NOVI POČETAK

RUSKI OLIGARH I PUTINOV SURADNIK RUŠI LEGENDARNI HOTEL Na mjestu s kojeg puca najljepši pogled na Dubrovnik niknut će najluksuznije zdanje na Jadranu!

“Novi će hotel biti idealan i za održavanje političkih skupova na vrhu, jer osim luksuza, njegova lokacija je idealna zbog sigurnosti”
 3 LHD

Kad je otvoren krajem svibnja 1985. godine, Hotel de luxe Belvedere vrijedio je 2,1 milijardu ondašnjih dinara, u njemu je radilo 230 zaposlenih, imao je 406 kreveta u 190 soba, 20 apartmana i jedan predsjednički. U ponudi je imao aperitiv bar, nacionalni i francuski restoran, tavernu i konobu, pivnicu, slastičarnicu, kafić, engleski salon i noćni klub. Raspolagao je dvoranom za sastanke, velikim zatvorenim i otvorenim bazenom, salonom za masažu, saunom, frizerskim salonom i buticima. Noćenje po osobi stajalo je 90 američkih dolara, a u to vrijeme prvi je krenuo s novim načinom poslovanja. Nudio je, naime, samo noćenje s doručkom. Prigodom otvaranja najavljeno je kako u sezoni 1986. godine očekuje prihod od 2,5 milijuna američkih dolara.

Trideset i dvije godine poslije, Visoki trgovački sud RH, početkom srpnja, potvrdio je prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Zagrebu, kojom je odbijen tužbeni zahtjev tvrtke Cleostone LTD, odnosno Zvonka Stojevića, bivšeg dioničara društva Belvedere d.d., koji kontrolira tu panamsku off shore tvrtku prema INA-i i tvrtki Vila Larus. Presuda je pravomoćna i na temelju nje iz zemljišnih bi se knjiga trebala izbrisati zabilježba spora, čime se otklanja posljednja prepreka novom vlasniku hotela, ruskom bogatašu Viktoru Vekselbergu, da nakon uloženih 12,2 milijuna eura u Dubrovniku izgradi najluksuzniji hotel u regiji. Podsjetimo, Stojević je smatrao da je na dražbi 2014. godine hotel prodan nelegalno, no sud je utvrdio da je prodaja obavljena sasvim legalno u ovršnom postupku, u kojem tužitelj nije iskoristio svoja prava, već je prigovore uputio u parničnom postupku nakon prodaje. Nekim pravnicima čak je upitna osnova dopuštenja upisa zabilježbe spora od suda, s obzirom na to da tvrtka Cleostone nikada nije bila vlasnik nekretnine koja je predmetom spora.

Presuda je pravomoćna, a brisanje zabilježbe preduvjet je da projekt novog hotela Belvedere dobije status strateški važnog projekta, čime se ubrzava i pojednostavljuje procedura dobivanja potrebnih suglasnosti i dozvola - potvrdio je informaciju Davor Štern, Vekselbergov konzultant u Hrvatskoj, dodajući kako bi rušenje postojećeg hotela moglo početi već krajem jeseni, a otvaranje novog Belvederea uoči turističke sezone 2019. godine. Planirano je da novi Belvedere bude najluksuzniji hotel u regiji kao dio nekog od najrenomiranijih svjetskih hotelskih lanaca. - On će biti idealan i za održavanje svjetskih političkih skupova na vrhu, jer osim luksuza, njegova lokacija je idealna glede sigurnosnih razloga. Istovremeno, ta lokacija osigurava da se takvi skupovi odvijaju bez remećenja prometa u samom gradu - navodi Štern prednosti novog hotela.

3 LHD

Vanjski koncept

Novi dubrovački hotel Belvedere, koji će se graditi na mjestu sadašnjeg, imat će 50 soba kategorije iznad pet zvjezdica. Novi Belvedere, značajno manji od sadašnjeg, projektirao je arhitektonski studio 3 LHD dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića, koji je pobijedio na natječaju na koji se javilo 30 arhitekata iz cijelog svijeta. Hotel će biti gotovo nevidljiv iz zaštićene povijesne cjeline, a sobe, sve s pogledom na more, bit će široke čak 10 metara, nudit će vile i apartmane, unutrašnji i vanjski bazen, a velika pozornost bit će posvećena vanjskom konceptu i zelenilu. Recepcija, smještena na cesti s hotelom, bit će spojena žičarom, a brodskom vezom Belvedere će biti povezan i s povijesnom jezgrom, odnosno luksuznim restoranom 360, koji je također u vlasništvu ruskog magnata. Prije novog rješenja obnove hotela, dubrovačko Gradsko vijeće ukinulo je dosadašnji Detaljni plan uređenja Belvederea, koji je, među ostalim, u sklopu hotela predviđao veliku koncertnu dvoranu i javnu garažu s 500 parkirnih mjesta.

