POLICIJA PROVODI ISTRAGU

RODBINA MENADŽERICE PODRAVKE SUMNJA NA PREVARU Nestala oporuka iz kuće bogatašice koja je sve ostavila Glavaševom sinu

 Nikola Wolf/Podravski list

Dio rodbine Koprivničanke Mare Bareze, koja je na samrti svu svoju imovinu ostavila Filipu Glavašu, sinu Branimira Glavaša, ipak će pokušati osporiti usmeno izrečenu oporuku. Naime, na ostavinskoj raspravi pročitan je iskaz pokojne Mare Bareze zapisan prema izjavama Darinke Mikačić iz Koprivnice i Mirne Jurić iz Osijeka, koje su svoje iskaze ovjerile kod javnog bilježnika.

Njih dvije bdjele su uz bolesnu Barezu i tvrde da je ona nekoliko dana prije smrti izjavila: “Ovo moje liječenje ne ide na dobro. Izgleda da živa neću doći natrag u Koprivnicu. Hoću da znate da sam ja sastavila pisanu oporuku, napisala sam svojom rukom i stavila u škrinju s dokumentima u svojoj kući. U oporuci sam napisala da je moj jedini nasljednik Filip Glavaš iz Osijeka, kojeg ja zovem svojim sinom. Pitam se tko će poslije moje smrti hodati po mojoj kući, pa ako se ta moja oporuka ne nađe, ja vam sad kažem da je Filip Glavaš moj jedini nasljednik i tako mora biti poslije moje smrti. Ja ne želim da mene naslijedi bilo tko od moje familije i oni će se jako iznenaditi kad se bude čitala moja oporuka”.

- Nemoguće je da su te prijateljice bile istovremeno uz Maru jer se puštalo samo po jednu osobu - tvrdi Božidar Flatz, Barezin bratić koji je s bratom Krstom bio na ostavinskoj raspravi te su potpisali kako ne namjeravaju osporavati ishod. No, Vesna i Viktor, također rođaci Mare Bareze, nisu bili te slijedom toga još uvijek postoji mogućnost da pokušaju osporiti (ne)dobiveno nasljedstvo.

U kuću s ključem

- Iskreno, sumnjam na prijevaru u cijelom slučaju, međutim ne namjeravam ništa poduzimati po tom pitanju. Priča je završena, što se mene tiče - zaključio je Božidar Flatz koji je ranije izjavio: - Kad bih išao osporavati oporuku ili tražiti nužni dio, to bi sve bilo preskupo za mene s mojom malom mirovinom jer bih na to morao platiti porez. Mislim da nitko drugi neće osporavati ovakav ishod jer je to bitka za koju nisam siguran da bi je dobili - zaključio je Božidar Flatz.

On je prvi upozorio kako, nakon smrti Mare Bareze, nije pronađena njezina pisana oporuka, a nakon toga su Darinka Mikačić i Mirna Jurić dale svoj iskaz.

- Doista ne znam je li oporuka pronađena i to je sve što vam o tome mogu reći - kratko nam je odgovorila Darinka Mikačić.

Mikačić je s Barezinom prijateljicom odlučila prenijeti usmenu oporuku nakon što je u Podravskom listu 7. ožujka pročitala izjavu Marina bratića Božidara Flatza da pisane oporuke navodno nema.

- Zato sam stupila u kontakt s drugom svjedokinjom Mirnom Jurković i pozvala je da sastavimo i predamo javnom bilježniku svoje izjave o usmenoj oporuci koju nam je Mara povjerila u bolnici u Zagrebu - izjavila je Darinka Mikačić u uredu javnog bilježnika.

No u cijelu priču oko nestale oporuke se, kako doznajemo, uplela i policija. Naime, nekoliko tjedana nakon smrti Mare Bareze, policiji je prijavljen ulazak u njezinu vilu u Špoljarskoj ulici i krađa predmeta. Pozvana je i policija, ali o tom slučaju javnost nisu izvijestili službenim putem. Kako smo neslužbeno doznali, policija i dalje obavlja kriminalističko istraživanje. Cijeli događaj, doduše, ne tretira kao provalu jer nje zapravo i nije bilo.

Iz tih riječi visokog policijskog izvora može se zaključiti kako je u Barezinu kuću ušao netko tko je imao ključ. Koje stvari nedostaju iz kuće - policija zasad ne želi otkrivati. Doznajemo, također, kako je Barezina vila bila opremljena sigurnosnim kamerama te postoje snimke onih koji su tih dana ulazili.

Tajne u sefu

Policija je navodno već pregledala sve snimke s nadzornih kamera i sada kreće u akciju identificiranja svih koji su u Barezinu kuću ulazili nakon njezine smrti. Potom će svi biti ispitani. Pisana oporuka zasad se vodi kao nestala i pitanje je hoće li uopće biti pronađena.

Filip Glavaš je inače naslijedio cjelokupnu imovinu Mare Bareze: nekretnine, automobile, dionice, ušteđevinu, novac na bankovnim računima, zlatninu, vrijedne predmete. Što je sve Bareza za života posjedovala, otkrivat će se službenim putem u idućim mjesecima. Poznato je da posjeduje vrijednu vilu i dva stana u Koprivnici, Mercedes i još neka vozila, nekoliko bankovnih računa, ušteđevinu koju je držala u kući, skupocjen nakit i rijetke umjetnine. Najvrednije stvari, uključujući i neke povjerljive dokumente, Bareza je navodno prije smrti pospremila u sigurnosni sef u sjedištu Podravske banke u Koprivnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:00