TRIBINA 'NOTA MOG ŽIVOTA'

Romana Matanovac Vučković o Direktivi EU o autorskim pravima: 'Ne budu li stvaratelji sadržaja zarađivali od toga što rade, za 20 godina neće ih biti'

 
Romana Matanovac Vučković i Vojo Šiljak
 Bruno Konjevic / CROPIX

U srijedu je navečer na tribini “Nota mog života” u Hrvatskom društvu skladatelja gostovala Romana Matanovac Vučković. Profesorica, znanstvenica i glazbenica impresivne biografije, koja trenutno predsjedava Hrvatskim glazbenim zavodom, važnom institucijom bogate povijesti, u razgovoru s Vojom Šiljkom dotakla se svojih gitarskih dana, neurološke bolesti prstiju zbog kojih je bila primorana prestati svirati, zatim planova i aktivnosti HGZ-a, kojega je zatekla u teškom stanju, kao i svojih predavanja na Pravnom fakultetu, Dramskoj i Glazbenoj akademiji, gdje se redom bavi pitanjima autorskih prava i intelektualnog vlasništva.

- Predsjedavajuća funkcija nije glamurozna koliko zvuči. Pogotovo ne u momentu u kojemu su mene izabrali, a kada je HGZ prvi put izmješten iz Gundulićeve, zbog nespretnosti i neznanja bivše uprave - istaknula je Romana Matanovac Vučković, dodavši kako su neki članovi uprave zgradu namjerili pretvoriti u hotel.

Zagreb, 220120.
Hrvatsko drustva skladatelja. 
Tribina Voje Siljka Nota mog zivota. Gosca tribine je bila Romana Matanovac Vuckovic, profesorica, znanstvenica i glazbenica. 
Na fotografiji: Romana Matanovac Vuckovic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Romana Matanovac Vučković

Matanovac Vučković odgovarala je i na mnoga pitanja Šiljka vezana uz Direktivu Europske Unije o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, pojašnjavajući zašto je ona bitna i na koje se načine njome štite prava kreatora sadržaja, koji u trenutnim uvjetima ne kontroliraju sadržaj koji stvaraju te za njega ne dobivaju naknade.

- Internet je donio mnoga dobra, ali ima mnogo poslovnih modela koji štete stvarateljima sadržaja. Vidimo nesrazmjer u vrednovanju intelektualnog vlasništva u analognim i novomedijskim formama. Umjetnički doprinos osobe ključan je za bilo koju umjetnost, a ne budu li stvaratelji sadržaja zarađivali od toga što rade, za dvadeset godina ih neće biti - rekla je Matanovac Vučković.

Zagreb, 220120.
Hrvatsko drustva skladatelja. 
Tribina Voje Siljka Nota mog zivota. Gosca tribine je bila Romana Matanovac Vuckovic, profesorica, znanstvenica i glazbenica. 
Na fotografiji: Vojo Siljak.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Vojo Šiljak

Govoreći o HGZ-u, dodala je kako je otkako je preuzela instituciju započela mnoge strateške suradnje, oživjevši tako program u Zavodu. Organizirajući, pak, donatorske večere, sakupljen je novac za preuređenje dijelova zgrade. Matanovac Vučković je podsjetila da je HGZ preživio mnoge periode upravo zbog koncepta mecenatstva, no istaknula je i da želi doseći razinu samoodrživosti.

- U godinu dana smo u obnovu uložili više od milijun kuna investicija. Važnu ulogu je tu imalo Ministarstvo kulture, no pomogli su i donatori - rekla je Matanovac Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:24