PREDSJEDNIK PRIMIO SUPARNIKA

Rodić Josipoviću: Pupovac opasan za ovdašnje Srbe

Točno tri dana trajalo je zatišje u sukobu između predsjednika Ive Josipovića i čelnika srpske manjine Milorada Pupovca.

Nakon što su u nedjelju predstavnici vodećih srpskih organizacija i srpske zajednice oštro osudili Josipovićev napad na Pupovca, a šef države odgovorio da i “njega često kritiziraju pa ne zna zašto bi netko bio iznimka”, do jučer nije bilo novih trzavica.

A onda je predsjednik primio izaslanike Srpske narodne stranke, još jednog političkog rivala Pupovca i SDSS-a, koji su iznijeli nove optužbe na Pupovčev račun. Ponovno je i Josipović rekao što misli o cijelom slučaju.

- Ne zanima me bilo kakva afera vezana uz gospodina Pupovca, ja se time ne bavim, ja se bavim načelnim problemima. Pupovac i ekipa oko njega žele stvar svesti na osobne probleme i sukobe - izjavio je predsjednik, demantirajući tako još jednom da su povod njegovu istupu protiv Pupovca bili napisi u srpskom tjedniku Novosti o umiješanosti Josipovića u aferu ZAMP i Emporion.

Povod priče

- Želim da Hrvati i Srbi u Hrvatskoj formiraju dobre odnose koji se temelje na jednakosti svih građana, ali i na priznanju hrvatske države i njezinih vrijednosti. To je bio razlog zašto sam očekivao da će neki od političara s manjinske scene doći i na obilježavanje Oluje, a Milorad Pupovac to nije htio. To je bio povod cijeloj ovoj priči, a ne neka pisanja iz Novosti - objašnjava predsjednik. Podsjetimo, njegovu pozivu u Knin odazvao se Veljko Džakula koji danas ima mali utjecaj među srpskom manjinom, a bio je jedan od vođa pobunjenih Srba tijekom rata.

Pupovac je tvrdio da nije dobio nikakav poziv s Pantovčaka.

Odmetnut od naroda

Josipović ga je nakon toga prozvao za reketarenje svih Vlada i rad na vlastitu korist, a ne Srba u Hrvatskoj te optužio da mu se politika odavno pretvorila u etnobiznis.

Takav njegov istup predstavnici vodećih srpskih organizacija nazvali su “podizanjem tenzija u ionako krhkim međunacionalnim odnosima u društvu”, ali i da je njime predsjednik napravio opasan presedan neprimjeren demokratskim društvima.

Predsjednik je ubrzo na Pantovčak počeo dobivati pisma potpore pojedinaca i srpskih udruga, a jučer mu ju je izravno iskazala i Srpska narodna stranka koja se također obrušila na Pupovca.

- Milorad Pupovac je opasan za srpsku zajednicu, a postao je nezgodan i za hrvatsku Vladu. Ucjenjuje vlast, bilo lijevu ili desnu. Odavno se odmetnuo od srpskog naroda. Nedavno je izjavio da vodi državnu poltiku, a nju bi trebale voditi stranke većinskog hrvatskog naroda, dok bismo mi manjinske trebale gledati da u slozi i zajedništvu ostvarimo svoja prava i živimo s hrvatskim narodom - rekao je predsjednik SNS-a Milan Rodić. No, čini se da SNS ipak podržava to što Pupovac nije bio u Kninu. Može se to iščitati iz Rodićevih izjava da “hrvatski narod Oluju slavi kao svoju pobjedu, dok je ona za srpske predstavnike tuga”.

Ozbiljni problemi

Za izaslanstvo SNS-a i Nikolu Lazića, predsjednika Vijeća Općine Trpinja kojeg je također primio, Josipović je rekao da je riječ o “grupi ljudi koja se kritički izrazila o stanju u srpskoj manjini kad je riječ o demokratskim institucijama i financiranju aktivnosti”. - Problemi koje su istaknuli su ozbiljni i treba ih rješavati - rekao je Josipović. Rodić je Pupovca prozvao i za primanje 7,6 milijuna kuna za SNV iz proračunske pričuve Ministarstva regionalnog razvoja 2008.

- Bit će tu posla i za istražna tijela - kaže Rodić.

Izdvajamo