GRADSKI BUDŽET

Rijeka: Za 2020. predložen proračun od 1,3 milijarde kuna

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.11.2019. u 20:50

Rijeka, 040617.
Pracenje rezultata izbora za gradonacelnika u stozeru Vojka Obersnela. Na fotografiji: Vojko Obersnel.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX

Riječkom Gradskom vijeću u utorak je s kolegija gradonačelnika Vojka Obersnela na izglasavanje upućen prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu ukupno 'teškog' 1,3 milijarde kuna, što je za 11,8 posto ili za oko 139 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji proračun.

Rashodi za 2020. planirani su u nešto manjem iznosu, oko 1,28 milijarde kuna, dok tu razliku u manjoj mjeri čine manjak i višak sredstava proračunskih korisnika, a u najvećoj mjeri, u iznosu od 35,3 milijuna kuna, radi se o sredstvima namijenjenima pokriću manjka proračuna iz prethodnih godina.

Obersnel izrazio nezadovoljstvo

Pročelnik za financije Ante Mađerić naglasio je kako će se plaće za zaposlene u osnovnim školama od 147 milijuna kuna, koje se i dalje osiguravaju u državnom proračunu, po prvi put isplaćivati izravno iz gradske riznice.

Prihodi od pomoći iz inozemstva i državnog proračuna od 384,8 milijuna kuna po prvi puta su najveći prihodi proračuna. Značajne se sume odnose na sredstva iz EU fondova za projekte uređenja kompleksa Benčić i broda Galeb, energetsku obnovu vrtića, škola i Muzeja grada, start up inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju...

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je proračun za 2020. planiran u većim iznosima nego za 2021. i 2022., ponajprije jer se u 2020. planiraju najveći troškovi vezani uz provedbu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, manje uz financiranje programa, a više se odnosi na izdvajanja za izgradnju objekata u sklopu kompleksa Benčić te uređenje broda Galeb. Ti će radovi uglavnom biti završeni u 2020., a manji dio 2021..

- Izražavam veliko nezadovoljstvo što nas je Vlada ponovno dovela u nezgodnu situaciju da u trenutku kada moramo planirati proračune provodi poreznu reformu za koju ne znamo kako će utjecati na prihode, osim što znamo da će ih smanjiti. Govori se o rasterećenju cijene rada poreznim rasterećenjem plaća mladih osoba do 30 godina i povećanjem osnovnog poreznog odbitka, ali se to rasterećenje provodi isključivo na račun jedinica lokalne samouprave - kazao je Obersnel.

'Vlada ima instrumente'

 Zbog povećanja osnovnog poreznog odbitka, istaknuo je, Grad Rijeka u idućoj godini gubi 13 do 14 milijuna kuna, a u 2021. smanjenje poreznih prihoda penje se na 30-ak milijuna kuna, što smatra "krajnje neprihvatljivim".

- Nemam ništa protiv smanjenja cijene rada, no Vlada ima instrumenata da na jedinice lokalne samouprave prebaci dio svojih prihoda, primjerice može prebaciti dio prihoda od PDV-a koji se gotovo u apsolutnim iznosima ostvaruje upravo na područjima jedinica lokalne samouprave - rekao je riječki gradonačelnik.

Dodao je da se u Vladi često hvale kako je porez na dohodak isključivi prihod jedinica lokalne samouprave, ali zaboravljaju da se samo 85 posto uplaćuje izravno u gradske i općinske proračune, dok 15 posto odlazi u fond za izravnanje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo