NEĆE VIŠE ŠUTJETI

RODITELJI MALIŠANA U MJESTU NADOMAK ŠIBENIKA 'Plačem od tuge kad dovedem dijete u vrtić. Stalno me pita zašto u vrtiću pada kiša, a u našoj kući ne'

 
 Snimio čitatelj

ŠIBENIK - Ne želimo više slati našu dječicu u vrtić, ali ni šutjeti. Krov zgrade je u raspadajućem stanju i stalno prokišnjava. U prostoriji vrtića je na desetke kanti u koje s plafona stalno curi voda. Odgajateljice su utičnice oblijepile najlonskim vrećicama i strah ih je upaliti svjetlo. Da je krovište u derutnom stanju zna se godinama, stalno se obećavala njegova sanacija, a još ništa od toga. Ako padne snijeg, a meteorolozi ga najavljuju, krov će se urušiti. Svaki dan strahujemo zbog moguće tragedije, da nam djeca izginu, da ih poklope dijelovi stropa ili da ih ubije struja - ovim riječima obratila nam se skupina roditelja mališana iz dječjeg vrtića u Oklaju, sjedištu općine Promina, koji se nalazi u zgradi tamošnje Osnovne škole, a koji pohađa 28 dječaka i djevojčica u dobi od tri do šest godina.

- Situacija je grozna. Sramotno je da nam djeca u 21. stoljeću žive i odgajaju se u ovakvim nehumanim i nadasve pogibeljnim uvjetima. Svako jutro kad dovedem svoje dijete u vrtić plačem od muke, jada i tuge. A dijete me svaki dan pita - mama, a zašto u vrtiću pada kiša, a u našoj kući ne. Nakon nedavnih praznika, djeca su premještena u drugu prostoriju, točnije u jednu školsku učionicu u kojoj je samo jedan prvašić. Tamo je situacija nešto bolja, ali samo zbog činjenice što je manje kanti u koje curi voda. Sa suprugom sam zasnovala obitelj na rodnoj grudi, ne želimo napustiti naš Oklaj. Tražimo da se ovaj problem pod hitno riješi. Pred svake izbore obećavaju nam brda i doline, a onda opet sve po starom - rekla nam je jedna mlada oklajska mama te nam ustupila fotografije koje najbolje govore o stanju u vrtiću i školskoj zgradi u Oklaju.

- Ovo su fotografije iz prostorija vrtića, a stanje u školskim učionicama, koje nisam mogla slikati, još je gore - dodala je naša sugovornica, koja je željela, kao i ostali roditelji, ostati anonimna.

Premda je Oklaj sjedište općine Promina, tamošnja Područna škola djeluje u sastavu Osnovne škole "Antun Mihanović Petropoljski" grada Drniša. Oklajski vrtić, pak, pod ingerencijom je predškolske ustanove Dječji vrtić Drniš.

rrem
Snimio čitatelj

rrem
Snimio čitatelj

rrem
Snimio čitatelj

rrem
Snimio čitatelj /

Školska zgrada u Oklaju stara je 50 godina, a osnovnu školu trenutno pohađa oko 60 učenika. Krov je već duže vrijeme u derutnom stanju, a na tu činjenicu prije godinu dana upozorene su relevantne osobe iz Županije šibensko-kninske, osnivača školskih ustanova. Upozorene su da prijeti velika opasnost od prodora vode u učionice, da prijeti opasnost od struje, da se krovište može urušiti te su zatražena financijska sredstva za obnovu zgrade. Lani su i obećana sredstva iz Županije kojima bi se saniralo krovište, ali do konkretizacije još nije došlo.

Saša Kolombo, ravnatelj drniške Osnovne škole "Antun Mihanović Petropoljski", nije htio komentirati ovaj slučaj, jer kako je rekao, nema ovlasti za to te nas je uputio na odgovorne ljude iz Županije.

- Decentralizirana sredstva s kojima raspolaže Županija nisu dostatna za sve potrebe saniranja školskih zgrada. Obnova školske zgrade u Oklaju je među prioritetima za ovu godinu. Plan kapitalnih ulaganja u objekte školskih ustanova za 2019. godinu iznosi oko tri milijuna kuna. Taj plan prethodno mora biti usvojen na sjednici Županijske skupštine koja će se održati krajem veljače, a u tom planu za sanaciju dilatacije krovišta zgrade Područne škole u Oklaju osigurano je 250 tisuća kuna prema već izrađenom troškovniku. Stoga će se s tim radovima krenuti na proljeće. Riječ je o velikoj zgradi koja je u vrijeme gradnje bila predviđena za 500 učenika, a još prije tri godine u njezino saniranje Županija je investirala oko 300 tisuća kuna. No stalno se kod te zgrade pojavljuju novi problemi - izjavila je Dijana Ercegović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu Šibensko-kninske županije.

Dodala je kako Županija itekako brine o objektima osnovnih i srednjih školskih ustanova, dodajući kako je samo u prošloj godini investirano 10 milijuna kuna u energetsku obnovu dviju osnovnih i jedne srednje škole na području županije, i to sredstvima povučenim iz europskih fondova.

U Općini Promina itekako su svjesni problema derutnosti školske zgrade, no njima su, kaže općinski načelnik Tihomir Budanko, "ruke vezane".

- Školska zgrada pod ingerencijom je Županije, a za vrtić unutar nje nadležna je predškolska ustanova iz Drniša. Unatoč tome, Općina Promina je u više navrata parcijalno izdvajala određena sredstva za popravke u zgradi. Apelirali smo i više puta prema Županiji o potrebi sanacije krovišta koja zahtijeva veća sredstva. Inače, Općina Promina izradila je projektnu i ostalu dokumentaciju za novi vrtić u Suknovcima, mjestu udaljenom jedan kilometar od Oklaja, te smo ovaj projekt aplicirali prema Europskim fondovima - rekao je načelnik Budanko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:53