VLASNIK ORBICA

ROGLIĆ O SITUACIJI U AGROKORU 'Dobavljači su si sami krivi, Todoriću nedostaje skromnosti, a porezni obveznici posredno će snositi velike troškove'

 Boris Kovačev / CROPIX

Vlasnik Orbica Branko Roglić prvi je prošlog proljeća krenuo u naplatu svojih dugova u Agrokoru i pokrenuo lavinu blokada što je označilo početak kraja Ivice Todorića. Što danas misli o nagodbi i sudbini Agrokora, Roglić je ispričao u velikom intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Odmah na početku, Roglić je rekao da smatra kako je vjerojatnost da se nagodba sklopi otprilike pola-pola te da u ovih godinu dana nismo, zapravo, ništa dobili.

- Čini mi se ništa, ali trebali smo dobiti vrijeme. I dobili smo vrijeme. Dali smo ga na raspolaganje poduzećima. Oni su trebali restrukturiranje napraviti, izjavio je.

Rogliću se čini i da taj novi Agrokor, sutra kad ga preuzmu Rusi, nije spreman za tržište i kapitalizam.

- Čini mi se da su imali neke rezultate, ali da su napravili ono što je trebalo napraviti, mislim da to još nije napravljeno, smatra.

Što se dobavljača tiče, Roglić drži da su oni sami krivi za svoju situaciju.

- Bili su previše otvoreni prema jednom kupcu. Oni su se otvorili, čak polovinu godišnjeg prometa su neki bili otvoreni. Kreditirali su. I ti menadžeri u tim poduzećima bi u stvari, za mene, trebali dati ostavke. Polakomili su se, ali su trebali snositi neku odgovornost. Recimo, ja u mom menadžmentu ne bih oprostio tako nešto, rekao je.

Kad banke postanu vlasnici Agrokora, Roglić misli da će ga rastrančirati i prodati ono što mogu u nastojanju da vrate svoje novce.

S druge strane, Vlada stalno tvrdi da ovog lex Agrokora nije bilo porezni obveznici bi zapravo platili milijarde. No, Roglić misli da je to i dalje moguće.

- Mislim da će posredno porezni obveznici snositi velike troškove. Najprije, pala je vrijednost dionica, fondovi su pali vrijednosno. Tako da su porezni obveznici, u svakom slučaju, već izgubili, pojašnjava.

Što se tiče čitavog modela nagodbe po kojem bi mali dobavljači bili naplaćeni u cijelosti, veliki dobavljači 60 posto, a banke i financijske institucije ništa, Roglić misli da bi bilo najpoštenije da su imali svi "haircut" jednak za svakoga.

- Mislim da je lex Agrokor pokušao sačuvati radna mjesta. Pa je onim firmama u kojima treba više - dao više, onim firmama kojima treba manje - dao manje. To je politički zakon i mislim da ga je trebalo napraviti, inače stečaj bi bio katastrofa. Bio bi vjerojatno "domino efekt" i kako bi to završilo - to nitko ne zna, kaže.

Što se Todorića tiče, Roglić kaže da mu je u poslovanju nedostajalo skromnosti.

- Ja sam rekao samo jednu stvar, mislim da je njemu u pristupu poslovanju nedostajalo skromnosti. Buni se da mu je uzeta firma, no nije jer ona vrijedi 20 milijardi, a dug je 59. Prema tome, nije njemu ništa uzeto.

Što se tiče premijera Plenkovića, kojega je jako hvalio prije godinu dana, Roglić i dalje misli da je napravio što je morao napraviti.

- Nije mu ugodna situacija i mislim da je gospođa Dalić u jednom momentu rekla da bi lijeva opcija trebala upaliti svijeću na Kamenitim vratima što nije ona dobila ovaj "vrući krumpir" u ruke. Sad mislim da bi Plenković trebao upaliti svijeću da nagodba uspije. I ja se nadam, toplo se nadam da će to uspjeti jer alternativa je vrlo loša. Ako to ne uspije, Vlada bi rok lex Agrokora mogla produžiti sve dok se nagodba ne postigne. To bi za premijera bilo štetno. Bilo bi idealno da se nagodba ostvari do roka, kazao je Roglić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:09