BRAČNI DRUG

RUŠE PREDRASUDE Veleposlanik Finske Josipoviću predao vjerodajanice u pratnji svoga muža

Veleposlanik Rajakangas i njegov bračni partner Tan brzo su se snašli u Zagrebu, uživaju planinareći po Sljemenu

Na nedavnom primanju u povodu Dana neovisnosti u svoj rezidenciji u Zagrebu veleposlanik Finske u Hrvatskoj Timo Rajakangas gostima je predstavio svog bračnog partnera Hang Tana. Veleposlanik je uzvanicima predstavio svog životnog partnera kojeg je upoznao dok je kao generalni konzul Finske radio u Hong Kongu u razdoblju od 2006. do 2010. godine.

Timo Rajakangas u Hrvatsku je kao finski veleposlanik stigao u listopadu ove godine. Predsjedniku Ivi Josipoviću vjerodajnice je predao 25. listopada.

Tada je predsjedniku predstavio i svog bračnog druga. To je prvi put da je hrvatski predsjednik primio vjerodajnice od veleposlanika u čijoj je pratnji bio njegov istospolni bračni partner. Sama činjenica da je veleposlanik u Hrvatsku došao sa svojim bračnim drugom te ga poveo na predaju vjerodajnica kod predsjednika države, što je uredno zabilježeno u službenom priopćenju Ureda predsjednika, samo pokazuje da se finska država i politika nimalo ne petljaju u seksualnu orijentaciju svojih službenika i da to ne može biti prepreka za napredovanje u službi.

To uostalom pokazuje i veleposlanikova karijera. Rajakangas je, među ostalim, bio na dužnosti veleposlanika za Baltičko more, generalni konzul Finske u Hong Kongu, direktor u Kadrovskom odjelu finskog Ministarstva vanjskih poslova itd.

Da za razliku od Finske Hrvatska nije tako gostoljubiva prema istospolnim brakovima i partnerima Rajakangas se osvjedočio ni dva mjeseca nakon dolaska Zagreb, kada je Helsinki morao izvijestiti o rezultatima hrvatskog referenduma o definiciji braka. Gospoda Rajakangas i Tan brzo su se snašli u Zagrebu, a u slobodno vrijeme može ih se vidjeti kako planinare Sljemenom. Rajakangas nije jedini finski veleposlanik u regiji s istospolnim partnerom. U gay braku je i njegov kolega Pekka Metso u Ljubljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:14