SJEDNICA

Riječko Gradsko vijeće za pet i pol sati zaključilo jednu točku dnevnog reda i prekinulo rad

Vojko Obersnel
 Matija Djanješić / CROPIX

Riječko Gradsko vijeće na sjednici u četvrtak za pet i pol sati zaključilo je samo prvu točku dnevnog reda tj. izglasovalo odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora u Rijeci, nakon čega je sjednica prekinuta jer je gradonačelnik Vojko Obersnel povukao sve svoje prijedloge koji su bili preostale točke dnevnog reda.

Odluku o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora po novim zakonskim odredbama donosi predstavničko tijelo, a prije ju je donosio gradonačelnik. Gradsko vijeće moralo je po zakonu donijeti tu odluku kako bi se izbori proveli jer sadašnjim sazivima vijeća mjesnih odbora istječu četverogodišnji mandati. Izbori će se održati 2. prosinca.

Nakon višesatne rasprave o toj točki, u kojoj se uglavnom govorilo o temama vezanim uz međustranačke odnose i omjere snaga u Gradskome vijeću, a manje o temama vezanim uz te izbore, sa sjednice su otišli vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živoga zida, Mosta nezavisnih lista, Hrvoje Burić iz političke stranke Nezavisna lista Bura te nezavisni vijećnik Marinko Koljanin, a ostali su vijećnici koalicije koju vodi SDP te vijećnici HNS-a i Liste za Rijeku, njih 19.

Nakon zatražene stanke u vijećnicu je stigao Zvonimir Peranić, za kojega je prije toga rečeno da je bolestan, ali može stići u vijećnicu ako bude nužno. Za kvorum u Gradskom vijeću potrebno je 19 vijećnika s obzirom na to da ono ima 37 vijećnika.

Peranića su izbacili iz kluba Mosta nezavisnih lista, jer je glasovao protivno odlukama stranke, ali još je član te stranke dok se ne završi pokrenuti postupak brsanja iz članstva. S Listom za Rijeku sastavio je novi klub vijećnika, a nakon glasovanja je izašao iz vijećnice. Kako je rekao predsjednik Liste za Rijeku i gradski vijećnik Danko Švorinić, njihov klub je voljan glasovati samo o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora, i to zbog zakonske obveze da se ta odluka donese, ali ne želi sudjelovati u ostalim točkama pa je zbog toga sjednica i prekinuta.

To je bio nastavak prekinute sjednice 27. rujna, koja je nakon devet sati prekinuta zbog nedostatka kvoruma te neuspješno nastavljena dva dana poslije, također zbog izostanka većine vijećnika.

Prije izlaska skupine vijećnika danas, nakon jedne u nizu stanki za dogovore, Petra Mandić (Most) je rekla kako ne žele sudjelovati u donošenju odluke o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora početkom prosinca jer se u tom razdoblju političke stranke trebaju intenzivno baviti stavkama novoga gradskog proračuna, a predizborna kampanja bi oduzimala previše koncentracije. Ocijenila je da je taj datum namjerno izabran i da su se izbori mogli raspisati i prije. "Od toga samo gradonačelnik ima koristi jer će moći na taj način lakše donijeti proračun s rupama u stavkama", istaknula je Mandić.

U HDZ-u su zatražili da se izbori za vijeća mjesnih odbora raspišu istog datuma kao i za Gradsko vijeće, koje bi se u međuvremenu raspustilo. Rekli su kako neće sudjelovati u glasovanju o toj točki dok SDP-ova koalicija ne dokaže da ima većinu.

Gradonačelnik Obersnel ocijenio je kako je vrlo teško provesti te izbore istodobno jer se razlikuju sastavi biračkih odbora, te se time ne postiže smanjenje troškova, nego se oni udvostručuju. Istaknuo je i da se Gradsko vijeće ne može samo raspustiti te da za to ispunjavaju uvjeti ako u tri mjeseca nema uvjeta za odlučivanje.

Za prestanak rada ovog saziva Gradskog vijeća s neutvrđenom većinom, koja se sastavlja od prilike do prilike, zauzeo se tijekom rasprave i Hrvoje Burić.

U riječkome Gradskom vijeću, koje ima 37 vijećnika, njih 18 su članovi SDP-a u koaliciji s PGS-om, IDS-om, laburistima, SDSS-om, HSU-om te HNS-om, koji ih podupire. Ostatak čine vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živoga zida, Liste za Rijeku, Mosta nezavisnih lista, Nezavisne liste Bura i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin pa tako nema stabilne većine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:36