UTRKA ZA BRUXELLES

S PANTOVČAKA POTVRDILI Grabar-Kitarović do kraja tjedna raspisuje izbore za izbor zastupnika u Europski parlament

 Dragan Matić / Hanza Media

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović do kraja ovoga tjedna raspisat će izbore za izbor zastupnika u Europski parlament.

Poručili su to iz Ureda predsjednice, navodeći da Grabar-Kitarović vodi računa o tome da krajnji rok u kojem se mora objaviti njena odluka o raspisivanju izbora istječe u utorak 26. ožujka.

Prema Zakonu o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, od dana raspisivanja pa do dana izbora za članove u Europski parlament mora proteći najmanje 60 dana. Kako će se izbori održati 26. svibnja, taj rok istječe 26. ožujka. U odluci o raspisivanju izbora navodi se i broj zastupnika koji se bira u Hrvatskoj. Na prethodnim izborima birali smo 11 zastupnika, a na ovima će se zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije birati njih 12. No, kako se situacija s Brexitom zakomplicirala i postalo je neizvjesno hoće li Velika Britanija doista izaći iz EU do izbora, otvorilo se i pitanje hoćemo li doista birati 12 zastupnika.

Na pitanje što ako se tijekom izbornog procesa dogodi da Velika Britanija ipak ostane, Sessa odgovara da ne zna odgovor, te napominje da će ga morati dati Europska komisija budući da se u svim zemljama EU s Brexitom promijenio broj zastupnika koje biraju u Europski parlament.

Liste kandidata mogu predlagati sve političke stranke koje su registrirane s danom objave odluke o raspisivanju izbora, ali i birači. Da bi lista koju predlažu birači bila valjana, mora je podržati najmanje 5000 birača svojim potpisima. Rok u kojemu prijedlozi lista moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije je 14 dana od dana raspisivanja izbora. To znači da predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković ima još samo desetak dana da objavi HDZ-ovu listu kandidata, te da mu ju verificiraju stranačka tijela.

Vrijeme curi i novim političkim snagama na lijevom političkom spektru, posebno predsjednici stranke Start Daliji Orešković koja je vodila više razgovora o zajedničkom izlasku na izbore, ali ni jedan nije urodio plodom. Državno izborno povjerenstvo mora u roku 48 sati od njihova primitka objaviti liste kandidata, a s danom njihove objave počinje službena kampanja koja će trajati do petka 24. svibnja u ponoć. U subotu 25. svibnja je predizborna šutnja.

Na izborima za Europski parlament cijela je država jedna izborna jedinica. Birači mogu glasati za listu, a mogu koristiti i pravo preferencijalnog glasanja, odnosno zaokružiti kandidata na listi koji je njihov favorit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:32