci pažljivo, svaki im je korak objasnio i vidjelo se da voli svoj posao i djecu - kaže Tea.

Žao joj je, kaže, što će ga smijeniti, jer koliko joj je poznato, Bahtijarević je poslovanje bolnice vodio dobro.

- Čini mi se da je to politička igra kao i sve u našoj državi, da se na tu poziciju stavi netko tko je podoban, a ne sposoban. A koliko je on sposoban govori to da kad su djeca došla slomljenih kostiju i plakala od boli, on ih je kroz priču umirio i otjerao sav njihov strah. Nikad nije bio bahat ni nervozan, a djeca i roditelji bi iz bolnice odlazila sa smiješkom na licu - rekla je Tea.

Ovo je, naime, tek mali dio primjera i pohvala koje su roditelji djece i brojni drugi napisali u sklopu peticije koja je jučer pokrenuta za ostanak doktora Zorana Bahtijarevića na čelu Klaićeve bolnice. Samo do popodnevnih sati jučer peticiju je potpisalo gotovo 500 ljudi.

Renovacije

“Pod njegovom rukom obnovljeni su onkološki odjel te drugi i treći kat bolnice. Nabavljena su dva nova digitalna rendgena, opremljena je nova operacijska sala, uveden je odjel podrške pacijentima, zaposlenicima, omogućena je psihološka pomoć, u cijeloj bolnici pacijentima je dostupan besplatan WiFi, a djeca se na hodnicima mogu igrati na ugrađenim igračkama. Ono što je najvažnije, roditeljima je omogućen ostanak uz svoju djecu u bolnici, a na raspolaganju imamo sklopive fotelje, tuševe, televizije u sobama…

No, unatoč svojim uspjesima, čini se da neće još dugo obnašati svoju funkciju jer kako sada stvari stoje, odlazi s dužnosti ravnatelja i to zbog formalnosti”, stoji u opisu peticije ispod koje u potpisu stoje zahvalni roditelji i djeca iz Klaićeve.

Majka dvogodišnje djevojčice, Nika Vedriš, kaže kako je razočarana i tužna zbog te situacije.

- Operirao je i moje dijete, kada je imala tek 6 mjeseci, te imao puno razumijevanja za mene kao zabrinutu mamu. Iako je kći operirana u vrijeme renovacije odjela te nije bilo mjesta za mene, a apartmani zauzeti, izašao je u susret i našao nam mjesto na drugom odjelu samo kako bi moje dijete i ja bili zajedno i kako bi njoj to bio što manji stres.

Puno pažnje

Prema njoj je pristupao s puno pažnje, zabavljao ju za vrijeme pregleda samo da se ne boji i iz sobe su je odveli na operaciju odmah nakon što je već zaspala i doveli ju u fazi buđenja kako ne bi ni shvatila što joj se dogodilo - ispričala je Vedriš.

I Sanja Bubalo, majka dvoje djece, pita se zašto dovoditi u pitanje poziciju ravnatelja ako, sudeći po svim komentarima, odlično radi svoj posao.

- Stanje u zdravstvu nije bajno, a djeca su najranjiviji dio našeg društva. Naspram drugim ustanovama, Klaićeva fantastično funkcionira i ja kao roditelj sam jako zadovoljna. Ako je ravnatelj do sada dobro radio svoj posao, zašto igrati lutriju s našom djecom - ističe Bubalo.

“Ganut sam, to je pokazatelj što sam i kako dosad radio”

Klaićeva bolnica raspisala je natječaj za ravnatelja na koji se Zoran Bahtijarević iz proceduralnih razloga ne može javiti. Naime, nema potrebno znanstveno zvanje da bi bio ravnatelj jedne takve ustanove.

- Riječ je o redovnom postupku izbora ravnatelja. Ja i dalje stojim pri svom stavu da ne treba raditi slučaj od mene i žao mi je što sam postao slučaj, bez obzira na svu podršku koju sam dobio u ovih sedam dana otkako je to buknulo u javnosti. Stoga sve ovo doživljavam kao nagradu i potvrdu svega što sam u životu radio - rekao je Bahtijarević.

Dodao je kako pritom ne misli samo na sebe, nego na sve ljude koji su posljednje dvije i pol godine, od svibnja 2015., radili za Klaićevu.

- Pritom mislim na svoju zamjenicu, pomoćnike i svih 705 zaposlenih. Žao mi je što se ovo pretvara u slučaj jer ne bi trebalo. Također, činjenica je da već dulje u našem Statutu kliničkih bolnica postoji stavka da ravnatelj treba imati znanstveno nastavno zvanje, odnosno docenturu - objašnjava Bahtijarević.

Činjenica je, kaže, da su predložili da se to promijeni i da je u jednoj velikoj drugoj ustanovi to promijenjeno, ali ističe da ne želi ulaziti u te detalje.

- Istina je i da nismo dobili odgovor od Ministarstva ni na jedan od tri zahtjeva. Predugo sam bio vršitelj dužnosti i trebalo se već prije raspisati natječaj. Zakon je tu vrlo nejasan i šupalj i nije jasno koji se zakon na to primjenjuje - kaže i dodaje da, kao i obično, ima puno zakona i na sudu bi to moglo “svakako izgledati”, ali on ne želi ići do toga.

Činjenica je da je inspekcija Ministarstva zdravstva donijela odluku da se provede natječaj i Klaićeva bolnica trenutačno ima raspisan natječaj za ravnatelja na koji se Bahtijarević ne može prijaviti.

- To je bila moja osobna odluka i samo će život pokazati je li bila ispravna - napominje Bahtijarević, te dodao kako je načuo da su roditelji pokrenuli peticiju.

- Duboko sam ganut zbog toga jer to je najbolji pokazatelj što sam i kako dosad radio - zaključio je Bahtijarević. (Ivana Krnić)

Riječi podrške za ravnatelja

Tea Tandarić

Od svih doktora koje znam, samo je Bahtijarević pristupao djeci pažljivo, svaki im je korak objasnio i vidjelo se da voli svoj posao i djecu

Vlatka Žnideršić Gospočić

Moj petogodišnji sin Luka boluje od cerebralne paralize i pomogao nam je nebrojeno puta, a bez njegovih detaljnih uputa bili bismo izgubljeni

Nika Vedriš

Iako je kći operirana u vrijeme renovacije odjela te nije bilo mjesta za mene, izašao je u susret i našao nam mjesto kako bismo mogle biti zajedno

Danijel Marušić

Tomislav Krišto / CROPIX

S dvije rečenice ohrabrenja dao mi je više nego što sam mislio da ću dobiti od ikoga. Želimo da ostane na mjestu ravnatelja Klaićeve bolnice

Sanja Bubalo

Ako je ravnatelj Bahtijarević do sada dobro radio svoj posao, zašto igrati lutriju s našom djecom. Klaićeva bolnica doista fantastično funkcionira

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:50