EUROPARLAMENTARCI U SVAĐI

RUŽA TOMAŠIĆ: KAD NAŠI EUROPARLAMENTARCI U BRUXELLESU KIHNU To se odmah prikaže kao amandman za spas RH

Četvero europarlamentaraca slaže se da bi bilo dobro kad bi se svih 11 zastupnika okupljalo na konzultacijama oko zajedničkog nastupa u temama od nacionalnog interesa
 Damjan Tadić / CROPIX

Bila je srijeda 16. veljače, oko 13 sati, kad je europarlamentarka Ruža Tomašić na Facebook profilu objavila da je Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta prihvatio njeno izvješće kojim od Europske komisije traži izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. Tom uredbom rješavaju se pitanja tehničkih karakteristika ribarskih alata i načina njihova korištenja.

Samo sat kasnije na svom profilu Tonino Picula izvijestio je javnost da je u to izvješće ušlo i nekoliko njegovih amandmana kojima su, pohvalio se, ostvareni preduvjeti da se mali obalni, tradicionalni ribolov zaštiti kao kulturna baština.

Prava malih ribara

U redakcije su brzo stigla i dva priopćenja o istoj sjednici. Picula nije spomenuo da su amandmani prihvaćeni na izvješće Ruže Tomašić, a ona pak nije ni spomenula da je Picula imao amandmane.

Na Facebooku se potom razvila rasprava o zaslugama u ovoj borbi za prava malih ribara. Na kraju je potpisano primirje: Tomašić je napisala kako je ona autorica te da je rado prihvatila Piculine amandmane, a onda je i on napisao da nikad nije sporio kako je Tomašić autorica te da je samo htio istaknuti činjenicu da su prihvaćeni njegovi amandmani. No tek što je završila ta polemika, početkom ožujka opet iz Europarlamenta dolaze vijesti o novom preklapanju dvoje naših zastupnika u isticanju njihove važnosti za rješavanje problema koji se tiču hrvatskih građana.

Besplatno voće i povrće

Ovaj put u pitanju su bila djeca i program “Shema školskog voća i mlijeka” što ga za zdrave dječje obroke u školama sufinancira EU. Hrvatska je ovdje imala problem tzv. povijesnog kriterija prema kojemu se kvote subvencija određuju prema iznosima iz prethodnog razdoblja. Kako Hrvatska kao mlada članica nije imala taj kriterij, Marijana Petir još u srpnju 2014. pokrenula je postupak da se to ispravi. Nakon dugotrajne procedure Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj lani je prihvatio zahtjev zastupnice Petir, a uredba je prihvaćena sada, u ožujku. Na toj sjednici zastupnici Biljana Borzan i Ivan Jakovčić podnijeli su amandmane o povijesnom kriteriju koje je, tvrdi Petir, izvjestitelj Marco Tarabella već bio uvrstio, ali na njenu inicijativu. Idućeg dana u Hrvatsku su došla čak tri priopćenja u kojima troje spomenutih zastupnika naglašava vlastite zasluge za to što bi 138.000 djece u 700 škola uskoro moglo dobiti besplatno voće, povrće i mlijeko.

Marijana Petir na TV-u je prozvala Borzan da si pripisuje zasluge koje joj ne pripadaju.

- Oni su uložili amandman koji je Tarabella već stavio u izvješće, a kako vidite iz kronologije ove inicijative, na tome sam radila gotovo dvije godine u svom odboru - kaže nam Petir. Zastupnica Borzan i dalje je uvjerena kako od sheme voća za hrvatske školarce ne bi bilo ništa da ona nije uložila amandman.

- Ne osporavam njene zasluge i dugotrajni rad na tom problemu, ali nama je rečeno da od toga ne bi bilo ništa da nismo uložili amandman. No, mislim da je najvažnije da je problem riješen - komentirala je Borzan.

- Kao zastupniku u Europskom parlamentu držim da mi je obveza izvijestiti građane koji su me u parlament izabrali o onome što radim. Tu se ne radi o promociji nego o odgovornom bavljenju poslom koji mi je povjeren - kaže Picula.

- Logično je, s obzirom na opseg posla, da ne možemo uvijek znati što rade naši kolege, ali u krajnjoj liniji to nije ni važno, dok god ostvarujemo cilj zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Važnije mi je da se neki moj prijedlog radi zaštite hrvatskih interesa prihvati, nego vlastita promocija - kaže zastupnica Biljana Borzan.

Ruža Tomašić vjeruje kako neki zastupnici imaju dobre veze s medijima i da se upravo zato o njima više piše.

- Ponekad imam dojam da čim neki od njih kihnu, odmah se to u našim medijima predstavlja kao amandman koji je spasio Hrvatsku od nečega. Bilo bi dobro kad bi novine imale barem jednu stranicu za naše aktivnosti da se vidi tko što i kako radi - kaže Tomašić.

Zajednički nastup

Četvero europarlamentaraca slaže se da bi bilo dobro kad bi se svih jedanaestero zastupnika okupljalo na konzultacijama oko zajedničkog nastupa u temama od nacionalnog interesa. Zabrana plastičnih vrećica, prosvjed protiv puštanja Šešelja i osuda poljudske svastike rijetki su primjeri kad su se svi složili. Marijana Petir kaže da dosad nije bilo sastanaka na kojima bi se dogovarali usklađeni nacionalni stavovi te kako se nada da će novi ministar Miro Kovač početi s takvom praksom.

- Kao što zastupnici u Europskom parlamentu poduzimaju inicijative da isprave stvari koje za Hrvatsku kao najmlađu članicu Europske unije nisu dobro definirane, tako i ministru Kovaču prepuštam inicijativu oko sazivanja sastanka s hrvatskim eurozastupnicima - zaključuje Tonino Picula. Dakle, čeka se potez novog ministra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:59