Nova javna plaža

- Ako dobijemo potrebne suglasnosti i dozvole, kompletan materijal od srušenog hotela, uz najviše ekološke standarde, preradit ćemo, i od njega napraviti novu javnu plažu na potezu od sadašnje u Svetom Jakovu do mula koji se nalazi ispod hotela. Isto tako, ako Grad bude imao interesa, spremni smo sufinancirati postojeći lift za javnu upotrebu, kako bi građani, posebice invalidi, lakše stizali na plažu i odlazili s nje - poručuje Štern dodajući da će to, bude li tako, biti prvi slučaj da je neki hotel napravio novu javnu plažu i osigurao lift za pristup. Ipak, unatoč presudi Visokog trgovačkog suda, Štern drži da bi se na putu do realizacije novog hotela mogao naći još jedan problem. - Postoje određeni zahtjevi da se prometnica koja se nalazi na zemljištu proglasi javnom i otvori za promet. To bi definitivno onemogućilo da se novi Belvedere izgradi prema planiranoj kvaliteti i kategorizaciji. U tom slučaju, jedino rješenje bila bi rekonstrukcija postojećeg hotela, u kategoriji od samo tri zvjezdice, a to bi za Dubrovnik, koji se želi izdići iz masovnog turizma, bila katastrofa - drži Davor Štern.

3 LHD

Tvrtka Larus ponudila je Gradu Dubrovniku da otkupi 150 metara gradskog zemljišta na kojem se nalazi javna cesta, a koja zemljište Hotela Belvedere presijeca na dva dijela no gradske vlasti odbile su tu ponudu. Davor Štern ističe kako ga to ne čudi, te poručuje kako je siguran da će se sa gradskim vlastima taj problem na obostrano zadovoljstvo riješiti.

Nakon pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda Stojeviću u Hrvatskoj ostaje još mogućnost izvanrednog pravnog lijeka, odnosno revizija pred Vrhovnim sudom RH. Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali o tom slučaju ističu kako bi takav potez bila još jedna potvrda tzv. obijesnog parničenja koje bi država, odnosno hrvatsko pravosuđe, u skladu sa zakonskim propisima, trebalo spriječiti i zaštititi interese, ne samo investitora, već i Grada Dubrovnika te Republike Hrvatske, i prava vlasništva kao najveću kategoriju Ustava RH. U slučaju revizije, svi naši sugovornici drže da bi je Vrhovni sud trebao riješiti najkasnije do kraja ove godine, a dio njih drži otvorenu mogućnost da će dio sudskih troškova ostati nepodmiren jer Cleostone, navodno, nije položio aktorsku kauciju u cijelosti, ali bi se taj trošak mogao namiriti u stečajnom postupku Belvederea, i to nakon zaključenja stečajnog postupka, iz iznosa koji bi ta panamska tvrtka dobila na ime dionica koje je imao u tom društvu.

Kako doznajemo, većinski vjerovnik u stečajnom postupku, tvrtka Orsula d.o.o., u vlasništvu Zvonka Stojevića, onemogućuje daljnju naplatu potraživanja raznim prijedlozima stečajnih planova. No oni su, prema pravnim mišljenjima, bespredmetni, jer je imovina Belvederea u stečaju prodana te jedino preostaje podmirivanje ostalih vjerovnika. Oni, pak, drže da bi sud trebao dovršiti stečaj, posebice jer je FINA pred Trgovačkim sudom u Zagrebu pokrenula postupak utvrđivanja postoje li uvjeti za otvaranje stečaja nad tvrtkom Orsula, koja je navodno godinama u blokadi i duguje državi iznos od preko 1,5 milijuna kuna bez kamata.

Prije dvije godine Viktor Vekselberg, moćni ruski oligarh i suradnik Vladimira Putina, najavio je mogućnost povlačenja projekta u koji namjerava uložiti vrtoglavih 150 milijuna eura, nakon što je za u ratu porušeni i spaljeni hotel Belvedere platio 12,2 milijuna eura. Taj novac već godinama stoji na računu, no vjerovnici, među kojima su i bivši radnici, zbog niza sudskih postupaka dugo su čekali na namirenje. Naime, radnici su se tek ove godine namirili iz stečajne mase, i to samo djelomično.

3 LHD

Povijest hotela Belvedere

1985. Izgrađen i otvoren Belvedere, kao jedan od najluksuznijih hotela na Jadranu

1991. Tijekom agresije na Dubrovnik, u Domovinskom ratu hotel je bio zadnja crta obrane grada te je u potpunosti uništen projektilima ispaljenima s brodova bivše JRM

2001. U kuponskoj privatizaciji najveći vlasnički udio u Hotelu Belvedere od 53,75 posto preuzela je panamska tvrtka Cleostone, iza koje stoji hrvatsko-britanski poduzetnik Zvonko Stojević, a kao suvlasnik INA s vlasničkim udjelom od 31,8 posto.

2010. Ina pokreće ovršni postupak kako bi naplatila svoja potraživanja oko šest milijuna eura

2012. Radnici zbog neisplate plaća u posljednje tri godine pokreću stečaj hotelsko-turističko-dioničkog društva Belvedere

2013. INA pokreće prodaju hotela na dražbi

2014. Na trećoj dražbi Hotel Belvedere kupuje tvrtka Vila Larus za 12,2 milijuna eura, za upola manje nego što je hotel prodavan na prvoj dražbi godinu dana ranije. Vila Larus na dražbi je bila jedini zainteresirani kupac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:45