ZAHTJEVA ISTRAGU

RUŽA TOMAŠIĆ PISALA PLATINIJU 'Minuta šutnje na utakmici Partizana je OK, a zabranjujete transparent 'Zapamtite Vukovar'!?'

UEFA je beogradskom klubu odobrila minutu šutnje 'za protjerane u hrvatskoj vojno-redarstvenoj akciji Oluja' prije početka utakmice 3. pretkola Lige prvaka
 AFP, CROPIX

Zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u pismu predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju izrazila je nezadovoljstvo što je UEFA beogradskom nogometnom klubu Partizan odobrio minutu šutnje 'za protjerane u hrvatskoj vojno-redarstvenoj akciji Oluja' prije početka utakmice trećeg pretkola Lige prvaka koju je Partizan 5. kolovoza 2015. odigrao sa Steauom iz Bukurešta.

Tvrdi kako se time UEFA ogriješila o politiku krovne nogometne organizacije FIFA-e i pravomoćne presude međunarodnih sudova.

"Kao zastupnica u Europskom parlamentu najoštrije osuđujem ovakvu politizaciju sporta. Također, smatram da je moja dužnost reagirati i na neujednačene kriterije koje primjenjuje Vaša kontinentalna organizacija u odnosu na krovnu svjetsku organizaciju FIFA-u", navodi Tomašić u pismu.

Podsjeća da je 19. studenog 2013. na utakmici dodatnih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu između Hrvatske i Islanda na stadionu Maksimir transparent sadržaja '"Zapamtite Vukovar" morao biti uklonjen, a hrvatski reprezentativac Josip Šimunić drastično je kažnjen s deset utakmica suspenzije "zbog skandiranja političkih poruka nakon završetka iste te utakmice".

"Iako Vam je, vjerujem, minuta šutnje na utakmici Partizan - Steaua predstavljena kao humani čin odavanja pijeteta ljudskoj patnji, riječ je eklatantnom primjeru korištenja sporta u političke i propagandne svrhe. Naime, svi međunarodni sudovi koji su presuđivali o vojno-redarstvenoj operaciji 'Oluja' utvrdili su kako nije bilo organiziranog protjerivanja srpskih civila u sklopu ili nakon operacije, već se radilo o organiziranoj evakuaciji koju je zamislilo i sprovelo vodstvo tzv. Republike Srpske Krajine", ističe Tomašić.

Upozorava i da se UEFA odobrenjem te minute šutnje ne samo ogriješila o politiku krovne nogometne organizacije FIFA-e, već i oglušila o pravomoćne presude međunarodnih sudova.

"Ovim putem od Vas tražim unutrašnju istragu ovog slučaja te Vaše službeno očitovanje o njezinom ishodu. Ako odlučite da za tim nema potrebe i time podržite politizaciju i dvostruke kriterije u europskom nogometu, bit ću prisiljena potegnuti ovo pitanje u Europskom parlamentu", stojiu pismu Tomašić upućenom predsjedniku UEFA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:03