RAZGOVOR ZA N1

'RUSIJA SPAŠAVA HRVATSKU!' Ruski ambasador Azimov u intervjuu o Agrokoru, Martini Dalić, predsjednici, Plenkoviću i SP-u: 'Vatreni su jači od Rusa'

Anvar Azimov
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao je u velikom intervjuu za N1 televiziju da je siguran da će Sberbank i VTB banka zbog svojih kapaciteta biti sposobni stabilizirati situaciju i restrukturirati Agrokor te da je Rusija predan i vrlo pouzdan prijatelj Hrvatske.

"Ruske banke spašavaju Agrokor i čudno je da to ne rade države EU i SAD, strateški partneri Hrvatske. Zašto se to događa? Zato što je Rusija predan i vrlo pouzdan prijatelj Hrvatske", rekao je Azimov i dodao da će u tom procesu Sberbank i VTB banka spremno surađivati sa svima.

"Sada je cilj stabilizirati situaciju i ako se u procesu pojave druge banke iz SAD-a ili Europe, one su dobrodošle. No, treba korektno reći da u ovoj ozbiljnoj situaciji Rusija spašava Hrvatsku", ustvrdio je Azimov.

Ruski se veleposlanik u Hrvatskoj osvrnuo i na ulogu koju je odigrao u cijelom procesu. "Bio sam jedan od prvih koji su vidjeli u kakvoj se kritičnoj situaciji našao Agrokor. Siguran sam da su Sberbank i VTB banka bili više uključeni u prvim fazama kada je nastala kriza, situacija u Agrokoru bi dosad već bila stabilizirana", rekao je Azimov.

"Sada su Sberbank i VTB banka pristali igrati dominantnu ulogu u poboljšavanju stanja u Agrokoru i to je dobro za Hrvatsku. Da se situacija stabilizira i poboljša u Agrokoru i da on izađe iz krize i preko toga da se osigura i ekonomska stabilnost države."

Azimov je nadalje rekao da nije posao veleposlanika da savjetuje vlade. "Vlada i vaši politički vođe jako dobro razumiju što treba činiti", pojasnio je ruski veleposlanik.

Azimov se u intervjuu za N1 dotaknuo i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić. "Iskreno ću reći da ste imali vrlo talentiranu potpredsjednicu Vlade. Slušao sam je prošlog ljeta tijekom susreta hrvatsko-ruske komisije gdje je na odličan način branila interese hrvatske ekonomije i poduzetnika. Imam vrlo visoko mišljenje o profesionalnim sposobnostima Martine Dalić", ustvrdio je Azimov.

Ruski je veleposlanik dodao da ne želi da ga se uključuje u pitanja oko emailova bivše potpredsjednice Vlade Dalić iz kojih se dalo naslutiti da nije bila iskrena u razgovorima s predstavnicima Sberbanka te da su hrvatski odvjetnici VTB banke radili na lex Agrokoru te da u tom trenutku nisu radili u interesu VTB banke.

"Dogodilo se to što se dogodilo, ali mislim da je ona radila u interesu hrvatskih građana i ekonomije. Ona je održavala normalan i prilično otvoren dijalog s predstavnicima Sberbanka. Nikada od njih nisam čuo kritike koje bi se odnosile prema Martini Dalić. Poštivali su je. Ona je bila vrlo snažan i ponekad težak pregovarač, no branila je interes Hrvatske."

Azimov je također rekao da je sve spremno za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je u četvrtak počelo u Rusiji. "Glavni moto prvenstva je da nogomet i sport moraju biti ispred politike. Protiv smo bilo kakve politizacije sporta", rekao je ruski veleposlanik i dodao da je trenutna hrvatska momčad je jedna od najjačih u hrvatskoj povijesti i da im je ovo sjajna prilika da pokažu svu ljepotu hrvatskog nogometa.

"Ovo se neće svidjeti mojim sunarodnjacima, ali smatram da je hrvatska momčad jača od ruske. Hrvati će u svim gradovima biti dobrodošli. Hrvatska je vrlo popularna među Rusima i smatra se jednom od najprijateljskijih država Rusiji", rekao je Azimov. "Volio bih da je Rusija strateški partner Hrvatskoj, što nije činjenica. No, vaši navijači će uživati, naša će policija biti liberalna, a u isto vrijeme će i držati disciplinu. Imat ćemo i predstavnike hrvatske policije, koji će također držati disciplinu."

Ruski je veleposlanik objasnio i kako će se ruska policija odnositi prema huliganima. "Najvažnije je da Rusi, kao i ruski policajci, vole Hrvate. Navijačima koji imaju agresivne namjere i huliganima neće biti dopušteno doći na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Mi imamo restrikcije i pratimo navijače. Ponašanje hrvatskih navijača bit će vrlo važno za momčad. Apeliram na hrvatske navijače da budu disciplinirani i prijateljski nastrojeni i da pokažu pravi karakter Hrvatske koji je vrlo otvoren i prijateljski", pojasnio je Azimov.

"Policija će biti stroga, policajcima su izdane upute da drže disciplinu, ali u isto vrijeme da ne smiju stvoriti probleme za navijače. Neka uživaju u ovom velikom prazniku nogometa. Pobjede Hrvatske nakon utakmica mogu slaviti uz rusku votku, crveni i crni kavijar i pivo."

Ruski je veleposlanik rekao da tijekom Svjetskog prvenstva neće biti bilateralnih razgovora s drugim državnicima. "Nema planova za razgovore hrvatske predsjednice ili premijera s ruskim predsjednikom tijekom Svjetskog prvenstva. No, posjet ruskog predsjednika Hrvatskoj je u planu i naporno radimo na njegovoj pripremi. Ne isključujem mogućnost da će se taj posjet dogoditi prije sljedećih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj", ustvrdio je Azimov, ali i dodao da poštuje i predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

"Prvo moram reći da imate odličnu predsjednicu. Ona je vrlo realistična, pragmatična i mudra osoba. Ona je sigurna da će Hrvatska proći prvu i drugu fazu, a ja sam siguran da će Hrvatska doći do polufinala. Ona je prijatelj Rusije, a prijateljem Rusije smatramo i Andreja Plenkovića. Vaša predsjednica na najbolji način brani interese države, a što se tiče Plenkovića, on vodi državu jako dobro i održava stabilnost države. Vrlo je sposoban političar i organizator i jako ga poštujemo", zaključio je Azimov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:14