USTAV STRUČNJAKINJA

'S OBZIROM NA SVE OVO DOSAD, DAN DULJE JE RAZUMAN ROK' Je li predsjednica opravdano produljila vrijeme za dogovor oko formiranja Vlade

 CROPIX

Rok od 24 sata koji Most dodatno traži pristojan je rok u odnosu na ono sto smo imali do sad. Ako ni do tada ne budemo imali mandatara, predsjednica može raspisati prijevremene izbore - komenitirala je sinoć voditeljica katedre za ustavno pravo na riječkom Pravnom fakultetu Sanja Barić.

“Predsjednica u ovom trenutku nije u sferi moranja da napravi ovo ili ono, ona je u sferi vlastite procjene. Može procijeniti da već sad treba raspisati prijevremene izbore, a može im dati još tjedan dana. Po mojoj ocjeni, krajnje vrijeme za odluku o novim izborima je sljedeći tjedan, između Božića i Nove godine. Ako tada donese odluku prijevremeni se izbori najranije mogu održati u veljači. Uzmemo li u obzir rokove za eventualno ponavljanje izbora na ponekom biračkom mjestu i rokove za žalbu, nova Vlada i Sabor neće se konstituirati prije ožujka, a moramo imati u vidu da treba donijeti proračun za 2016. Dakle, već smo debelo u “crvenom” - ističe Barić.

Stabilni partneri

Politolog i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Ivan Rimac kaže da je teško je komentirati međustranačke pregovore.

'Kao što je netko ovih dana primijetio, ako zaspete iza ručka sat vremena, kad se probudite stubokom se može promijeniti stanje u državi, a kamoli odnos političkih snaga u njoj. Nakon svega što smo vidjeli, mislim da se s Mostom ne može računati kao sa stabilnim partnerom, jer čini se da oni ne mogu zadržati svoje stajalište dulje od 15 do 20 minuta. U tome kontekstu bilo kakva računica o tome što je s njima dogovoreno, ili s čime su se oni složili naprosto nije realna', ističe Rimac.

- Kao građanin smatram da Hrvatska ne zaslužuje ovakve političare. Bez obzira na to što su ih građani sami izabrali, oni moraju pokazati odgovornost za posao koji obavljaju. Rimac ne vjeruje da se s obzirom na postojeći odnos snaga može formirati vlast koja bi bila funkcionalna i demokratska.

- Ako se i uspije sastaviti neka većina koja bi formirala Vladu, to u ovoj konstelaciji neće potrajati jer bismo došli u situaciju da se glasovanje o svakom zakonu pretvori u glasovanje o povjerenju Vladi. U tim okolnostima ni jedna Vlada ne može normalno funkcionirati. Rimac tvrdi da je o ovim okolnostima velika odgovornost na predsjednici države.

Teška situacija

Docent na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular ističe da je sad na predsjednici države da donese odluku o daljnjim koracima.

- Predsjednica već ima mišljenje ustavnih pravnika o tome da ima pravo raspisati prijevremene izbore i prije nego nekome povjeri mandat za sastavljanje Vlad. Na predsjednici je da sad preuzme odgovornost koju joj Ustav daje. Osobno mislim da nema puno smisla dalje inzistirati na potrazi za mandatarom i pokušajima sastavljanja Vlade jer će, sve da se i nađe mandatar, biti jako teško konstituirati Sabor u ustavnim rokovima. Predsjednici će trebati jako tumačenje Ustava da bi osigurala ustavnost konstituiranja Sabora. Činjenica je da je sjednica novoizabranog Sabora održana u ustavnom roku (20 dana od službenog proglašenja izbornih rezultata), da je na njoj bilo kvoruma i da se Sabor nije konstituirao. Situacija se, zaključio bih, zakomplicirala na ustavno pravnoj, političkoj i stranačkoj razini, ali na razini političke kulture i pitanje je u kojoj će mjeri građani, nakon svega, imati volje izaći na izbore - zaključuje Čular.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:35