ODBIJA OTIĆI

Rohatinski: Sad neću dati ostavku, boje se da im ne uzmem glasove

Teško se može zaključiti da je poslovanje HNB-a argument zahtjeva za guvernerovom ostavkom
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Kada se na saborskim klupama sredinom rujna bude našlo godišnje izvješće Hrvatske narodne banke (HNB) za prošlu godinu, guverner središnje banke Željko Rohatinski naći će se pod žestokom paljbom dijela saborskih zastupnika iz stranaka vladajuće koalicije.

Povod tome sasvim sigurno neće biti samo poslovanje središnje banke u prošloj godini, koju je HNB, uostalom, zaključio u plusu većem od dvije milijarde kuna, nego i nezadovoljstvo radom središnje banke, koje vlada u dijelu vladajuće koalicije, ali i najnoviji slučaj prodaje gubitaške tvrtke guvernerove supruge Agrokoru - tvrtki u kojoj je Rohatinski nekad radio - za oko dva milijuna kuna.

Bez službenog zahtjeva

Zbog svega toga dio zastupnika iz redova vladajućih smatra da bi bilo najbolje da Rohatinski sam podnese ostavku. Službeni zahtjev za smjenom Rohatinskoga, reklo nam je jučer u neslužbenim razgovorima nekoliko sugovornika iz redova vladajuće koalicije, neće postavljati. U strankama su očito svjesni i popularnosti koju guverner uživa u nas i u svijetu. Umjesto toga, navode “listu grijeha” zbog koje bi prvi čovjek monetarne vlasti sam trebao otići, a na kojoj su i opterećenost građana kreditima s valutnom klauzulom, ali i guvernerovo povremeno koketiranje s politikom .

Strateški interesi

- Kreditno-monetarna politika HNB-a već godinama nije usmjerena k strateškim nacionalnim interesima, već HNB vodi neku svoju privatnu ekonomsku politiku, koja destimulira domaću proizvodnju, a potiče uvozno orijentirano gospodarstvo i podupire interese krupnog kapitala i kartelskog bankarskog sustava. Takva politika pridonosi stvaranju ‘lavljeg društva’, u kojem pojedinci uzimaju sve, a drugima ne ostaje ništa - ističe Goran Marić, predsjednik saborskog Odbora za financije i proračun i HDZ-ov saborski zastupnik. Na pitanje znači li to da bi Rohatinski trebao podnijeti ostavku, Marić odgovara kako bi “većina ljudi to učinila”. Oštre strelice prema guverneru Rohatinskom pripremaju i u HSS-u.

‘Češalj’ u DORH-u

Ipak, dok je proteklih dana zazivao da poslovanje HNB-a “pročešlja” čak i DORH, predsjednik HSS-a Josip Friščić jučer je bio oprezniji u svojim izjavama, a slučaj guvernerove supruge nije želio komentirati.

- O godišnjem izvješću HSS će izreći svoje mišljenje, a to je da nije dovoljno biti samo čuvar stabilnosti kune, nego da se od HNB-a očekuje i da afirmira nacionalnu valutu, što je, uostalom, i ustavna obveza - poručuje Friščić.

Iako se iz oporbe povremeno mogu čuti kritički tonovi prema politici HNB-a, opći je dojam da guverner može računati na potporu kukuriku koalicije.

To nam je jučer potvrdilo nekoliko saborskih zastupnika SDP-a.

- Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi moj eventualni izlazak na parlamentarne izbore značajno smanjio broj glasova pojedinim strankama, pri čemu neke od njih uopće ne bi mogle prijeći izborni prag - zaključio je Rohatinski, ne želeći ulaziti u daljnje polemike.

Ostavka bi bila potvrda nepostojećeg

I dok se u dijelu političkih krugova nadaju da će Rohatinski sam podnijeti ostavku na mjesti guvernera, on sam ističe da za to nema nikakvih razloga.

- Ono što su objavili listovi Poslovni dnevnik i Večernji list nema nikakve veze sa stvarnošću. U takvim uvjetima podnositi ostavku značilo bi priznati nešto čega nema - poručuje Rohatinski. Dodaje kako se ne bi čudio da iza objavljivanja takvih tekstova stoje i politički motivi. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:16