SVE SE BACA

'S TREĆEG KATA SU BACILI KAUČ I TELEVIZOR!' Osječani izluđeni ružnim navikama nekih svojih sugrađana, podijelili su svoja najgora iskustva

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Osječani, čini se, imaju veliki problem s (ne)kulturom nekih svojih sugrađana koji smatraju da kroz prozor na ulici mogu baciti bilo što, od televizora pa do iskorištenog kondoma, piše Glas Slavonije.

Taj je list krajem prošle godine pisao o jednoj od suvlasnica na lokaciji na Vijenac Ivana Meštrovića 48 koja je s 11. kata (!) bacala razne predmete, a nedavno su pak pisali o bacanju hrane kroz prozor na lokaciji Jug 2. Kako su im ispričali ljutiti građani, tamo su kroz prozor letjeli kupus, paprika i razna druga hrana.

No, to nije ništa prema onome što se baca iz stambenih objekata u drugim dijelovima grada, piše Glas Slavonije. Tako je Osječanka N. J. napisala kako je prije nekoliko dana stanarka u zgradi na Đakovštini s trećega kata bacala pločice.

- Radim u pekari i prije dva tjedna, netom prije nego što će dvije djevojke ući, starija žena s narančastog balkona bacala je keramičke pločice. Hvala Bogu pa nitko nije prolazio onuda u to vrijeme, jer tko zna što bi bilo da je nekoga pločica udarila u glavu.

I dok su na Đakovštini građani u strahu od keramičkih dijelova, na drugom kraju grada, prema svjedočenju V. M., također s trećega kata letio je televizor, ali i kauč!

Kuhana hrana, boce, kondomi...

Nešto blaži su stanari Medulinske 17, gdje, prema tvrdnjama čitatelja B. L. netko istresa kuhanu hranu iz lonca kroz prozor, zbog čega se ondje skupljaju glodavci. Osječanin J. B. tvrdi kako ondje gdje živi netko uporno istresa mrvice kruha po automobilima s balkona, ali i kore lubenice, peteljke od grožđa te, kako navodi, čak s balkona i pljuje! Hranjenje golubova kruhom, koliko se može vidjeti, gotovo je svakodnevica, a u samom centru grada jedna Osječanka ima naviku bacati prazne plastične boce kroz prozor kako bi, navodno, pomogla onima koji vraćanjem plastične ambalaže prikupljaju novac.

- Upitao sam je jednom zašto ne siđe i ne ostavi boce dolje, nije mi ništa pametno odgovorila. Vidio sam da baca, no ne živim u blizini i nisam je prijavio. Ipak, jasno mi je da bačena boca, pa makar i prazna, nije nimalo bezazlena ako doleti s viših katova - rekao je Osječanin za Glas Slavonije. Znaju to i na Sjenjaku, odakle Osječanka R. P. piše kako nerijetko s prozora leti kompletan ručak, ali i kozmetika, vrećice od čipsa, do pola pojedeni sendviči, pa čak i iskorišteni kondomi.

Traže anonimnost

Takve i slične situacije poznate su i voditelju Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka Ivici Šiškiću. Kako ističe, problem što je takvo ponašanje moguće utvrditi tek neposrednim zapažanjem komunalnog redara ili pak svjedočenjem susjeda koji će potvrditi tko se od susjeda ne drži Odluke o komunalnom redu Grada Osijeka.

- Vjerujem da mnogi znaju tko to čini, no ne žele nam se javiti. U Odsjeku je šest komunalnih redara i ne mogu staviti ni jednog od njih da dežura 24 sata ispred neke zgrade i čeka hoće li netko nešto baciti s prozora, odnosno s balkona ili ne. Podsjećam da komunalni redari reagiraju na sve prijave i utvrđuju njihovu osnovanost. Kad se zaprime, dojave se zapišu i komunalni redar dužan je tijekom sutrašnjeg dana provjeriti o čemu se radi. Ako ima osnove, komunalni redar otići će k stanaru za kojeg se tvrdi da se ne drži Odluke i upozoriti ga te naglasiti da su predviđene sankcije. Ako se ponovi situacija, ide prijava - pojasnio je Šiškić, naglašavajući da neke dojave katkad budu i lažne. Nakon što dojave, stanari uglavnom traže anonimnost, naglašavajući da su oni dojavili, a na redarima je da utvrde o čemu se radi.

Šiškić još jednom apelira na građane da dojave o ovakvim situacijama kako bi ih komunalni redari spriječili da se ponavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:43