'MALA MOJA SIDNI MI...'

Robert Pauletić prvi je Hrvat na Južnom polu

 Jadran Babić/Cropix

SPLIT - Poznati splitski kvizoman, svjetski putnik i pisac Robert Pauletić u ponedjeljak navečer po hrvatskom vremenu je postao prvi Hrvat koji je uspio doći do Južnog pola.

- Na Južni pol stigli smo u 22 sata po hrvatskom vremenu, i tamo sam zabio koplje s tri zastavice na kojima su Stipe Božić, Kvisko i grb Hajduka, kazao je Pauletić javljajući se satelitskom vezom u program splitske Radio Dalmacije.

Božiću je Pauletić i posvetio ovo putovanje, jer je proslavljeni splitski alpinist bio prvi Hrvat koji je dosegnuo Sjeverni pol.

Osim toga, njih su dvojica nedavno zajedno išli na Himalaju, a s toga putovanja Pauletić je objavio i knjigu Himalaja u 77 priča koja se reklamirala maštovitim jumbo plakatom "Mala moja sidni mi na jaja, pa ćeš vidit šta je Himalaja".

Pauletić na Južni pol nije putovao sam, s njim je bila ekspedicija u kojoj su bili pustolovi iz Velike Britanije, Njemačke, Novog Zelanda i Japana, a na najjužnijoj točki zemaljske kugle dočekala ih je temperatura od minus 31 stupnja, no uz vjetar je osjećaj, kaže Robert, bio kao da je minus 42.

No, bilo je sunčano pa je, kaže, i toliku hladnoću uspio nekako izdržati.

- Nasmrzavali smo se, ali to me nije spriječilo da zapjevam Marjane, Marjane, kazao je Pauletić na Radio Dalmaciji. Na Južnome polu ekipa se zadržala četrdesetak minuta, a Pauletić je tom prilikom snimio i nekoliko kadrova za potrebe TV reportaže koju priprema s ovog putovanja.

No, zato mu je, kako najavljuje, ovo za dulje vrijeme posljednja ovakva pustolovina.

- Led sada ne želim vidjeti niti u čaši, planiram otići na neku tropsku plažu s djecom, kaže. S Antarktike Pauletić prvo putuje u Čile, a očekuje da će se u Hrvatsku vratiti između 17. i 20. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:45