NAUTIČKA INVESTICIJA

RUSI DOBILI ZELENO SVJETLO ZA IZGRADNJU MARINE OD 4 MILIJUNA EURA Unatoč prosvjedu mještana Šepurine, Grad Vodice usvojio izmjene prostornog plana

 
 Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA

Glasovima osam vijećnika vladajuće koalicije (HDZ - HSS), na sjednici Gradskog vijeća Vodica o usvojene su izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Vodica za područje luke Perolin gat u Šepurini na otoku Prviću, a donesen je i Urbanistički plan uređenje naselja Prvić Šepurine i Prvić Luke.

Donošenjem ovim planskih dokumenata omogućava se gradnja luke nautičkog turizme (marine drugog reda od 70 vezova) te komunalne i sportske lučice (od stotinjak vezova) u uvali Perolin gat smještenoj na sjevernoj strani Prvić Šepurine. Protiv ove odluke bila su dva vijećnika SDP-a, dok su tri vijećnika Liste našega mista i dva vijećnika Mosta ostala suzdržana

Tražili referendum

Glasovima vladajuće većine prethodno je odbijen prijedlog vijećnika Liste našega mista da se ova tema, koja je izazvala dosta bure u javnosti posljednjih dana, skine s dnevnog reda. Ovi oporbeni vijećnici ustvrdili su da donošenje navedenih prostornih dokumenata nisu usklađeni sa zakonskim propisima te da gradnja marine nema potporu Mjesnog odbora Prvić Šepurine. Oni su tražili da se o ovom projektu referendumom izjasne mještani Šepurine.

- Izmjene i dopune prostornog plana kojim se omogućava gradnja luke nautičkog turizma u Šepurini dobilo je suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Upravo je bila i obveza Grada Vodica da svoj prostorni plan uskladi s postojećim županijskom prostornom planom u kojemu je ucrtana marina u Šepurini. Da su se prihvatile primjedbe i izostavila gradnja ove marine, izmjene i dopune ne bi dobile suglasnost Ministarstva jer izmijenjeni prostorni plan ne bio u skladu sa županijskim prostornim planom, odnosnom planom višeg reda - kazala je Ivana Bojić iz Geoprojekta, splitske tvrtke koja je izradila ove izmijenjene planske dokumente.

- Gradnja marine sa sjeverne strane Šepurine obuhvaća značajne zahvate na moru i kopnu, a time će se znatno izmijeniti vizura otoka Prvića koji je zaštićeno kulturno dobro. Stoga je sa stajališta konzervatora ovaj projekt marine neprihvatljiv – rekao je na sjednici GV-a Vodica Marko Menđušić iz šibenskog Konzervatorskog odjela.

Inače, uoči sjednice Gradske vijeća, pred zgradom vodičke Gradske uprave okupilo se stotinjak mještana Šepurine. Među njima, većinu su činili protivnici gradnje marine koji su mirnim prosvjedom digli svoj glas protiv donošenja predloženih izmjena i dopuna prostornog plana grada Vodica.

Pored njih su se okupili i zagovornici projekta luke nautičkog turizma, a koji su još jednom istaknuli podršku promjenama prostornog plana, odnosno gradnji komercijalne marine.

Vezovi za domaće

Zbog sjednice Gradskog vijeća i ove teme, u Vodice je na jedan dan iz Turske doputovao zainteresirani investitor Arash Repač, generalni direktor podružnice za Jugoistočnu Aziju (sa sjedištem u Istanbulu) ruske naftne kompanije Lukoil.

- Pozdravljam odluku Gradskog vijeća Vodica, kojom su stvorene pretpostavke za projekt marine u Šepurini, a za koji sam zainteresiran već 13 godina. Kao Hrvat, zaljubljen sam u otok Prvić i Šepurinu i tamo sam sagradio kuću. Spreman sam u ovaj projekt investirati najmanje četiri milijuna eura, a tom investicijom želim pomoći turističkom razvoju otoka i zapošljavanju 20-ak mještana. Naglašavam, samo trećina cijeloga projekta odnosi se na komercijalnu marinu, a ostatak je predviđen za komunalne i sportske vezove mještana Prvića. Ujedno, moja obveza kao investitora, uz svu ostalu dokumentaciju, bit će i izrada studija o utjecaju na okoliš koja mora imati i pozitivno mišljenje konzervatora – kazao je Arash Repač.

Nakon izmjene Plana očekuje se da Županija ubrzo pokrene postupak za raspisivanje javnog natječaja dodjele koncesije za gradnju marine.

Gradnja luke posvađala braću

Osim što je podijelio mještane Šepurine, projekt marine zavadio je i braću. Idejni začetnik ovog projekta je Lino Vlahov, stariji brat čelnika suprotstavljene strane Branimira Vlahova. A upravo zemljišta u vlasništvu Vlahovljevih naslanjaju se na uvalu Perolin gat.

- U javnosti se stalno provlači pogrešna teza da su mještani Šepurine protiv projekta marine što nje istina. Ova marina je našem mjestu prijeko potrebna jer će ona postati generator turističkog razvoja - smatra brat zagovornik projekta Lino Vlahov, a njegov brat Branimir Vlahov se ne slaže:

- Naša borba za zaustavljanje betonizacije otoka Prvića zapravo tek sad počinje. Na raspolaganju imamo niz postupaka i alata kojima namjeravamo zaustaviti ovaj suludi projekt - kazao je Vlahov koji se ne slaže s projektom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:54