SPOR S DEŽELOM

'RJEŠENJE MORA BITI PRIHVATLJIVO ZA SVE' Slovenski ministar najavljuje konačan dogovor s Hrvatskom

Zagreb, 190312.Trg Bana Jelacica.Hrvatska ministrica Vanjskih poslova Vesna Pusic popila je kavu sa ministrom vanjskih poslova i potpredsjednikom slovenske Vlade Karlom Erjavcem. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da je rješenje za Ljubljansku banku i s time povezanu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU možda vrlo blizu, te da to zaključuje i iz svog razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, s kojom je telefonom razgovarao u petak, a s kojom će se na sastanku o toj temi opet naći u srijedu u Bruxellesu.

'DOGOVOR OKO LJUBLJANSKE BANKE JE BLIZU!' Pusić nakon sastanka Milanovića i Janše

"Stajališta se približuju i bliže smo rješenju", rekao je Erjavec novinarima, komentirajući aktualno stanje u pregovorima o Ljubljanskoj banci koje bi trebalo omogućiti da Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom.

Dodao je kako je važno da se prihvati rješenje koje će omogućiti povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, te ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, a koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.

Slovenski eurozastupnik: 'Presuda za Ljubljansku banku je autogol zbog kojeg nećete u EU 1. srpnja!'

Erjavec je potvrdio da će se u srijedu u Bruxellesu sastati s hrvatskom ministricom, te da vjeruje kako će se naći rješenje koje će omogućiti da slovenski parlament već na svom zasjedanju koje završava početkom ožujka ratificira hrvatski pristupni ugovor.

Erjavec je novinarima rekao da očekuje kako će prilikom susreta s Pusić biti dogovoren još jedan sastanak na kojemu bi uz njih dvoje sudjelovali i stručnjaci obiju strana za Ljubljansku banku Zdravko Rogić i France Arhar.

"Mi tražimo rješenja na političkoj razini, a stručnjaci moraju dati tehničke solucije", rekao je Erjavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2020 15:38